Vanlig følelse: Forelskelse

De fleste ønsker å oppleve å bli forelsket, men for mange kan følelsen også kan være litt skummel.

FORSKJELLIG: Vi opplever forelskelse på mange forskjellige måter. Noen kan bli satt helt ut av spill. Illustrasjon: ung.no/EH

Forelskelse kan kjennes sterkt og voldsomt i kroppen. Det kan gi følelsen av å sveve på en sky, men også av å bli slått i bakken. Du kan kanskje også oppleve å bli satt helt ut av spill.

Men er alle forelska på samme måte? Og hva gjør du hvis forelskelsen blir skikkelig slitsom? Eller hvis den andre personen ikke er forelska tilbake?

Kjenner alle forelskelse på samme måte?

Når man føler seg forelska, kjenner man det gjerne i hele kroppen. Det kan krible, boble og bruse. Når du ser den du er forelska i, kan du kjenne at det knyter seg i magen, at du rødmer i ansiktet, eller at du stotrer og mister ordene dine.

Vi hører ofte om den store forelskelsen gjennom bøker, filmer og serier, og sitter igjen med en tanke om hvordan denne følelsen skal kjennes og hvordan det skal være å være forelska. Men selv om forelskelse ofte vises ganske likt på film, kan det faktisk oppleves veldig forskjellig fra person til person.

Noen elsker kriblingen og brusingen i kroppen, mens andre synes at det å være forelska kan være ganske slitsomt. Vi er også forskjellige når det kommer til hvor lang tid vi bruker på å bli forelska. Noen forelsker seg veldig fort, mens andre bruker lenger tid. Begge deler er helt normalt og helt greit.

Noen forelsker seg sjelden, noen ofte. Også alle varianter av det er normalt.

Når forelskelse blir slitsomt

Når vi er forelska kjenner vi ofte på mange følelser samtidig. Du kan for eksempel være stressa, glad, engstelig, spent, urolig, nervøs, lykkelig, redd og forventningsfull.

Denne opplevelsen av å kjenne på både gode og vonde følelser samtidig kan gjøre oss litt forvirra.

Vi kan bruke mye tid på å tenke og gruble: «Hva tenker han om meg? Synes hun jeg er morsom? Har han følelser for meg? Liker hun meg?» Hvis disse tankene blir veldig slitsomme, kan det være lurt å øve på å ikke la dem ta for stor plass.

Uansett hvor mye vi tenker, kan vi ikke gruble oss frem til hva den andre personen føler. Kanskje kan du sette tankene på pause innimellom, ved å gjøre noe du liker eller finne på noe gøy med en venn? Eller kanskje hjelper det å snakke med noen om dem?

Kjennes forskjellig og oppfører oss forskjellig

På samme måte som at vi kjenner forelskelse på forskjellige måter, så er vi også forskjellige i hvordan vi oppfører oss og viser at vi er forelska.

Det å vise eller si til noen at du er forelska i dem kan kjennes skikkelig skummelt, fordi du gjør seg sårbar og risikerer å bli avvist. Det kan være veldig vondt å bli avvist, og derfor vil vi gjerne unngå det – men det er nok (dessverre) vanskelig å slippe helt unna.

Skulle du oppleve å ikke bli møtt med de samme følelsene hos den andre, så er det helt normalt å kjenne på både skuffelse og tristhet. Dette er naturlige reaksjoner, som vil gå over etter litt tid.

De fleste vil kjenne seg forelska én eller flere ganger i løpet av et liv. Det å være forelska er en berg-og-dal-bane av følelser, men prøv å nyte turen – man kommer som regel trygt gjennom til slutt.

Skrevet av POFU, psykologistudentenes opplysningsarbeid for unge i samarbeid med ung.no

Sist oppdatert: 04.03.2022

Offentleg og kvalitetssikra
FORSKJELLIG: Vi opplever forelskelse på mange forskjellige måter. Noen kan bli satt helt ut av spill. Illustrasjon: ung.no/EH
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Har du slitsomme tanker, grubling og tankekjør?

Grubling er når vi tenker på det samme igjen og igjen og ikke finner en løsning. Tankekjør er når det kommer mye tanker på en gang som gjør deg urolig eller sliten i hodet. Her får du råd som kan hjelpe.

Gode råd for å takle kjærlighetssorg

Kjærlighetssorg er noe de fleste av oss opplever før eller siden. Her er finner du over ti tips som gjør det lettere å takle de vonde følelsene.

Aktuelt

Å nei, ikke mensen nå!

Skal du ha mensen akkurat den uka du skal på badeferie? Her er noen tips hvis det passer dårlig med mensen akkurat nå.

Skal sette inn tampong på badet (ung.no)

Hva skjer hvis du ikke består alle fag?

Har du strøket på eksamen eller ikke fått godkjent et fag på VGS? Her kan du lese om konsekvensene av det – og hvordan du kan komme deg videre.

Norges grunnlovsdag - 17. mai

17. mai feirer vi Grunnloven og at Norge er et demokrati hvor alle borgerne har de samme rettighetene.

17. mai-tog (foto: colourbox.com)