Har du arr?

Ett arr, mange arr, dype arr, grunne arr. Hvordan vil de bli og hva kan gjøres?

Sist oppdatert: 23.09.2020 Av: Redaksjonen, ung.no

Arm med tydelig arr
Arr kan oppstå etter skader i huden, for eksempel ved selvskading

Mange bekymrer seg over arr. Mange prøver å dekke til arr på ulike måter og ønsker at de ikke var så synlige. Mange lurer på om arrene blir borte og om det er noe å gjøre for å at de skal bli det raskt. Det er lurt å vite at alle kutt som går ned i lærhuden eller dypere, vil gi arr. Hud som har fått arr, vil aldri bli helt som før igjen.

Litt om huden

Huden er delt i overhud, lærhud og underhud.

Overhuden er den vi kan se når vi ser på oss selv, og den er bare 0,2 millimeter tykk. Den er dannet av celler som fornyer seg ganske raskt; det tar dem mellom et par uker og et par måneder.

Lærhuden er 1,5 millimeter, og altså betydelig tykkere. Den er dannet av fibre. Det er altså ikke celler som kan fornye seg i lærhuden. Fibre er lange, store proteinmolekyler som skiftes ut mer langsomt. Det tar mellom et halvt år og tre år.

Lærhuden er arr-ansvarlig

Arrene oppstår i lærhuden, hvor det ikke er celler, bare fibre, og derfor har ikke cellefornyelsen noen innflytelse på arr.

Et arr oppstår når man får et sår som går ned til midt i lærhuden eller dypere. Da kommer det til noen fiberdannende celler, såkalte fibroblaster, som i sårhelingsprosessen danner nye fibre.

Hvorfor arrene blir som de blir

Arr ser ut som de gjør fordi kroppen ikke kan gjenskape fibrene slik at de blir satt i system på samme måte som huden er fra naturens hånd.

Man kan forestille seg at huden er et teppe, hvor alle fibrene vender samme vei og er systematisk ordnet. Man kan klippe i teppet og lage en flenge, og deretter kan man så sy sammen flengen. Man kan lappe helheten, men ikke hver eneste lille tråd, og derfor vil sømmen se annerledes ut og være mer kaotisk, akkurat som et arr.

Ingen synlig endring etter et år

Etter at såret er grodd, vil arret i starten være rødlig eller litt brunlig. Noen uker etter hudskade/sår og påfølgende arrdannelse, vokser nye blodkar inn i det skadde området for å gi næring til huden. Dette er årsaken til at de fleste arr får en rosaaktig farge. Flere måneder senere begynner kollagen å omstruktureres og fylle ut de skadde områdene i huden. Da blir arret ofte blekere. Det kan også bli litt tykkere. Noen har en hud som lett lager tykkere eller mer synlige arr enn andre.

I løpet av det første året blir arret igjen mindre hevet og mindre rødt, men etter et års tid endrer det seg ikke mer, i hvert fall ikke slik at det er synlig for øyet.

Hva kan du gjøre for å redusere faren for arr?

  • Rens sår, så det ikke blir infisert. Et infisert sår vil kunne gi styggere arr.
  • Ikke plukk på skorpene.
  • Sol på arr kan føre til at arrene blir mørkere, og dette vil sinke tilhelingsprosessen. Bruk derfor solkrem med minimum faktor 30, og påfør ny solkrem annenhver time.
  • Prøv å ikke kutte deg og prøv å ikke kutte dypt. -Prøv å håndtere vanskelige følelser på andre måter, som for eksempel å prat om det som er vanskelig.

Hvis du har arr - hva kan du gjøre?

Når først arrene er der, er det ikke så mye å gjøre med dem. Du kan kanskje prate med en hudlege og få hjelp som kan gjøre dem litt mindre synlig, men det er ikke sikkert at de blir bedre og slik behandling er dyrt. Noen føler at de vil dekke til og ikke vise dem frem, og bruker mye energi på det. Kanskje velger de langermede gensere og bukser. Når badesesongen kommer eller i gym og svømming, på trening eller i andre sammenhenger der man naturlig viser mer hud, kan det oppleves som vanskelig. -Greier du å leve med arrene og la dem få være som de er og en del av deg og din historie og levde liv, er det kanskje det som tar minst energi og tankevirksomhet.

Ingen har rett til å vite om ikke du vil fortelle

Spørsmål vil kanskje komme, og blikk som registrer og er spørrende, må du kanskje akseptere. Kanskje kan du bestemme deg for et svar som fungerer for deg, eller bare la det være ubesvart. Ingen har rett til å vite om ikke du vil fortelle, men om du vil fortelle, kan du finne en måte som du føler er riktig for deg.

Arm med tydelig arr
Arr kan oppstå etter skader i huden, for eksempel ved selvskading

Spørsmål og svar

Kilder:

forskning.no og nhi.no

Offentlig og kvalitetssikret
Fikk du svar på det du lurte på?