Kviser – akne

Nesten alle får kviser på et eller annet tidspunkt, men hvorfor får vi dem? Og hva kan du gjøre for å bli kvitt dem?

Kviser (colourbox.com)
KVISER: En veldig vanlig hudsykdom. (Foto: Colourbox)

Kviser er en svært vanlig hudsykdom som de fleste får i løpet av tenårene. Noen får kun små utbrudd som går raskt over. Andre blir kraftig rammet og må ha langvarig behandling av lege. Noen er også plaget med kviser i voksen alder.

Hva er grunnen til at man får kviser?

I huden finnes det noen kjertler som produserer fettstoffer som kalles talg. Talg er med på å beskytte huden din. I puberteten skjer det mange forandringer. Kroppen din begynner blant annet å lage hormoner som får kjertlene i huden til å produsere ekstra mye talg. Spesielt i ansiktet, på skuldrene og på øvre del av brystkassen. Du får derfor fetere hud i puberteten.

Hvis talgen ikke kommer ut på hudens overflate, dannes det en slags propp, en hudorm. Hudormer er små hvite eller sorte prikker. I huden til alle mennesker finnes det bakterier. Hvis bakteriene og talgen "kobles sammen" i hudormen, blir det betennelse. Området blir rødt og ømt, og så får du en kvise.

Arv og kjønn av betydning

Det er hormonforandringer som er den største årsaken til at du får kviser. Arv spiller også inn for hvor store kviseplager man får. Personer med alvorlig kvisesykdom i familien kan ha så mye som 3 ganger økt risiko for slik sykdom selv.

I puberteten har gutter ofte større kviseplager enn jenter siden det er en sammenheng mellom økt mengde mannlige kjønnshormoner og økt talgproduksjon i huden. Men jenter kan også ha alvorlig kviseproblemer uten at det er tegn på en hormonsykdom.

Hvordan behandle kviser?

Kviser er en hudsykdom, har du plager er det derfor viktig å oppsøke fastlegen for behandling og oppfølging. Uten behandling av lege kan mange få alvorlige utbrudd som kan påvirke selvtilliten og gi permanente arr. Noen ungdommer kommer dessverre sent til lege med alvorlige kviser fordi de har fått høre at det er helt “normalt” under puberteten. Sykdommen er vanlig, men den må likevel behandles!

Svært mange reseptfrie produkter påstår at de er effektive mot kviser, men dette stemmer som hovedregel ikke. Produktene har en svak eller ingen effekt. Noen kan forverre kvisene. Det finnes ingen reseptfrie produkter egnet for moderat eller alvorlig kvisesykdom, det må behandles av lege.

Du kan lese mer om hvordan du kan få hjelp av fastlegen her.

6 myter om kviser:


Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 29.04.2022

Offentleg og kvalitetssikra
Kviser (colourbox.com)
KVISER: En veldig vanlig hudsykdom. (Foto: Colourbox)
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Jenter og puberteten

Puberteten for jenter starter et sted mellom 9- og 15-årsalderen, men det er store forskjeller. Her kan du lese mer om alle forandringene som skjer i jentekroppen.

PUBERTETEN: Det skjer i ditt eget tempo. Hos noen kommer den tidlig, hos andre kommer den seint. Foto: Colourbox.

Gutter og puberteten

Kanskje får du mer hår på kroppen, større føtter, eller svette – velkommen til puberteten. Dette skjer som regel en gang mellom 11 og 15 år hos gutter.

FORSKJELLER: Vanligvis starter puberteten mellom 11 og 15 år hos gutter. Puberteten hos jenter starter i snitt to år før. Foto: Colourbox

Sånn kan fastlegen hjelpe deg

Alle som bor i Norge har rett på fastlege. Fram til du er 16 år er besøk hos fastlegen gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Tegning av en gutt som er hos fastlegen sin (illustrasjon: ung.no)
Aktuelt

Å nei, ikke mensen nå!

Skal du ha mensen akkurat den uka du skal på badeferie? Her er noen tips hvis det passer dårlig med mensen akkurat nå.

Skal sette inn tampong på badet (ung.no)

Hva skjer hvis du ikke består alle fag?

Har du strøket på eksamen eller ikke fått godkjent et fag på VGS? Her kan du lese om konsekvensene av det – og hvordan du kan komme deg videre.

Norges grunnlovsdag - 17. mai

17. mai feirer vi Grunnloven og at Norge er et demokrati hvor alle borgerne har de samme rettighetene.

17. mai-tog (foto: colourbox.com)