Er det lov å sende nudes eller dickpics?

Det kan være spennende å sende slike bilder, men i mange tilfeller kan det være straffbart. Her er det du trenger å vite om deling av nakenbilder.

Sist oppdatert: 30.06.2021 Av: Redaksjonen, ung.no, i samarbeid med jurister og Kripos

Hånd som strekker seg etter en mobil.
LOVLIG? Hvis du sender, mottar eller deler nakenbilder, er det viktig å vite hva som er lov og ikke lov. Foto: Colourbox

Å sende bilder til en kjæreste, eller en flørt

Å sende bilder til kjæresten din eller en flørt er som regel ikke straffbart, så lenge dere begge synes det er greit, at det ikke deles videre og dere er ca. like gamle.

Men hvis en av dere er under 16 år gjelder andre regler, og du bør lese neste avsnitt. Husk at en som har sendt deg et nakenbilde frivillig når som helst kan ombestemme seg og be deg om å slette det – da må du slette det, hvis ikke bryter du loven.

Denne filmen fra Politiet handler om deling av nakenbilder med en du kjenner:

Ulovlig å sende til barn under 16 år – selv om de har sagt ja

Loven er streng når det gjelder å sende seksualiserte bilder til barn under 16 år.

Du kan straffes med fengsel inntil ett år om du sender nudes eller dickpics til en under 16 år, selv om de har sagt ja til å motta bildene. Dette rammes det av straffelovens §305 som handler om seksuelt krenkende adferd ovenfor barn under 16 år.

Hvis du sender bilder til noen som ikke vil ha det

Loven er krystallklar og er lik for gutter og jenter – hvis du sender bilder av kjønnsorganer eller seksualiserte bilder til noen som ikke ønsker det kan du anmeldes og straffes med bot eller fengsel.

Digital blotting er ulovlig, på lik linje med offentlig blotting. Hvis du skal sende bilder av kjønnsorganer, eller andre seksualiserte bilder, må den som mottar bildet ha gitt uttrykk for at de vil ha det.

Å videresende eller dele nakenbilder av andre

Det er strengt forbudt å videresende eller dele nakenbilder uten tillatelse fra den på bildet – også når du får det via andre enn den på bildet.

Du kan straffes med bot eller fengsel hvis du deler krenkende eller åpenbart private bilder, filmer eller lydopptak av andre, for eksempel bilder eller filmer av noen som er nakne, har sex eller gjør seksuelle ting. Det står i Straffeloven § 267 a, som trer i kraft 1. juli 2021.

Det gjelder uansett om du deler det med én person, i lukkede grupper, eller legger det ut offentlig.

Å videresende eller dele nakenbilder av en under 18 år

Hvis du deler et bilde eller en video av en person som er under 18 år gammel regnes det som distribusjon av materiale som seksualiserer barn (§311), og det er strengt forbudt.

Det finnes mange eksempler på unge gutter og jenter som har delt denne type bilder og filmer uten lov, og som har blitt straffet for det. I tillegg til straffen du får, kan det ha store konsekvenser for fremtiden din, hva du kan jobbe med, hva du kan studere, hvor du kan reise og lignende.

Hvis du selv mottar nakenbilder du ikke ville ha

Det kan være veldig ubehagelig å få tilsendt seksualiserte bilder man ikke vil ha. Heldigvis er det er flere ting du kan gjøre:

 • Anmeld personen. Skriv ned navn/brukernavn, ta screenshot av bildene slik at du har bevis og ta kontakt med ditt lokale politikontor.
 • Skriv til personen at det den har gjort er ulovlig og at du ikke ønsker at dette skal fortsette.
 • Du kan også screenshotte bildet under og sende i retur, da slipper du å tenke over hva du skal svare:

Det finnes mange GIF-er og bilder du kan sende hvis noen sender deg uønskede nudes, eller ber deg om å sende nudes. Søker du etter "delbart" og "ikkegreit", der du finner GIF-er, så er det masse å velge mellom.

Hvis du er under 15 år

Hvis du er under den kriminelle lavalderen (15 år) kan du ikke straffes i situasjonene som er nevnt, men er du mellom 12 og 15 år gammel har politiet en plikt til å etterforske saken likevel. Foreldrene dine vil bli varslet og du kan bli kalt inn til avhør eller en bekymringssamtale.

Politiet skal også kontakte barneverntjenesten når de setter i gang etterforskning mot barn under 18 år. Selv om du er under 15 år kan politiet også beslaglegge mobiltelefonen din for å sikre elektroniske spor. Er du under 12 år kan også politiet starte en etterforskning.

Fått nakenbilder av en person under 18 år

Det er i utgangspunktet ikke lov å ha nakenbilder eller seksualiserte videoer av en person under 18 år på telefonen eller dataen din. Deler du nakenbilder av en under 18 år videre er det alvorlig, og det kan få store konsekvenser for deg i fremtiden.

Det er fordi dette kan regnes som seksualisert innhold av barn (§311). Hvis dere er ca. like gamle, og begge er enige om at det er helt greit, vil du sannsynligvis ikke straffes for å ha slike bilder på telefonen eller dataen din.

Hva hvis noen screenshotter?

Hvis du sender dickpics eller nudes til andre, bør du også tenke over konsekvensene – som at den du sender til kan screenshotte og sende det videre.

Skal du sende nakenbilder bør du være trygg på at den som mottar bildet vil ha det, og at du kan stole fullt og helt på at det ikke deles videre. Her kan du lese hva du kan gjøre dersom et nakenbilde av deg har havnet på avveie.

Fakta

For at du ikke skal kunne straffes må du:

 • Ta og besitte bildet selv.
 • Personen på bildet må være mellom 16 - 18 år.
 • Personen må ha gitt deg lov til å ta bildet.
 • Den som tar og besitter bildet og personen på bildet må være omtrent like gamle og like utviklet.
Hånd som strekker seg etter en mobil.
LOVLIG? Hvis du sender, mottar eller deler nakenbilder, er det viktig å vite hva som er lov og ikke lov. Foto: Colourbox

Fakta

For at du ikke skal kunne straffes må du:

 • Ta og besitte bildet selv.
 • Personen på bildet må være mellom 16 - 18 år.
 • Personen må ha gitt deg lov til å ta bildet.
 • Den som tar og besitter bildet og personen på bildet må være omtrent like gamle og like utviklet.
Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider

Nettvett og sosiale medier

Les mer

Seksuelle overgrep

Les mer