Trang forhud – hva gjør jeg?

Hvis det gjør vondt å trekke forhuden tilbake, har du for trang forhud. Heldigvis er det hjelp å få.

Illustrasjon av trang forhud (ung.no)
TRANG? 1–2 prosent av tenåringer har trang forhud. Det er hjelp å få hvis det er plagsomt. Illustrasjon: ung.no

Forhuden er den huden som dekker penishodet. I forhuden sitter det små kjertler som produserer talg, som er et slags fett. Talgen gjør at penishodet holdes smidig.

Husk å vaske deg med vann under forhuden. Ellers begynner det å lukte.

Har alle forhud?

Ikke alle gutter beholder forhuden. Det kan skyldes at man tilhører en religion eller tradisjon der det er vanlig at hele, eller deler av, forhuden fjernes. Det kalles omskjæring.

Å fjerne forhud gjør ikke at man får problemer med å få stå/ereksjon eller ha sex i fremtiden. Man finner som regel andre herlige måter å onanere og bli runket på.

Fakta

Hvis du mistenker at du har for trang forhud bør du gå til legen. Der kan du få resept på kortisonkrem, henvisning til kirurg, eller andre gode råd.

Er det normalt å ha trang forhud?

Det er ikke uvanlig at forhuden er litt trang i puberteten. 1–2 prosent har trang forhud i tenårene. Det blir ofte bedre når penis vokser i løpet av puberteten.

Dersom du ikke kan trekke forhuden helt tilbake over penishodet, eller har smerter når du gjør det, er den for trang. Det finnes flere muligheter for å rette på dette.

Du kan prøve å bruke litt olje når du trekker forhuden din tilbake. Det kan gjøre at det går litt lettere og at det går seg til av seg selv.

Hvis det gjør vondt

Det er ikke meningen at det skal være veldig vondt, og du skal heller ikke ta i så det begynner å blø.

Hvis problemet med trang forhud har kommet etter hvert, kan det hjelpe med en sterk kortisonkrem som du får på resept av legen.

Hvis du alltid har hatt trang forhud, og det ikke løser seg av seg selv når du utvikler deg i puberteten, bør du prate med en lege om dette. Du skal ikke ha plager med dette, for dette kan løses!

Liten operasjon kan være nødvendig

Legen kan, hvis behov, henvise deg til en kirurg som kan vurdere om du bør opereres eller ikke. Dette gjelder spesielt ved smerter og hvis du ikke får trukket forhuden skikkelig tilbake når penis er slapp.

Det er viktig å få gjennomført en slik operasjon når forhuden er alt for trang. Hvis dette ikke gjøres kan du få smerter, blødninger og ubehag ved onani og samleie.

En slik operasjon er ikke stor, og du får vanligvis reise hjem fra sykehuset samme dag. Det finnes ulike metoder for operasjon. I de fleste tilfeller skjærer kirurgen forhuden med to snitt og syr den sammen.

Etter en slik operasjon vil forhuden kunne trekkes tilbake, men utseende vil bli litt annerledes. Litt mindre av forhuden vil dekke penishodet, og hos en del vil litt mer av penishodet vises også når penis er slapp.

Operasjon av trang forhud er gratis.

Etter en slik operasjon er det viktig å holde penis i ro i noen uker. Hvis sårene har grodd fint, skal det ikke være noe problem å være seksuelt aktiv etter 2-3 ukers tid.

Du kan ha god sex med trang forhud

Så lenge du passer på å rulle kondomet helt ned på roten av penis, vil ikke det at forhuden din er litt trang ha noe å si for hvor godt kondomet sitter.

Selv om du ikke klarer å trekke forhuden bak penishodet når den er stiv, vil du kunne ha like god sex som om du klarte det, så lenge du ikke har smerter.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 21.10.2020

Offentleg og kvalitetssikra
Illustrasjon av trang forhud (ung.no)
TRANG? 1–2 prosent av tenåringer har trang forhud. Det er hjelp å få hvis det er plagsomt. Illustrasjon: ung.no

Fakta

Hvis du mistenker at du har for trang forhud bør du gå til legen. Der kan du få resept på kortisonkrem, henvisning til kirurg, eller andre gode råd.

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Rituell omskjæring

I Norge omskjæres ca. 2000 guttebarn hvert år. Noen gjør det for medisinske grunner, men de fleste omskjæres av rituelle grunner.

Skalpell (colourbox-com)

Penisutvikling og penisstørrelse

Når begynner den å vokse, og hvor stor skal den være? Du er ikke alene om å lure. Her får du svarene.

Gutt studerer penis (illustrasjon: ung.no)
Aktuelt

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Gutt og utsatt for overgrep?

Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.

Trist jente