Hva er egentlig en IP-adresse?

IP er en forkortelse for internettprotokoll (Internet Protocol). En IP-adresse er en tallrekke som alle maskiner som brukes på internett må ha. Datamaskiner, nettbrett og mobiltelefoner har alle ulike IP-adresser.

Alle disse maskinene må ha denne unike adressen for å kunne kommunisere med andre enheter på internett. Det er litt på samme måte som at alle mobiltelefoner må ha et telefonnummer for å kunne ringe til og fra hverandre.

Dine fotspor på nettet

Når du besøker en nettside legger du alltid igjen IP-adressen din. Alle nettsteder logger IP-adresser til en viss grad, men aldri eller sjelden i kombinasjon med navn.

Når du oppretter en konto på en nettside, kommenterer eller skriver et innlegg i et forum vil IP-adressen vanligvis lagres i databasen til nettsiden.

Hvem kan knytte din IP til deg?

Det er lett å finne ut hvilken IP-adresse enheten din har. Dette kan for eksempel gjøres gjennom tjenester som minip.no.

Minip gir deg informasjon om IP-adressen til enheten du bruker akkurat nå, og du kan ikke sjekke andres IP-adresser på denne måten.

En IP-adresse er definert som en personopplysning i henhold til personopplysningsloven. Det betyr at det er strenge regler for å lagre og utlevere informasjon knyttet til IP-adresser.

At noen kjenner din IP-adresse er i utgangspunktet ikke farlig, men om de kan samle all informasjonen om hvor denne IP-adressen har vært brukt på nettet, vil de fort kunne danne seg et bilde av hvem du er og hva du er opptatt av.

FAKTA

  • IP er en forkortelse for internettprotokoll.
  • Finn ut hvilken IP-adresse din enhet har på nettsiden minip.no.
  • En Ip-adresse er definert som en personopplysning i henhold til personopplysningsloven.
  • Politiet har mulighet og lov til å finne ut hvem som skjuler seg bak en IP-adresse.

Hvordan finne ut hvem som skjuler seg bak en IP-adresse?

Politiet har mulighet og lov til å finne ut hvem som skjuler seg bak en IP-adresse. Dette gjør de ofte, og informasjon om personen bak IP-adressen brukes i alt fra å avsløre ulovlig kriminalitet på nettet, til å hjelpe noen som trenger akutt hjelp.

En IP-adresse kan også kobles til et tidsbegrenset abonnement hos en leverandør av telefon og nett-tjenester. Da kan politiet kreve å få utlevert informasjon om hvem som eier (eller eide) abonnementet.

Deretter kan de finne hvilke datamaskiner eller mobiltelefoner som benyttet internettabonnementet på det aktuelle tidspunktet - og på disse enhetene kan politiet kanskje finne viktige elektroniske spor.

Det er alltid mulig å finne bosted basert på en IP-adresse. Dette kalles IP-geolokasjon. Generelt sett vil det være vanskelig for andre enn politiet å se denne informasjonen, og den er ikke søkbar i søkemotorer som Google og Bing.

Kan andre "hacke" fram IP-adressen min?

Et eksempel på hvordan andre kan finne din IP-adresse er om du bruker et program som for eksempel Skype. Når du er i samtale med en annen person, vil maskinene deres "kobles" sammen, og det vil derfor være mulig for den personen å se hvilke IP-adresse maskinen er koblet til.

Chatter du med noen på Omegle kan vedkommende også lure deg til å klikke på en link i samtalen. Da kan IP-en din bli logget, slik at samtalepartneren kan logge seg inn og se den der. Merk at det å logge andres IP-adresse på denne måten ikke kan kalles hacking.

Hvordan skjuler jeg min IP-adresse?

Hvis du er opptatt av at andre ikke skal se din IP mens du er koblet til internett, bør du bruke en såkalt VPN, som skjuler IP-adressen.

Et eksempel på en slik tjeneste er Private Internet Access. Selv ved bruk av en såkalt VPN kan politiet likevel finne fram til IP-adressen din, dersom de skulle være interessert i å finne ut av hvilken IP-adresse som har sendt meldinger eller lignende.