Bivirkninger av anabole steroider

Anabole steroider kan gi en rekke negative bivirkninger. Her får du en oversikt over hvilken konsekvenser dopingbruk kan ha, både fysisk og psykisk.

Trening (Unsplash)
DOPING: Når man tar anabole steroider i doser som er større enn kroppens naturlige produksjon av testosteron, vil kroppen få en ubalanse i hormonsystemet.

Når du får økt testosteron i kroppen, kan du i starten oppleve økt energi, mindre behov for søvn og hvile, at muskler bygges raskere og at sexlysten øker.

Når kroppen etter hvert slutter å produsere testosteron naturlig, vil dette kunne påvirke kropp og hode på mange forskjellige måter og gi fysiske og psykiske bivirkninger.

Se en av filmene til Antdopingskolen nedenfor og lær mer om hvilke konsekvenser dopingbruk kan få for din helse:

Fysiske bivirkninger

 • Mange får kviser fordi kroppen får økt fettproduksjon ved bruk.
 • Strekkmerker kan man få fordi musklene vokser så raskt at huden ikke rekker å tilpasse seg.
 • Noen får muskelskader eller avrivninger av sener i kroppen, fordi muskelstyrken utvikles så raskt at senefestene og musklene ikke rekker å tilpasse seg.
 • Ungdom som starter med anabole steroider før de er ferdig utvokst i høyden, er i fare for å stoppe å vokse. Dette er fordi modningen av vekstsonene i skjelettet skjer raskere enn normalt.
 • Det er vanlig å få hevelse i kroppen når man bruker steroider.
 • Noen kan oppleve å bli tynnere i håret eller miste håret tidlig.
 • Testiklene kan bli mindre og slutte å produsere sædceller. Dette skjer fordi kroppens naturlige produksjon av testosteron og sædceller i hovedsak foregår i testiklene. Når den naturlige produksjonen av testosteron slutter, vil også testiklene slutte å produsere sædceller. Noen vil kunne miste evnen til å lage barn.
 • Svak eller ingen ereksjon.
 • Menn kan utvikle kvinnebryster fordi mer av testosteronet fra de anabole steroidene omdannes til kvinnelig kjønnshormon (østrogen) i kroppen.
 • Kvinnelige brukere kan utvikle et maskulint utseende, som for eksempel hårvekst i ansiktet og på kroppen, mørkere stemme, større klitoris og mindre bryster. Noen får uregelmessig menstruasjon og kan også få problemer med å bli gravid.
 • Hjertet er en muskel, og i likhet med de andre musklene i kroppen vil steroidebruk kunne føre til at også hjertet kan bli større. Hjerteproblemer kan oppstå fordi hjertet blir stivere og ikke er like effektivt til å pumpe blod rundt i kroppen. I tillegg kan man få fettavleiringer i blodårene (økt dårlig kolesterol) som også kan føre til mer belastning på hjertet.
 • Langtidsbruk kan også føre til nyrekreft og leverkreft.

Psykiske bivirkninger

 • Angst
 • Depresjon, i noen tilfeller blir den så sterk at noen ønsker å ta sitt eget liv
 • Avhengighet av steroider
 • Irritasjon eller aggresjon som hos noen kan lede til økt risiko for vold, spesielt hvis man bruker rusmidler
 • Sosial tilbaketrekning
 • Nedsatt impulskontroll
 • Økt sjalusi
 • Økt mistenksomhet
 • Mindre omtanke for andre
 • Søvnproblemer
 • Hukommelsesproblemer
 • Mindre energi

Fare for forandringer i hjernen

Det er ikke slik at alle får alle bivirkninger, noen kan få mange, noen får kanskje ingen, noen kan få bivirkninger med en gang, mens andre igjen kanskje ikke får det før etter mange års bruk.

Grunnen til at det er så store forskjeller er fordi det også er store forskjeller i hvordan man bruker steroidene, og fordi alle kropper er forskjellige og det er derfor forskjell på hvor mye kroppen kan ta imot av steroidene før det kommer reaksjoner.

Derfor er det dumt å høre på andres anbefalinger, fordi din kropp vil antageligvis ikke reagere på samme måte.

Faren for å utvikle bivirkninger øker om man kombinerer bruk av anabole steroider med alkohol eller andre rusmidler.

Er det lett å slutte med steroider?

Å slutte med steroider kan være vanskelig av forskjellige grunner. Når du bruker anabole steroider fører det til en forstyrrelse av kroppens egen produksjon av testosteron, og hos noen stoppes denne egenproduksjonen helt opp.

Når du stopper å bruke anabole steroider er en vanlig kroppslig reaksjon at testosteronnivået må helt i null før kroppen igjen begynner å produsere testosteron naturlig.

Hvilke stoffer du har tatt, hvor ofte du har tatt dem og hvor lenge, samt mengden av preparatene du har inntatt, kan ha en stor betydning for om kroppens egen produksjon kommer i gang igjen. Hos noen kommer produksjonen aldri i gang.

Kan oppleve bivirkninger når man slutter

Det kan ta lang tid for kroppen å hente seg inn igjen etter bruk av anabole steroider, og i den perioden kan du oppleve en del bivirkninger som kan være vanskelig å håndtere alene.

Mange kan ha kjent på en følelse av kontroll, overskudd, glede over muskelvekst, økt selvtillit og økt kapasitet på trening mens de har brukt steroider. Når de slutter, kan mange oppleve at alle disse følelsene forsvinner og erstattes med usikkerhet, mindre energi, mindre selvtillit, angst og depresjon.

Dette kan det være vanskelig å være alene om, og for mange vil fristelsen til å starte opp igjen med steroider eller andre rusmidler være stor.

Søk hjelp til å slutte

Du kan få hjelp i helsevesenet uansett hvor små eller store problemer du har fått som følge av anabole steroider.

Oslo Universitetssykehus har et tilbud om en informasjonssamtale der du selv kan ta kontakt på epost, SMS eller telefon for å få informasjon om hva slags hjelp og behandling du kan få.

Etter en slik samtale er det valgfritt om du selv ønsker behandling eller ikke, og for hva. Om du ønsker behandling, vil du få videre hjelp til å finne fram til denne.

Denne tjenesten kan du ta kontakt med uansett hvor i landet du kommer fra. Om du har andre spørsmål om anabole steroider, kan du ta kontakt med dopingkontakten på chat eller telefon 80050200, (åpningstider er tirsdag-fredag fra kl.11-19) eller send inn et spørsmål her på ung.no.

steroidelab.no kan du ta del i erfaringer fra tidligere brukere og pårørende om virkninger etter bruk.

Trening (Unsplash)
DOPING: Når man tar anabole steroider i doser som er større enn kroppens naturlige produksjon av testosteron, vil kroppen få en ubalanse i hormonsystemet.
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Hva er anabole steroider?

Visste du at anabole steroider nesten har den samme virkningen i kroppen som testosteron? Her får du en forklaring på hva anabole steroider egentlig er.

Gutt løfter vekter (Unsplash)

Dette bør du spise før og etter trening

Lønner det seg å spise før du trener, og hva skal du i så fall spise? Hvor viktig er det egentlig med drikke under treningen? Her får du gode tips til hva du bør spise og drikke før, under og etter trening!

MÅLET DITT: Hva og hvor mye du bør spise før og etter trening avhenger av hvor hardt du trener og hvilken målsetting du har.

Styrketrening

I denne artikkelen kan du lese om hvorfor styrketrening er bra og få tips til ulike måter å trene styrketrening på. Det er viktig med god teknikk når man trener styrke.

Jente løfter kettlebell (www.colourbox.com)
Aktuelt

Å nei, ikke mensen nå!

Skal du ha mensen akkurat den uka du skal på badeferie? Her er noen tips hvis det passer dårlig med mensen akkurat nå.

Skal sette inn tampong på badet (ung.no)

Hva skjer hvis du ikke består alle fag?

Har du strøket på eksamen eller ikke fått godkjent et fag på VGS? Her kan du lese om konsekvensene av det – og hvordan du kan komme deg videre.

Norges grunnlovsdag - 17. mai

17. mai feirer vi Grunnloven og at Norge er et demokrati hvor alle borgerne har de samme rettighetene.

17. mai-tog (foto: colourbox.com)