Kviser – akne

Nesten alle får kviser på et eller annet tidspunkt, men hvorfor får vi dem? Og hva kan du gjøre for å bli kvitt dem?

Kviser (colourbox.com)
KVISER: En veldig vanlig hudlidelse som først og fremst oppstår i puberteten. (Foto: Colourbox)

De aller fleste får kviser i tenårene. Kviser kan komme i puberteten og gå over igjen, det kan komme i puberteten og vare til du er voksen, eller det kan komme i voksen alder.

Noen får mange, noen får kun noen få. Noen familier er mer utsatt for å få kviser enn andre.

Hva er grunnen til at man får kviser?

I huden finnes det noen kjertler som produserer fettstoffer som kalles talg. Talg er med på å beskytte huden din.

I puberteten skjer det mange forandringer. Kroppen din begynner blant annet å lage hormoner som får kjertlene i huden til å produsere ekstra mye talg. Spesielt i ansiktet, på skuldrene og på øvre del av brystkassen. Du får derfor fetere hud i puberteten.

Hvis talgen ikke kommer ut på hudens overflate, dannes det en slags propp, en hudorm. Hudormer er små hvite eller sorte prikker. I huden til alle mennesker finnes det bakterier. Hvis bakteriene og talgen "kobles sammen" i hudormen, blir det betennelse. Området blir rødt og ømt, og så får du en kvise.

Er det en sammenheng mellom kosthold og kviser?

Maten du spiser er ikke hovedårsaken til kviser, men noen opplever at det kan virke inn. Stadig flere studier tyder på at mat som fører til høyt blodsukker kan gi flere kviser. Dette gjelder spesielt raske karbohydrater som for eksempel sukker, fin bakst og pommes frites.

Det er også undersøkelser som viser at man kan få flere kviser om man spiser mye melkeprodukter, mettet fett og transfett, og spiser lite fisk. Kviser eller ikke kviser, det er viktig at du spiser god og variert kost, drikker mye vann, får frisk luft og får regelmessig mosjon.

Arv og kjønn av betydning

Det er hormonforandringer som er den største årsaken til at du får kviser. Arv spiller også inn for hvor store kviseplager man får.

I puberteten har gutter ofte større kviseplager enn jenter siden det er en sammenheng mellom økt mengde testosteron, mannlige kjønnshormoner og økt talgproduksjon i huden.

Hvordan behandle kviser

For de fleste vil den verste kviseperioden vare i et par år, men det er ikke slik at du trenger å tåle å ha det sånn. Enkel behandling kan hjelpe de fleste til å få litt mindre kviseplager.

Har du milde plager, hjelper det ofte med reseptfrie midler du får på apoteket. For litt sterkere plager må du bruke midler som krever resept. Da må du kontakte fastlegen din. Er du hardt plaget finnes det noen medisiner i form av piller. Disse har ofte sterke bivirkninger og anbefales bare om ingen andre behandlinger fungerer. Det er kun hudleger og spesialister på kviseplager som kan gi deg resept på disse.

For å få råd om kviseplager kan du spørre på apoteket, hos fastlegen, hos helsesykepleier eller på Helsestasjon for ungdom.

Du kan lese mer om kviser og om behandling av kviser på nhi.no

Sant og usant om kviser

RETT eller GALT?

Har man først fått kviser, er det ikke noe å gjøre med det.
GALT: Det finnes forskjellige midler som virker effektivt mot kviser. Noen midler er å få kjøpt på apoteket uten resept. Spør om råd der. De fleste midlene virker ikke på kvisene som allerede har kommet, men gjør så det ikke kommer nye. For en del av kvisemidlene kreves resept, derfor er det viktig at du kontakter legen din om du synes problemet er stort. Er du hardt plaget, kan du få henvisning til en hudlege som er spesialist på kvisebehandling. For all behandling av kviser gjelder at man må følge opp behandlingen over tid og ha litt tålmodighet. Ofte kan man også oppleve en liten forverring eller irritasjon av huden i starten. For jenter er det slik at enkelte p-piller kan gjøre kviseplagene mindre.

Kviser skal alltid klemmes ut, så forsvinner de.
GALT: Stopp klemmingen! Det kan gi deg arr, spesielt hvis du klemmer på det som ennå ikke har utviklet seg til kviser. Betente kviser kan bli til byller (abcesser) ved klemming. Les mer om konsekvenser av å plukke og klemme mye på hudormer og småkviser.

Man får kviser fordi man ikke vasker seg ordentlig.
GALT!: Du får ikke kviser av dårlig hygiene. Man kan faktisk risikere å få flere kviser om man vasker seg for mye. For mye skrubbing med vann og såpe irriterer huden slik at du kan få flere kviser. Vask med bare rent vann, et ansiktsmiddel eller evt. vann og en mild såpe. Den beste måten å vaske ansiktet på, er å bruke hendene, ikke en ansiktsklut.

Hvis man bruker krem eller sminke i ansiktet blir kvisene verre.
RETT og GALT: Fett- og oljeholdige kremer eller dårlig fet sminke kan tilstoppe hudens porer slik at det lettere dannes kviser. Hudvoks kan også gi tilstoppede porer, og slik kan du få økt risiko for å få kviser. Vannbasert fuktighetskrem, sminke av bra kvalitet og pudder skader derimot ikke huden. Løst pudder gir mindre fare for hudormer (som kan utvikle seg til kviser) enn fast pudder. Det er viktig å rense bort sminken om kvelden.

Det er ikke mulig å fjerne arr etter kviser.
RETT og GALT: Det er ikke mulig å fjerne arrene helt, men i mange tilfeller er det mulig å forbedre arrene, men det kommer helt an på hvilken type arr du har. Ta kontakt med en hudlege eller andre hudklinikker med autorisert helsepersonell for å få mer informasjon og hjelp til hvordan du eventuelt kan behandle arrene. Les også her om du ønsker litt mer informasjon. Det koster veldig mye penger å gjennomgå slike behandlinger, og det er derfor viktig at du gjør det du kan for å prøve å unngå arr når du får kviser – ved for eksempel å ikke klemme og plukke på dem.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 30.08.2020

Kilder:

NHI.no

Offentlig og kvalitetssikret
Kviser (colourbox.com)
KVISER: En veldig vanlig hudlidelse som først og fremst oppstår i puberteten. (Foto: Colourbox)

Fakta

  • Du kan få flere kviser om du er nervøs og stressa.
  • Er du nervøs og stressa, kan det også hende du klemmer litt mer enn ellers. Slik blir kvisene enda større, rødere og ømmere.
  • Du kan få flere kviser om du slanker deg overdrevent mye, spesielt hos jenter.
  • Noen vil også oppleve at veldig mye trening kan gi flere kviser.
  • Noen hormonelle prevensjonsmidler kan gi flere kviser, mens andre kan gi færre.
  • Bruk av anobole steroider som doping, kan gi flere kviser.
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

GODT: Et sunt og variert kosthold gir deg de næringsstoffene kroppen trenger og får deg til å føle deg bra. Foto: Colourbox
Aktuelt

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor aldersforskjell? Ungdomsjournalist Hege har sett litt på hvilke utfordringer dere kan møte.

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)

Forelsket i en venn

Forelsket i noen du allerede er venn med? Vanskelig å vite hvordan du skal gå fram, eller redd for å ødelegge vennskapet? Ungdomsjournalist Julie har samlet noen råd til deg.

Gutt smiler (colourbox.com)

Å be om unnskyldning

Hvordan kan man få sagt unnskyld på best mulig måte? Her får du tips.


Av Tiril, ungdomsjournalist i ung.no

Unnskyld på mobil (ung.no)