Alt om bind, tampong og menskopp

Lurer du på hva du skal bruke og hvordan du skal bruke det? Her finner du nyttige råd.

Sist oppdatert: 24.10.2020 Av: Helsesykepleier, ung.no

Spørsmål om bind, tamponger og menskopp.
DU BESTEMMER: Hva du bruker er opp til deg. Prøv deg fram og finn ut hva du liker. (Illustrasjon: Ung.no)

Bind, tampong og menskopp har alle det samme formålet – å samle opp mensblodet. Hva du velger å bruke er opp til deg.

Noen bruker bind i starten og øver seg på å bruke tampong eller menskopp etter hvert. Noen bruker litt av hvert, og noen ser an hvor mye mensblod som kommer.

Fakta

Husk å vaske hendene før du bytter bind, tampong eller menskopp. God underlivshygiene er også ekstra viktig når du har mensen for at det ikke skal lukte.

Hvordan bruker jeg bind?

Bind legger du i trusa. Innlegget laget av et materiale som suger til seg væske.

Det finnes mange ulike typer bind. Det er viktig at du finner et bind som passer til mengden blødning du har. De dagene du blør mye, må du ha et litt større bind.

Den minste typen bind kalles truseinnlegg. Disse kan man bruke mot slutten av mensen når man ikke blør så mye, eller for å samle opp utflod.

Om natta kan du bruke et nattbind. Det rommer litt mer mensblod og er større og lengre.

Noen bruker bind sammen med tampong eller menskopp. Dette kan være lurt særlig om du blør mye. Finn ut hva som passer for deg.

Lurt å vite om tampong

Tamponger er laget av bomull eller et annet materiale som suger opp menstruasjonsblodet og plasseres inne i skjeden. I tampongen er det festet en snor, som gjør den enkel å trekke ut.

Her er det også mange størrelser å velge mellom. Den minste størrelsen kan være fin å starte med de første gangene. Etter hvert vil du kunne bruke andre størrelser, og da kan du velge den som passer etter hvor mye du blør.

Hvis du blør lite, og har en for stor tampong, kan den begynne å trekke til seg væske fra slimhinnen. Da blir skjedeveggen sår. Det er derfor viktig å bruke riktig tampong.

En tampong bør ikke sitte inne i mer enn åtte timer.

Det er fullt mulig å bruke tampong selv om du er jomfru, og du vil fortsatt være jomfru selv om du har brukt tampong.

Hvordan setter jeg inn tampongen?

 • Les først gjennom instruksen i pakken.
 • Vask hendene.
 • Fjern emballasjen og rett ut uttrekkssnoren. Kontroller at snoren sitter godt fast og at den henger fritt ned.
 • Du kan sitte på do eller stå med det ene beinet på en stol og det andre på gulvet.
 • Hold i tampongen med snora ned. (Den trekker du i når tampongen skal ut igjen.)
 • Bruk gjerne et speil for å se om du er på rett plass.
 • Slapp av og ta deg god tid.
 • Hold den nederste delen av tampongen mellom tommel og langfinger mens pekefingeren holdes på bunnen.
 • Skyv de indre kjønnsleppene til hver side fra skjedeåpningen med den andre hånden.
 • Før tampongen gjennom skjedeåpningen. Skyv den en fingerlengde innover. Så er den på plass.
 • Hos noen tampongtyper følger det med en innføringshylse som dytter tampongen for deg. Noen synes dette er lettere. Prøv deg fram og finn ut hva du liker.
 • Snoren skal henge fritt utenfor kroppen, og du skal ikke kjenne tampongen.

Mange gruer seg til den første gangen de skal ta inn tampong. Det kan være litt uvant og litt ubehagelig i starten. For noen kan det også gjøre litt vondt.

Øv deg når du har god tid og er alene. Slapp av og pust ut. Det er best å øve når du har mensen, for da sklir tampongen litt lettere inn.

Hvis du kjenner tampongen eller det er ubehagelig, sitter den ikke riktig. Ta den ut og prøv på nytt med en ny tampong.

Hvordan tar jeg ut tampongen?

Vanligvis er dette veldig enkelt. Ta tak i snoren som henger ut, og trekk den rolig ut.

Noen synes det kan være litt vondt å trekke den ut. Pust ut og slapp av i underlivet. Det kan være mer ubehagelig om tampongen ikke har fylt seg helt opp med mensblod. Da bør du vurdere å gå ned i størrelse.

Tampongen kan ikke forsvinne. Mange er redde for det og blir litt stresset om de ikke finner snoren for å trekke den ut. Ta det med ro, det vil gå bra.

Sjekk en gang til om du finner tråden. Som regel er den der selv om du ikke kjente den med det samme. Du kan også kjenne inn med fingeren og kjenne den innerst i skjeden. Om du slett ikke finner tråden, kan du sette deg på huk og prøve å få tak i den med en eller to fingre og få den ut på den måten.

Om du ikke greier det, vent et par timer før du prøver igjen. Om du slett ikke greier det selv, kan du oppsøke lege for å få tatt den ut.

Noen jenter har blitt omskåret. Da kan tampongbruk eller bruk av menskopp være vanskelig.

Tamponger er kun beregnet på å suge opp mensvæske. Ikke bruk tampong utenom mensen. Den vil tørke ut slimhinnene. Bruk heller truseinnlegg eller menskopp for å samle opp utflod.

Hva er en menskopp?

Menskopp er en silikonkopp som legges inn i skjeden. Mensblodet samler seg i denne, så det ikke renner ut. Koppen er lagd for å kunne brukes igjen og igjen.

Koppen bør tas ut og tømmes for mensblod minst hver tolvte time. Vask den av før du putter den inn igjen.

Det finnes ulike typer menskopp og de finnes i ulike størrelser. Det har noe å si hvor stor livmorhalsen er, hvor langt ned i livmoren den sitter, og hvor mye du blør. Dette kan du spørre mer om på apoteket.

Hvordan bruker jeg en menskopp?

Når du har den riktige størrelsen, gjør du følgende:

 • Før du bruker koppen, bør du sterilisere den ved å koke den i tre minutter. Kok den så én gang mellom hver menstruasjon.
 • Vask alltid hendene godt før du setter inn koppen.
 • Det kan være lurt å fukte den med litt lunkent vann før du setter den inn.
 • Fold menskoppen sammen slik at den danner en C-form. Det finnes mange brettemetoder. Prøv deg frem.
 • Før så menskoppen inn i skjeden mens du åpner leppene med den andre hånden.
 • Hvis du er usikker på om den sitter riktig, kan du ta en runde rundt kanten og sjekke at den er brettet ut. Prøv å rotere på den om den ikke sitter.
 • Trekk den så ut når du ønsker å vaske den. Rengjøring er viktig. Du kan ha koppen inntil tolv timer. Skyll den så i vann.
 • For å få koppen ut må du bryte vakuumet. Den lille stilken er til for å gjøre det enklere å dra den ut. Hvis du sliter med å få den ut kan du trykke koppen litt sammen, eller sette inn en finger øverst på koppen for å skape en luftlomme.

Ikke bli frustrert om du ikke får det til de første gangene og må prøve om igjen. Dette er helt vanlig. Det er også en fin måte å bli bedre kjent med underlivet sitt på.

Du kan også øve på å sette den inn når du ikke har mensen. Menskoppen kan brukes utenfor menstruasjonssyklusen og kan brukes for å samle opp utflod.

Det er ikke meningen at den skal like langt opp som en tampong, men den skal ikke kjennes etter at den er satt inn.

Å kjøpe bind, tampong eller menskopp

Foreldre kan kjøpe inn det du trenger. De har faktisk en plikt til det frem til du er 18 år. Det er lurt å ha et lite utvalg av det du trenger klart til mensen kommer.

Det enkleste er å handle det inn på vanlig matvarebutikk eller netthandel. Du kan også få tilsendt prøvepakker fra de ulike produsentene om du søker dem opp på nett.

Kan jeg trene når jeg har mensen?

Du kan veldig gjerne trene under mensen. Mange er redde det skal blø gjennom om de beveger seg mye. Skifter du bind, menskopp eller tampong rett før du trener, så vil det gå fint.

Noen synes at de føler seg mer bevegelige når de bruker tampong eller menskopp, mens andre kjenner dem mer. Vil du være på den sikre siden, kan du for eksempel bruke tampong og et lite bind i tillegg i tilfelle det blør gjennom.

Bytt også etter trening om du har trent en stund.

Kan jeg bade når jeg har mensen?

Det går helt fint å bade når du har mensen om du bruker tampong eller menskopp. Det er ikke så praktisk med bind. Det blir fylt opp og bløtt av vannet.

Bytt tampong eller tøm menskoppen FØR du bader. Bytt også ETTER badet.

Beskyttelse om natten

Nattbind er litt større og lengre, slik at du ikke blør gjennom når du sover. Du kan også bruke tampong om natta, men den skal ikke ligge inne mer enn åtte timer.

Noen blør lite om natta og noen blør mye. Det du bruker må tilpasses mengden. Blør du veldig mye, kan du bruke et nattbind i tillegg til tampongen.

Blør du lite, kan det være greit å bare bruke bind. Menskopp kan også brukes om natta. Prøv deg fram og finn ut hva du liker.

Kan jeg bruke tampong når jeg har spiral?

Du kan vanligvis bruke tampong når du har spiral. Likevel er det noen spiralprodusenter som anbefaler å kun bruke bind.

Du må være nøye med å skifte tampong oftere, fordi gammelt mensblod i tampongen inneholder flere bakterier. De første dagene etter du har satt inn spiral er det ikke anbefalt å bruke tampong.

Sex når du har mensen

Noen synes ikke det føles OK å ha sex når de har mensen. Andre synes det er helt greit. Noen synes onani går greit, men ikke samleie.

Det kan føles ubehagelig å ha samleie med tampong i skjeden. Det er ikke anbefalt og det beskytter ikke mot infeksjon eller graviditet.

Spørsmål om bind, tamponger og menskopp.
DU BESTEMMER: Hva du bruker er opp til deg. Prøv deg fram og finn ut hva du liker. (Illustrasjon: Ung.no)

Fakta

Husk å vaske hendene før du bytter bind, tampong eller menskopp. God underlivshygiene er også ekstra viktig når du har mensen for at det ikke skal lukte.

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider

Mensen

Les mer

Pubertet

Les mer

Kropp

Les mer