Alt om fitte, vulva og vagina

Vulva er den ytre, synlige delen av kjønnsorganet, mens vagina er den indre delen. Fitte er et ord som beskriver hele området.

Sist oppdatert: 13.02.2023 Av: sexologisk rådgiver i samarbeid med ung.no

Illustrasjon av en vagina
BLI KJENT: Bli kjent med kjønnsorganet ditt. Illustrasjon: Colourbox

Kjønnsorganet er ulikt fra kvinne til kvinne. Det er like mange varianter som det finnes kvinner på jorden, og de er like forskjellige fra person til person, som for eksempel nesene eller ørene våre.

Fitte

Ordet "fitta" brukes som alternativ til ordene skjeden/vaginaen, men brukes også som en samlebetegnelse på hele kjønnsorganet.

Fitte er et gammelt ord. Det er usikkert hvor det stammer fra. I følge ordboka, kan det ha sammenheng med det norrønske ordet «fit» som betyr «noe fuktig og glinsende».

Mange oppfatter ordet fitte som et stygt eller belastende ord, men opprinnelig ble ordet brukt på en poetisk måte!

Fakta

Vet du egentlig hvordan kjønnsorganet ditt ser ut? Siden det er plassert slik det er, og dermed er vanskelig å se ordentlig, kan det være lurt å bruke et speil.

Vulva

Vulva består av ytre og indre kjønnslepper, klitorishodet, urinrørsåpningen og skjedeåpningen.

Vulva er den synlige delen av kvinners kjønnsorgan.

Les mer og se illustrasjon på vulva.no

Kjønnslepper

Det er to sett kjønnslepper, de indre og de ytre. Disse vokser i puberteten og kan endre farge. De ytre kjønnsleppene består av vanlig hud med hår på utsiden. De indre kjønnsleppene består av tynne, fuktige slimhinner. Når man blir opphisset vil de indre kjønnsleppene bli større og få mørkere farge. Kjønnslepper er viktig for følsomheten i underlivet.

Det er stor variasjon i størrelse, form og farge på kjønnslepper. De indre kjønnsleppene henger hos mange nedenfor de ytre og kan være godt synlig, mens de hos andre kan være skjult av de ytre kjønnsleppene.

Det er vanlig at kjønnsleppene ikke er like på hver side. De indre kjønnsleppene kan være røde eller rosa i fargen, men de kan også være mørkere eller ha brun farge.

Les mer om kjønnslepper her.

Klitoris

Der de innerste kjønnsleppene møtes foran, ligger klitoris. Det er et veldig følsomt organ.

Bare en liten del av klitoris synes på utsiden av kroppen. Dette kalles klitorishodet og henger sammen med resten av klitoris. Hele klitoris kan være opp mot 10 cm lang, og strekker seg litt innover, før den bøyer seg bakover mot endetarmsåpningen.

Rett før urinrøret og skjeden, deler klitoris seg i to deler som fortsetter på hver side av skjeden og urinrørsåpningen. Dermed kan man stimulere klitoris på tuppen, men også mer indirekte via bevegelse i skjedeåpningen og litt inn i skjeden.

Klitorishodet har veldig mange nerveender på samme måte som penishodet. Det er dette som gjør den så følsom for stimulering.

Klitoris har også en forhud, eller en kappe som ligger over og beskytter den. Det ser også litt forskjellig ut fra person til person. Når en stimulerer på eller rundt klitoris, vil forhuden bevege seg fram og tilbake, og du kan få nytelse og orgasmer av det.

Klitoris har som eneste funksjon å skape seksuell lyst og nytelse.

Vagina

Vaginaen eller skjeden er omtrent 10 cm lang.

Øverst i skjeden kan de fleste kjenne en hard klump. Dette er livmortappen, inngangen til livmoren.

Noen tenker på skjeden som en åpen kanal som kan bli mer og mer utvidet, men slik er det ikke. Til vanlig er skjeden en sammenklappet kanal der slimhinnene ligger mot hverandre. Veggene i skjeden kan kjennes litt ruglete.

Når du blir opphisset og kåt, strømmer det store mengder blod til kjønnsorganet. Klitoris og kjønnsleppene svulmer opp og blir litt mørkere i fargen. Etter hvert blir skjedeveggen smurt med lubrikasjon slik at den er våt og fuktig. Den blir også mer åpen, elastisk og utvidet nok til å få plass til enten det er en finger, penis eller en dildo.

Skjeden er veldig tøyelig. Dette er fordi den skal kunne utvide seg nok til å føre ut et nyfødt barn.

Skjedekransen

Skjedekransen (tidligere kalt “jomfruhinnen”) er forbundet med mange myter og misoppfatninger. Den oppfatningen som mange har, er at dette er en hinne som dekker skjedeåpningen og som revner første gang man har samleie med en penis inn i skjeden. Dette er ikke riktig.

Jenter har en slimhinnefold som danner en mer eller mindre tydelig krans et par cm innenfor skjedeinngangen og markerer overgangen inn til selve skjeden. Les mer om skjedekransen her.

Nyt og ha glede

Det viktigste du kan gjøre når du har et kjønnsorgan som gir deg seksuell nytelse, er å glede deg over dette og være stolt av det akkurat som det er.

Om du tenker at det er noe galt med ditt kjønnsorgan eller at det ser veldig rart ut: Det er laget et helt veggbilde med gipsavstøpninger av vulvaen til hundrevis av ulike kvinner – og alle er like normale! Her kan du se hvor forskjellige kvinner kan se ut.

Det finnes som sagt vulvaer i alle størrelser, farger og fasonger.

Vær stolt av din fitte akkurat som den er!

Nytelsen både for deg selv og en eventuell partner kan ikke måles opp mot hvordan kjønnslepper eller hele kjønnsorganet ser ut. Det er tenningen og spenningen du føler som teller, og kjemien mellom dere hvis du har sex med en partner.

Illustrasjon av en vagina
BLI KJENT: Bli kjent med kjønnsorganet ditt. Illustrasjon: Colourbox

Fakta

Vet du egentlig hvordan kjønnsorganet ditt ser ut? Siden det er plassert slik det er, og dermed er vanskelig å se ordentlig, kan det være lurt å bruke et speil.

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?