Slik har du en mer miljøvennlig ferie

Visste du at måten du ferierer på påvirker klimaet? Her er tipsene for en grønnere og mer miljøvennlig ferie!

Sist oppdatert: 12.05.2021 Av: Redaksjonen, ung.no

Tog kjører forbi en eng med blomster
TA TOGET: Tog er et miljøvennlig alternativ, selv om det ikke kan slå sykkel eller fottur.

De færreste tenker over at ferievanene deres kan ha en påvirkning på klimaet. Likevel påvirker måten vi ferierer på både miljøet og klimaet. Heldigvis finnes det flere råd både du, venner og familie kan ta med dere på ferien i år. Vi gir deg ti for en grønnere ferie.

1. Ikke reis langt

En behøver ikke alltid reise langt vekk for å få den gode feriefølelsen, eller for å oppleve nye ting. Utforsk Norge og Norden, og reis kortere for å begrense utslippet av miljøfiendtlige klimagasser.

2. Bli borte lengre og reis sjeldnere

Forsøk å reis sjeldnere, slik at feriene også blir lengre. Dette gir mindre klimagassutslipp og du får i tillegg oppleve mer på ferien din. Ikke glem at du også bidrar til å hjelpe lokalsamfunnet økonomisk når du betaler for deg under oppholdet. Og du kan for eksempel tenke miljø ved å velge guider i nasjonalparker som viser forståelse for naturen.

3. Reis miljøvennlig!

Fly er den minst miljøvennlige måten å reise på. På andreplass over transportmidlene som slipper ut mest fiendtlige klimagasser finner vi bilen. Det er likevel bedre å kjøre bil enn å fly, men velg gjerne tog eller buss hvis det er mulig. Det beste alternativet er likevel å bruke sykkelen i ferien. Dette er både den sunneste og mest miljøvennlige reisemåten.

Deutsche Bahns reiseplanlegger for Europa er en god start. Deutsche Bahn selger også mange rimelige billetter over landegrensene, for eksempel fra Göteborg til Tyskland eller fra Frederikshavn (som enkelt kan nås med ferje fra Norge) og sørover. I tillegg er Interrail fortsatt et godt alternativ. Skal du reise til Sverige, er NSBs minipris beste alternativ til Göteborg. Til Stockholm og tog til Narvik fra eller via Sverige kjøper du best på www.sj.se. Flere tips om togreiser i Europa finner du her: www.seat61.com, www.rail.cc.

Men noen steder er ikke tog et alternativ. Da får du sjekke om det er mulighet for å kjøre buss. Og er avstandene for store, er det selvsagt lov å fly dersom det er det eneste fornuftige alternativet.

4. Lei et sted å bo

Du kan leie rimelige og enkle hytter fra Statskog, eller via Finn.no. Turistforeningen har også mange hytter til utleie i Norge, og Finn.no har oversikt over ulike båter til leie. På airbnb.no kan du også leie steder å bo i ferien.

5. Velg miljøvennlig overnatting

Noen hoteller er ekstra miljøvennlige, og er derfor merket med en svane, et miljøfyrtårn eller ISO 14001. Her kan du få en oppdatert oversikt over miljøvennlige hoteller i Norge. Noen land har også økologiske hoteller.

6. Bytt bort huset deres i ferien

Enten du bor i en leilighet, rekkehus, hytte eller enebolig finnes det folk der ute som er villig til å bytte sin bolig mot deres i ferien. Byttingen foregår via mange ulike nettsider, som for eksempel: Hyttebytte.no, Intervac Home Exchange og boligbytte.com. Ved å bytte bolig med andre slipper du å betale for et sted å bo i ferien, og du kan dermed bo gratis under hele oppholdet.

7. Reis på gårdsferie!

Ønsker du å lære mer om jordbrukstradisjoner og økologisk mat? Da kan du reise på gårdsferie. Økoguiden gir en oversikt over økologiske gårder i Norge som tilbyr overnatting med mer. Du kan også jobbe for kost og losji, og lære om økologisk livsstil rundt om i hele verden. For mer informasjon om dette, klikk her.

8. Rydd opp etter deg

Ikke alle er like flinke til å rydde opp etter seg, og dette påvirker klimaet på en negativ måte. Mange land har ikke særlig gode returordninger for avfall, og ofte ender de derfor opp med overfylte søppelfyllinger. Ta derfor med deg søppelet ditt, alltid. Er du på naturområder er det også spesielt viktig at du tar med deg matavfall. Klimaet der du er kan være slik at matavfallet bruker lang tid på å bli brutt ned.

9. Vern om truede arter

Mange land tar ikke hensyn til at deres planter og dyr er utrydningstruet. Sjekk derfor WWF sin liste over truede planter og dyr før du kjøper med deg souvenirer. Sjekk også WWFs sjømatguide før du bestiller mat i restauranten. Husk også på å aldri plukke med deg biter av skjell eller koraller. De har en viktig rolle i økosystemet, og det er viktig at man tar vare på både plante- og dyrelivet i havet.

10. Begrens energi- og vannbruken

Det er viktig å huske på at ikke alle land har vannressurser som Norge. Ikke be personalet om å vaske håndklær og sengetøy hver dag når du er på ferie, og skru av lys og klimaanlegg dersom du forlater rommet. Ta korte dusjer, og vurder også å booke rom på et hotell uten svømmebasseng.

Fakta

Visste du?

  • At å fly fra Norge til Thailand påvirker klimaet nesten like mye som en personbil gjør i løpet av et helt år!

Kilde: Naturvernforbundet.no.

Tog kjører forbi en eng med blomster
TA TOGET: Tog er et miljøvennlig alternativ, selv om det ikke kan slå sykkel eller fottur.

Fakta

Visste du?

  • At å fly fra Norge til Thailand påvirker klimaet nesten like mye som en personbil gjør i løpet av et helt år!

Kilde: Naturvernforbundet.no.

Spørsmål og svar