Små og store plager i vulva og vagina

Det er vanlig å bli bekymret når du oppdager endringer i underlivet. Ofte er det naturlige endringer, andre ganger er det noe galt. Her er en oversikt.

Sist oppdatert: 24.10.2020 Av: Sexologisk rådgiver i samarbeid med ung.no

Illustrasjon av  smerter/ubehag i underlivet
VONDT? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være. (Illustrasjon: Colourbox)

Legg merke til hvordan kjønnsleppene, både de ytterste og innerste, skjedeåpningen og klitoris er til vanlig. Slik ser du lettere om noe ikke er som det skal være.

Kjønnsorganet skal endre seg – det er helt normalt. Men plutselige endringer, og særlig endringer som gir plager, kan tyde på at noe er galt.

Nupper og klumper

De ytterste kjønnsleppene er dekket av vanlig hud med hår. Resten av kjønnsorganet er dekket av en tynn slimhinne.

Skjedeåpningen ser gjerne litt ujevn, ruglete og klumpete ut. Skjeden består av mye elastisk vev for at den skal kunne utvide seg ved samleie og fødsel. Det skal altså være slik.

I slimhinnen finnes det mange små talgkjertler. Disse produserer talg slik at slimhinnen ikke skal tørke ut. Disse ser gjerne ut som små nupper eller klumper i slimhinnen. Hvis du har litt tørre slimhinner en periode, produserer talgkjertlene mer talg. Da blir de enda mer synlig. Dette er helt normalt.

På hver side av skjedeåpningen finnes det en kjertel som kan bli betent. Det vil kjennes ut som en øm klump på størrelse med en ert, og vil gjøre litt vondt. Noen ganger må en slik betent kjertel behandles av lege.

Hvitt belegg mellom kjønnsleppene

Mellom de ytterste og innerste kjønnsleppene kan det noen ganger legge seg et hvitt belegg. Dette er talg fra talgkjertlene. Belegget kan lukte om det blir værende, fordi det vil blandes med urin og utflod fra skjeden. Det vil bli et godt gromiljø for bakterier, som fører til at det lukter vondt.

Vask mellom kjønnsleppene hver dag for å fjerne belegget. Det kan være lurt å kun bruke vann. Såpe kan tørke ut slimhinnen, noe som igjen vil føre til økt talgproduksjon – og dermed mer belegg.

Det klør og er rødt

Om det begynner å klø mellom kjønnsleppene eller skjedeåpningen, og slimhinnen blir tørr, rød og/eller sår, er det et tegn på ubalanse. Kanskje har du brukt for sterk eller mye såpe? Forsøk en periode uten såpe, og bare vann.

Du kan også prøve å smøre deg med en parfymefri babyolje etter vask.

Merker du at det klør inne i skjeden, at den føles sår og at den er rød? Kanskje utfloden din endrer seg til å bli mer hvit og klumpete? Det kan være en soppinfeksjon.

Sopp regnes ikke som en seksuelt overførbar infeksjon, men kommer ofte når man får ny partner eller har mange samleier i en periode.

Sopp kan også komme av andre ting. Kanskje du har gått på antibiotikakur, har brukt sterke såper eller fått barberskum inn i skjeden. Det kan også komme av stress.

Sopp går ofte over av seg selv, eller du kan kjøpe soppkur reseptfritt på apotek.

Ubehag, sårhet, tørrhet og kløe kan også oppstå hvis du er smittet av en seksuelt overførbar infeksjon eller har andre ubalanser i skjedefloraen. Om plagene ikke forsvinner av seg selv, kan det være lurt å snakke med en lege for en gynekologisk undersøkelse.

Fakta

Vask deg i underlivet daglig. Men ikke skyll inne i skjeden. Det er fordi skjeden renser seg selv. Innvendig vask forstyrrer bakteriefloraen, og kan føre til soppinfeksjon.

Bli kjent med utfloden din

Inni skjeden er det alltid litt fuktig. Det skal være slik for at ikke slimhinnene skal tørke og sprekke opp. Dette er altså helt normalt.

Noen jenter har mye utflod og andre har lite. Det er også normalt at mengden, fargen og konsistensen varierer etter når du har mensen. Det er for eksempel vanlig at det kommer mer rundt eggløsning og før menstruasjonen.

I og med at utflod varierer fra jente til jente, og også hos samme jente i løpet av en syklus, er det viktig å legge merke til hvordan DIN utflod er gjennom hele syklusen. På den måten er det lettere å vite når noe ikke er som det pleier.

Tørt og sårt under samleie?

Når man blir kåt vil det skilles ut en ekstra fuktighet i skjeden. Dette kalles lubrikasjon, og er naturens glidemiddel. Jo mer kåt du blir, jo mer fuktighet skilles ut.

Mange opplever å bli sår ved onanering og samleie. Ofte er man ikke våt nok i skjeden. Det hjelper å ta seg god tid til forspillet, og sørge for at du er tilstrekkelig våt og kåt før noe føres inn. Det kan også hjelpe med glidemiddel. Har du samleier uten å være fuktig nok i skjeden så kan det over tid føre til smerter under samleiet. Dette kan i sin tur føre til tilstander som vulvodyni og vaginisme.

Lubrikasjon hos jenter kan sammenlignes med ereksjon hos gutten, og det er også ofte de samme mekanismene som kan skape krøll – lubrikasjonen uteblir (eller gutten mister ereksjonen) grunnet stress, engstelse, forventningspress (fra deg selv eller fra partner), tidligere dårlige opplevelser og/eller prestasjonsangst.

Det er viktig å være trygg på partneren sin og ikke minst tørre å slippe seg løs. Nytelse og orgasme handler egentlig om å slippe kontrollen. Det er også viktig at du ikke ligger og venter på at skjeden skal bli våt, men at aktivt bruker underlivet ditt.

Og har du egentlig ikke lyst, er det bedre – og helt lov – å la være å ha sex, og si nei. Lytt til kroppen!

Kvinnelig ejakulasjon eller «squirting»

Noen jenter opplever å sprute eller «squirte». Noen gjør dette ofte, noen bare av og til, men mange opplever det aldri. Akkurat hva denne væsken er, er fremdeles omdiskutert. Noen mener det er urin, mens andre mener det er ei væske fra kjertler rundt urinrøret.

Om det er kjertler, tenker man at kjertlene danner en tynn klar væske som tømmer seg i urinrøret ved sterke orgasmer. På grunn av plasseringen kan det lukte svakt av urin, men ifølge denne teorien er det ikke det.

Om det er urin fra urinblæra, vil hjelpe deg om du tisser før stimuleringen starter. Da vil det ikke være så mye urin igjen i blæra di, selv om du blir veldig våt.

Væsken kommer ut rett før, under eller etter orgasmen. Den kan komme som en liten sprut eller bare sive ut. Dette er ikke noe som er viljestyrt. Det betyr at det skjer helt av seg selv uten at du kan stoppe det.

Mange løser det ved å ha et håndkle under for å samle opp den væsken som kommer ut.

Smerter ved samleie

Det er dessverre mange som opplever smerter, men likevel har samleie – blant annet for ikke å skuffe partneren. Mange synes også det er vanskelig å si stopp hvis det blir vondt underveis.

Det kan være mange grunner til smerter ved samleie. Blant annet: ingen lubrikasjon, ingen tenning, ubalanse i skjeden, seksuelt overførbar infeksjon, spenninger i musklene og trang skjedekrans.

Opplever du smerter, bør du la være å ha samleie til du finner ut hva som er årsaken. På den måten kan du hindre at du kommer inn i en ond sirkel der du begynner å grue deg for å ha sex fordi det forbindes med smerter. Her kan du lese mer om smerter ved samleie.

En gynekologisk undersøkelse kan avdekke om det finnes fysiske grunner for plagene dine. Det kan også være nødvendig å kjenne etter om du faktisk har lyst til å ha sex når du har det, og tenke gjennom om du tenner ordentlig på partneren din.

Røde prikker etter barbering

Håret rundt kjønnsorganet beskytter skjeden mot at rusk og rask kommer inn. Det hjelper kroppen å kvitte seg med overflødig fukt og varme. I hårsekkene sitter det også nerver som gir ekstra seksuell stimuli ved samleie, og feromoner, et seksuelt stimulerende duftstoff som skilles ut i kjønnsområdet, fester seg til kjønnshåret og sender signaler til partneren din. Alt dette forsvinner når du barberer deg.

Når en barberer på eller rundt kjønnsorganet kan det komme røde prikker. Dette er som oftest irriterte hårsekker. Det kan også oppstå betennelse i hårsekkene slik at det kommer puss ut fra dem som fra en kvise.

Noen kan reagere på barberskummet, hårfjerningskrem eller voksen som benyttes. Det er derfor viktig å være nøye på hygienen før barbering, og at utstyret blir godt rengjort mellom hver barbering.

Skyll området grundig med lunkent vann etter barbering og unngå såpe. Hvis du plages av røde prikker og betente hårsekker i forbindelse med barbering, er det kanskje like godt å la hårene være der.

Stengt

SexKjønnssykdommerKjønnsidentitet
Illustrasjon av  smerter/ubehag i underlivet
VONDT? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være. (Illustrasjon: Colourbox)

Fakta

Vask deg i underlivet daglig. Men ikke skyll inne i skjeden. Det er fordi skjeden renser seg selv. Innvendig vask forstyrrer bakteriefloraen, og kan føre til soppinfeksjon.

Stengt

SexKjønnssykdommerKjønnsidentitet

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?