Hvor høy kommer jeg til å bli?

Det går ikke an å vite nøyaktig hvor høy du kommer til å bli. Det er allikevel ikke helt tilfeldig. Arv spiller en stor rolle.

Sist oppdatert: 07.09.2020 Av: Legen, ung.no

Ung jente måler høyden sin hos helsesøster
HVOR HØY? Mange er opptatt av hvor høye de kommer til å bli når de er ferdig utvokst. Det er mange ting som spiller inn på dette. Foto: Colourbox

Du har vokst helt siden du var et foster, og skal fortsette å vokse helt til slutten av puberteten. Når puberteten kommer vokser du raskere. Jenter vokser raskest tidlig i puberteten, mens guttene vokser raskest i midten av puberteten.

I Norge er gjennomsnittshøyden for menn 181 cm og 167 cm for kvinner.

Hva bestemmer hvor høy du blir?

Den høyden du får når du er ferdig utvokst, bestemmes først og fremst av arv. Hvor høy moren og faren din er spiller altså en stor rolle.

Det er også andre ting som spiller inn. Hvis du får i deg for lite variert og riktig mat i perioden du skal vokse mest, kan veksten bremse. I noen deler av verden finnes det barn som ikke blir så høye som de kunne ha vært, fordi de ikke får i seg nok mat.

Sykdommer som påvirker hvordan kroppen tar til seg næringstoffer, som for eksempel ubehandlet cøliaki, kan også bremse veksten.

Arvelige sykdommer som gir feil i skjelettutviklingen kan føre til kortvoksthet. Andre sykdommer kan til og med gjøre at man vokser mer enn normalt.

Hvordan finne ut hvor høy du blir

Den eneste måten å vite hvor høy du blir, er å vente og se. Det finnes allikevel en formel som kan gi deg en liten anelse:

  • For gutter: (mors + fars høyde + 13)/2 = forventet høyde +- 8,5 cm
  • For jenter: (Mors + fars høyde – 13)/2 = forventet høyde +- 8,5 cm

+- 8,5 cm betyr at høyden du får kan ligge inntil 8,5 cm over eller under tallet du har regnet deg fram til med formelen. Det er altså et slingringsmonn på 17 cm. Anslaget er derfor ganske grovt.

Det går også an å ta et røntgenbilde av hånden for å finne ut hvor langt skjelettmodningen har kommet.

Man bør vente til 12-årsalderen før slik undersøkelse for å få best mulig anslag. Denne undersøkelsen gjøres svært sjeldent og kun hvis det er helsemessige årsaker til at man trenger å beregne hvor høy man blir.

Lite du kan gjøre med høyden din

Det er lite du kan gjøre for å påvirke hvor høy du kommer til å bli hvis du har det som regnes som normal høyde.

De som er i ferd med å vokse veldig mye kan få østrogen (for jenter) eller testosteron (for gutter) for å bremse veksten. Denne behandlingen er svært skjelden fordi det kan gi alvorlige bivirkninger.

Dersom man har en sykdom som fører til kortvoksthet, vil behandlingen av sykdommen hjelpe. I noen tilfeller ved kort vekst kan man bruke veksthormon. Dette gir som regel ikke mer enn 3-6 cm ekstra høyde. Denne behandlingen er langvarig og krevende, og med mulighet for alvorlige bivirkinger. Det er derfor sjeldent leger anbefaler denne behandlingen.

Husk at tallene som gjengis her kun er gjennomsnitt. De færreste ligger akkurat på gjennomsnittet. De aller fleste er litt høyere eller litt lavere enn dette. Det er normalt å være akkurat så høy eller lav som du er.

Fakta

Arv har mest å si for hvor høy du blir. Det allikevel andre ting som også kan spille inn, for eksempel ulike sykdommer.

Ung jente måler høyden sin hos helsesøster
HVOR HØY? Mange er opptatt av hvor høye de kommer til å bli når de er ferdig utvokst. Det er mange ting som spiller inn på dette. Foto: Colourbox

Fakta

Arv har mest å si for hvor høy du blir. Det allikevel andre ting som også kan spille inn, for eksempel ulike sykdommer.

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider