Er du mellom 13 og 20 år, og er opptatt av dine rettigheter? Vi ønsker å høre fra deg. Svar på spørsmålene i undersøkelsen om rettigheter fra Direktoratet for e-helse. Undersøkelsen er anonym og tar 4 - 5 min å besvare.

Mister du hår?

Hårtap er mer vanlig enn man skulle tro, både for menn og kvinner.

Sist oppdatert: 05.10.2020 Av: Legen, ung.no

Ung kvinne børster gjennom håret
VANLIG: Det er slettes ikke uvanlig, både for damer og menn, å miste hår.

Mange opplever at dette skjer i løpet av livet, og det kan være en sterk psykisk påkjenning.

Å miste hår i ung alder kan være ekstra vanskelig, fordi det skjer i en sårbar tid hvor utseende og kroppslig identitet spiller en stor rolle.

Litt fakta om hår

Håret vårt på hodet vokser ca. 0,35 mm hver dag. Samtidig mister vi hår hver dag, faktisk så mye som rundt 100 hårstrå og gjerne enda flere når vi vasker håret med sjampo!

Noen mister mer hår enn det som vokser tilbake, og da snakker vi om hårtap. På medisinsk fagspråk kalles dette alopeci.

Maskulint hårtap

Den vanligste formen for hårtap er den som 75 prosent av alle menn opplever i løpet av livet, såkalt androgen alopeci (maskulint hårtap).

Faktisk opplever ca. 20 prosent av alle kvinner også et slikt maskulint hårtap, men dette kommer som regel i godt voksen alder.

Hos ca 5 prosent av alle gutter starter slikt hårtap allerede før man er 20 år. Maskulint hårtap gir typisk mindre hår i tinningene, så man får «viker», og på issen (toppen av hodet), så man får «måne».

Noen menn mister store deler av håret, andre mister kun litt. For kvinner er det vanlig å bare miste litt.

Andre årsaker til hårtap

Hårtap kan i noen tilfeller også komme av medikamentbruk, strålebehandling ved sykdom, stress over lang tid, stoffskiftesykdommer, mangelsykdommer (eks. vitamin og jern), spiseforstyrrelser, hormonelle endringer etter graviditet, langvarig infeksjonssykdom i hodebunnen og skade etter hårbehandling.

I de aller fleste tilfeller er det snakk om et forbigående hårtap, slik at håret blir som før når det rettes opp i årsaken.

Flekkvist hårtap

Flekkvist hårtap, Alopecia areata, er en kjent tilstand med hårtap som kan ramme folk i ung alder.

Dette er en såkalt autoimmun sykdom, hvor ”kroppen går til angrep” på sin egen hud og gir betennelsesreaksjoner, som så fører til at hårene mister festet.

Man vet ikke sikkert hvorfor dette skjer. Det skjer som oftest flekkvist i hodebunnen, men noen få mister mer eller mindre alt hår på hodet og ellers på kroppen.

For over halvparten vil håret komme spontant tilbake i løpet av ett år. Dessverre kan det skje igjen senere. Du kan lese mer om å mestre denne sykdommen på Alopeciaforeningen sine nettsider.

Behandling

På nettet og i reklamer finnes det mange råd om ulike behandlinger mot vanlig maskulint hårtap.

Foreløpig finnes ingen effektiv kur, og det kan derfor være lurt å tenke seg om før en bruker masse penger på slikt.

Det mest fornuftige er nok å akseptere situasjonen og forsøke å venne seg til at en får mindre hår, på lik linje med veldig mange andre.

Når bør du oppsøke lege?

Dersom du opplever uvanlig stort hårtap (spesielt dersom du er jente) kan du oppsøke lege for å sjekke om det skulle være noen underliggende årsak.

Gutter og jenter med flekkvist hårtap (som ved alopecia areata) skal også gå til lege.

Fakta

Det er vanlig å miste håret. Det er dessverre ikke så mye man kan gjøre med det. Det viktigste er å akseptere det og huske på at man ikke er alene.

Ung kvinne børster gjennom håret
VANLIG: Det er slettes ikke uvanlig, både for damer og menn, å miste hår.

Fakta

Det er vanlig å miste håret. Det er dessverre ikke så mye man kan gjøre med det. Det viktigste er å akseptere det og huske på at man ikke er alene.

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider