Alt om fitte, vulva og vagina

Vulva er den ytre, synlige delen av kjønnsorganet, mens vagina er den indre delen. Fitte er det ordet som best beskriver hele området.

Sist oppdatert: 21.12.2021 Av: sexologisk rådgiver i samarbeid med ung.no

BLI KJENT: Ikke vær redd for å utforske kjønnsorganet ditt. Illustrasjon: Colourbox
BLI KJENT: Ikke vær redd for å utforske kjønnsorganet ditt. Illustrasjon: Colourbox

Kjønnsorganet er ulikt fra kvinne til kvinne. Det er like mange varianter som det finnes kvinner på jorden. Det er like forskjellig fra person til person, som for eksempel nesene eller ørene våre.

Fitte

Ordet "fitta" brukes som alternativ til ordene skjeden/vaginaen, men brukes også som en samlebetegnelse på hele kjønnsorganet.

Fitte er et gammelt ord. Det er usikkert hvor det stammer fra. I følge ordboka, kan det ha sammenheng med det norrønske ordet «fit» som betyr «noe fuktig og glinsende».

Mange oppfatter ordet fitte som et stygt eller belastende ord. Opprinnelig ble antagelig ordet brukt på en poetisk måte. Fitte er et flott og beskrivende ord for det kvinnelige kjønnsorgan.

I denne kronikken på NRK.no, kan du lese mer om ordet fitte.

Vulva

Vulva er den synlige delen av kvinners kjønnsorgan. Vulva består av ytre og indre kjønnslepper, klitorishodet, urinrørsåpningen og skjedeåpningen.

Lær mer på vulva.no. Her finner du også et bilde som viser navnet på alle de ulike delene av kjønnsorganet.

Kjønnslepper

De fire kjønnsleppene er en del av vulva. De beskrives ofte som ytre eller indre kjønnslepper. De ytre, eller ytterste kjønnsleppene er dekket av vanlig hud med hår på. De tåler dermed mer enn de innerste kjønnsleppene, som består av tynne fuktige slimhinner.

Ingen kjønnslepper er like. De varierer fra person til person både i form og størrelse. Noen har store ytterst og små innerst. Andre har store indre kjønnslepper, noe som kan gjøre at de henger nedenfor de ytterste, og er godt synlig.

Det er heller ikke uvanlig at én kjønnsleppe er større enn de andre. Du kan altså ha en liten og en stor kjønnsleppe enten det er de ytterste eller innerste. Les mer om kjønnslepper her.

Klitoris

Der de innerste kjønnsleppene møtes foran, ligger klitoris. Det er et veldig følsomt organ.

Bare en liten del av klitoris synes på utsiden av kroppen. Dette kalles klitoristuppen. Tuppen henger sammen med resten av klitoris. Den kan være opp mot 10 cm lang, og strekker seg litt innover, før den bøyer seg bakover mot endetarmsåpningen.

Rett før urinrøret og skjeden, deler klitoris seg i to deler som fortsetter på hver side av skjeden og urinrørsåpningen. Dermed kan man stimulere klitoris på tuppen, men også mer indirekte via bevegelse i skjedeåpningen og litt inn i skjeden.

Tuppen på klitoris har mange nerveender på samme måte som tuppen på en penis, men faktisk mange flere. Det er dette som gjør den så følsom for stimulering.

Klitoris har også en forhud, eller en kappe som ligger over og beskytter den. Det ser også litt forskjellig ut fra person til person. Når en stimulerer på eller rundt klitoris, vil forhuden bevege seg fram og tilbake, og du kan få nytelse og orgasmer av det.

Klitoris har som eneste funksjon å skape seksuell lyst og nytelse.

Vagina

Vaginaen eller skjeden er omtrent 10 cm lang.

Øverst i skjeden kan de fleste kjenne en hard klump. Dette er livmortappen, inngangen til livmoren.

Noen tenker på skjeden som en åpen kanal som kan bli mer og mer utvidet, men slik er det ikke. Til vanlig er skjeden en sammenklappet kanal der slimhinnene ligger mot hverandre. Veggene i skjeden kan kjennes litt ruglete.

Når du blir opphisset og kåt, strømmer det store mengder blod til kjønnsorganet. Klitoris og kjønnsleppene svulmer opp og blir litt mørkere i fargen. Etterhvert blir skjedeveggen smurt med lubrikasjon slik at den er våt og fuktig. Den blir også mer åpen, elastisk og utvidet nok til å romme det som føres inn, enten det er en finger, penis eller en dildo.

Skjeden er veldig tøyelig. Dette er fordi den skal kunne utvide seg nok til å føre ut et nyfødt barn.

Skjedekransen

Skjedekransen (tidligere kalt “jomfruhinnen”) er forbundet med mange myter og misoppfatninger. Den oppfatningen som mange har, er at dette er en hinne som dekker skjedeåpningen og som revner første gang man har samleie med en penis inn i skjeden. Dette er ikke riktig.

Jenter har en slimhinnefold som danner en mer eller mindre tydelig krans et par cm innenfor skjedeinngangen og markerer overgangen inn til selve skjeden. Les mer om skjedekransen her.

Nyt og ha glede

Om du tenker at det er noe galt med ditt kjønnsorgan eller at det ser veldig rart ut: Det er laget et helt veggbilde med gipsavstøpninger av vulvaen til hundrevis av ulike kvinner – og alle er like normale! Her kan du se hvor forskjellige kvinner kan se ut.

Det finnes som sagt vulvaer i alle størrelser, farger og fasonger.

Det viktigste du kan gjøre når du har et kjønnsorgan som gir deg seksuell nytelse, er å glede deg over dette og være stolt av det akkurat som det er.

Nytelsen både for deg selv og en eventuell partner kan ikke måles opp mot hvordan kjønnslepper eller hele kjønnsorganet ser ut. Det er tenningen og spenningen du føler som teller, og kjemien mellom dere hvis du har sex med en partner.

Fakta

Vet du egentlig hvordan kjønnsorganet ditt ser ut? Siden det er plassert slik det er, og dermed er vanskelig å se ordentlig, kan det være lurt å bruke et speil.

BLI KJENT: Ikke vær redd for å utforske kjønnsorganet ditt. Illustrasjon: Colourbox
BLI KJENT: Ikke vær redd for å utforske kjønnsorganet ditt. Illustrasjon: Colourbox

Fakta

Vet du egentlig hvordan kjønnsorganet ditt ser ut? Siden det er plassert slik det er, og dermed er vanskelig å se ordentlig, kan det være lurt å bruke et speil.

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider

Vulva og vagina

Les mer

Kropp

Les mer