Har du opplevd utpressing på nett?

Hvis noen får deg til å sende nakenbilder og truer med å spre dem eller vise dem til andre, er det viktig at du sier ifra til noen. Det er mange som kan hjelpe deg!

Gutt som holder hodet i henda foran en datamaskin.
UTPRESSING: Har du blitt presset til å sende nudes til noen? Da er det kjempeviktig at du sier ifra til en voksen som kan hjelpe deg. Foto: Colourbox.

Ungdom som opplever utpressing på nett, spill eller i sosiale medier har det ofte veldig vondt og vet ikke hvordan de kan få en slutt på det.
Å true noen til å gjøre noe personen ikke vil er ulovlig - her er noen tips til hva du kan gjøre dersom det skjer.

Si ifra – selv om det er flaut

Mange som blir utsatt for utpressing har sendt nakenbilder til noen de trodde at de kunne stole på.

Hvis en person truer deg, og sier at bilder du har delt vil spres videre hvis du ikke sender mer, eller betaler penger, er det viktig at du sier ifra om det. Det kan være en voksen du stoler på, helsesykepleier på skolen eller politiet. Nederst i denne saken finner du flere du kan kontakte som kan hjelpe deg.

Det kan føles vanskelig å si ifra. Kanskje skammer du deg over at du sendte bildene første gang, eller kanskje du er redd for at personen skal spre bildene om du ikke gjør som han eller hun sier?

Husk at du ikke er alene om å ha sendt slike bilder, og at det er den som presser deg som gjør noe galt. De du sier ifra til kan hjelpe deg, og vil nok bare ditt beste!

Presset av noen du kjenner

Hvis den som presser deg er en du kjenner, en du liker godt, en venn eller en på skolen din, bør du snakke med en voksen du stoler på om det du opplever. Det kan være en lærer, helsesykepleier på skolen din, foreldrene dine eller noen andre voksne.

Selv om det kan føles flaut å snakke om, er det viktig at du forteller det til noen så de kan hjelpe deg med å finne en løsning og få personen til å stoppe.

Denne filmen fra politiet handler om å få bilder av seg delt av en man kjenner:

Presset av en du trodde du kjente?

I noen tilfeller er utpresserne fremmede personer, som du trodde at du visste hvem var og som du kanskje er blitt glad i. Disse personene får gjerne kontakt med ungdom gjennom falske profiler på for eksempel Facebook, Instagram, Snapchat, Jodel, eller Skype, spill eller via nettsider som Chatroulette.

Denne filmen fra NRK Skole handler om dette:

Denne type utpressing starter ofte med at gjerningspersonene får deg til å sende ganske uskyldige bilder. I neste omgang bruker de disse bildene til å presse deg til å sende drøyere bilder. De kan også lokke med betaling i form av alkohol, overføringer på Vipps eller gavekort. Det er viktig å ta kontakt med en voksen eller politiet umiddelbart dersom dette skjer.

Hvis du utsettes for denne type press anbefaler politiet at du:

 • Bryter kontakten så snart som mulig.
 • Tar kontakt med politiet så raskt som mulig.
 • Ikke betaler det utpresseren krever. Betaler du, kommer det vanligvis flere krav.
 • Dokumenterer/tar skjermbilder av mest mulig av det som har skjedd og kontakten.
 • Tar skjermbilder av samtaler, informasjon på profiler og bilder eller video av den du har snakket med.
 • Noterer hvilke kanaler, tjenester og kontoer som ble brukt, både av deg og utpresser.
 • Tar vare på IP-adressen til utpresseren hvis du har tilgang til den.
 • Tar vare på alt som hjelpe politiet med å identifisere vedkommende, som adresser, telefonnummer, kontonummer og betalingsinformasjon.
 • Ikke sletter programvare eller kontoer til politiet har fått gjort sine undersøkelser.

Det er ikke din feil

Selv om du selv har hatt kontakt med personen betyr ikke det at du har noe ansvar - det er fremdeles et overgrep, og det er utpresseren som har gjort noe galt.

Det er veldig lett for en voksen å manipulere deg til å bli med på leken, og mange har latt seg rive med og sender bilder og filmer, eller viser seg frem på kamera.

Det er ubehagelig å føle seg lurt og sviktet, og det kan gjøre at du også føler skyld og ikke føler du kan si ifra. Dette vet den som har lurt deg og utnytter det.

Hvem kan hjelpe deg?

Det er mange som kan og vil hjelpe deg. Du kan chatte med noen om det anonymt, ta kontakt med en hjelpetjeneste eller sende inn spørsmål til oss hvis du ønsker råd til hva du kan gjøre.

Politiet/Kripos: Meld fra til Kripos: tips.kripos.no eller ring politiet på 02800. Politiet vil hjelpe deg med hva du skal gjøre videre med saken.

Alarmtelefonen for barn og unge:

Alle barn og unge kan ringe 116 111 gratis blant annet når de er utsatt for overgrep eller opplever andre akutte og vanskelige situasjoner. De kan du også chatte med, helt anonymt.

Slettmeg.no: Slettmeg får mange henvendelser fra barn og unge om denne typen overgrep og kan gi deg gode råd til hva du bør gjøre. Du kan kontakte dem på epost: hjelp@slettmeg.no eller på telefon 911 29 392

Lokalt: Du kan ta kontakt med læreren din, helsesykepleier eller en annen voksen du stoler på. Husk at voksne ønsker å hjelpe deg i denne situasjonen.

LURT PÅ NETT: Noen voksne spesialiserer seg på å lure barn og unge til å sende bilder og filmer, og så presse dem for penger eller flere bilder (Video: Europol).

Fakta

Seksuell utpressing på nett

 • Overgripere bruker ofte falske profiler i sosiale medier for å komme i kontakt med unge
 • Når de har fått ungdom til å sende nakenbilder, eller gjøre seksuelle handlilinger med seg selv som de har opptak av, starter utpressingen
 • Truslene går ofte ut på å dele bildene og filmene med venner og familie. Kontaktene finner de via Facebook
 • Utpresserne krever ofte mindre pengebeløp, flere filmer/ bilder eller møter med ungdommene som betaling for at de ikke skal spre innholdet

Skrevet av Redaksjonen, ung.no i samarbeid med helsesøster

Sist oppdatert: 28.06.2021

Offentleg og kvalitetssikra
Gutt som holder hodet i henda foran en datamaskin.
UTPRESSING: Har du blitt presset til å sende nudes til noen? Da er det kjempeviktig at du sier ifra til en voksen som kan hjelpe deg. Foto: Colourbox.

Fakta

Seksuell utpressing på nett

 • Overgripere bruker ofte falske profiler i sosiale medier for å komme i kontakt med unge
 • Når de har fått ungdom til å sende nakenbilder, eller gjøre seksuelle handlilinger med seg selv som de har opptak av, starter utpressingen
 • Truslene går ofte ut på å dele bildene og filmene med venner og familie. Kontaktene finner de via Facebook
 • Utpresserne krever ofte mindre pengebeløp, flere filmer/ bilder eller møter med ungdommene som betaling for at de ikke skal spre innholdet
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Slik takler du mas om nudes

Det er aldri greit å mase seg til nakenbilder, men det er ikke alltid lett å vite hva du skal svare hvis noen gjør det. Her er noen supre tips til hva du kan si.

Jente som ser bekymringsfullt på telefonen sin.

Er det lov å sende nudes eller dickpics?

Det kan være spennende å sende slike bilder, men i mange tilfeller kan det være straffbart. Her er det du trenger å vite om deling av nakenbilder.

Hånd som strekker seg etter en mobil.
Aktuelt

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Gutt og utsatt for overgrep?

Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.

Trist jente