Hvordan kan du like deg selv bedre?

Du kan føle deg verdiløs eller tenke at du ikke er bra nok. Det er noe mange kjenner på innimellom. For å få bedre selvfølelse kan det hjelpe å endre måten du tenker på om deg selv.

DU ER GOD NOK: Start dagen med å fortelle deg selv at du er god nok som den du er. Du vil få det bedre hvis du tillater å være snill mot deg selv. Foto: Thomas Ekström/ung.no

Alle har noen gode egenskaper de kan være stolte av. Kanskje du er flink til å lytte til vennene dine? Kanskje ler du mye og sprer godt humør? Eller kanskje du har god fantasi?

Det finnes mange ting du kan være god til, som du kanskje ikke tenker så mye over i hverdagen.

Hvordan er selvfølelsen din?

En person med dårlig selvfølelse føler seg ofte mislykket, stygg - eller at en aldri er bra nok. Kanskje sammenligner en seg med andre hele tiden.

Noen snakker stygt om andre for å føle seg bedre. Andre gjør ting de egentlig ikke vil, for å vise seg fram.

Kanskje gjør en det andre forventer, og oppfører seg sånn man tror andre vil at man skal være, i stedet for å være seg selv.

Fakta

Prøv å finne ut hvilke situasjoner som skaper negative tanker. Hvis du forstår tankene og følelsene dine, er det lettere å tenke på mer hjelpsomme måter.

Bli bevisst på hvordan du tenker

Ved å stille deg selv noen spørsmål, blir du mer klar over hvorfor du tenker som du gjør. Da kan du i neste omgang prøve å bestemme deg for å tenke litt annerledes.

Det er nemlig lettere å endre måten du tenker på, hvis du vet hvorfor du tenker og føler som du gjør.

Noen av spørsmålene under er knyttet til vennskap og kropp. Prøv dem gjerne også på andre ting i livet ditt, som for eksempel skole, fritid eller utseende.

1. Hvorfor tenker jeg som jeg gjør, eller bruker så mye tid til å tenke på

  • at jeg ikke har en fin kropp
  • at alle andre er bedre enn meg
  • at jeg er en dårlig venn
  • at jeg ikke er populær
  • at jeg ikke får til det jeg vil

2. Hvorfor bryr jeg meg så mye om akkurat det jeg tenker på?

  • Er det fordi alle vennene mine snakker mye om det?
  • Er det fordi det er så mye fokus på det i media?
  • Er det fordi foreldrene mine har sagt noe om det?
  • Er det fordi jeg ønsker å være venn med en spesiell?
  • Er det fordi jeg ønsker å bli oppfattet som spesielt pen, kul, populær, grei, trofast eller snill?

Kanskje får du noen aha-opplevelser som kan hjelpe deg videre på veien mot å tenke tanker som er mer hjelpsomme.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 30.11.2021

Offentleg og kvalitetssikra
DU ER GOD NOK: Start dagen med å fortelle deg selv at du er god nok som den du er. Du vil få det bedre hvis du tillater å være snill mot deg selv. Foto: Thomas Ekström/ung.no

Fakta

Prøv å finne ut hvilke situasjoner som skaper negative tanker. Hvis du forstår tankene og følelsene dine, er det lettere å tenke på mer hjelpsomme måter.

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Selvtillit og selvfølelse

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Jentegjeng

Du er unik! Vil du vise det?

Har du lyst til å skille deg ut? Eller vil du helst slippe? Uansett hva du velger, er det greit. Det viktigste er at du trives med deg selv.

Skrevet av ungdomsredaksjonen

UNIK: Alle mennesker har noe som skiller dem fra andre. Det handler om å finne ut hva det er og være stolt av det. Foto: Colourbox

Løs problemer med Hjelpehånda

Hjelpehånda er et spill hvor du får nyttige råd som kan hjelpe deg eller dine venner. Kanskje kan du hjelpe en venn som sliter, eller deg selv når du har kjærlighetssorg?

Psykologisk førstehjelp når følelsene er vanskelige

Følelsene påvirker hvordan du tenker og tankene påvirker hvordan du føler. Tankekraften kan hjelpe deg til å få det bedre med følelsene.

Hjelpehånd klar til å fylles ut.
Aktuelt

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Gutt og utsatt for overgrep?

Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.

Trist jente