Har du delt nakenbilder av andre?

Har du videresendt et bilde som bare var ment til deg og skjønt at det ikke var en ok ting å gjøre? Her er noen tips til hvordan du kan rydde opp.

Sist oppdatert: 13.09.2020 Av: Helsesøster

To unge gutter som ser på mobilskjermen sammen
SLETT: Sørg for at bildene blir slettet, både på din egen telefon og hos dem du har sendt videre til. Foto: Colourbox.

Først av alt: Så utrolig bra at du har tenkt over dette og at det har gått opp for deg at det du gjorde ikke var innafor. Dette er viktig for å kunne gå videre og hjelpe til å rydde opp. Her er en kjapp guide til hvordan du kan begynne:

Slett bildet eller videoen

Sørg for at de du har sendt bildet videre til også sletter det. Det er tross alt ulovlig og straffbart å ha intime bilder av andre uten samtykke, og det er også ulovlig å sende slike bilder videre uten samtykke.

Dersom du er over 15 år og du har vist fram eller videresendt slike bilder, så kan du straffes for det. Det er også ulovlig å ha nakenbilder av barn under 18 år.

Be om unnskyldning

Personer som får nakenbilder av seg selv delt har det som regel veldig vanskelig. Det å få delt intime bilder av seg selv og miste kontrollen over hvem som får se dem, er vondt. Det kan føre til at man får psykiske reaksjoner, at man gruer seg eller slutter å gå på skolen og at man trekker seg unna andre fordi man er redd for hva andre mener og tenker.

Det er viktig at du forstår dette, fordi når du sier unnskyld så må offeret ditt forstå at du virkelig mener det. De fleste som sender bilder av seg selv naken har tillit til den de sender til. Hvis du sender bildet videre har du brutt denne tilliten.

Når du ber om unnskyldning kan du også spørre om hva personen vil at du skal gjøre videre. Noen vil for eksempel kanskje ikke at du skal ta kontakt med flere om bildet, siden det kan skape enda mer oppmerksomhet rundt det.

Ikke skyld på offeret

Mange mener skylden for at et bilde har blitt delt er hos den som eier kroppen på bildet. Noen kan tenke at det er personen på bildet sin egen feil, og at personen skulle tenkt seg om før han eller hun sendte bildet.

Dette er å flytte ansvaret fra den som har gjort noe galt (den som har delt bildet videre), til offeret. De som opplever å få bildet sitt delt trenger noen som støtter dem og står opp for dem, og ikke at andre sprer rykter og dømmer. Det var tross alt du som delte bildet videre som gjorde en feil.

Spar kommentarer og ikke døm

Flere som har fått nakenbilder av seg spredt har også opplevd hets for å ha delt bildet med noen i det hele tatt, eller fått ubehagelige kommentarer om kropp og utseende. Dette kan gjøre det enda vanskeligere for den som har fått bildene delt. Ved å ta avstand fra hets, kommentarer og si ifra til andre om at det ikke er greit, kan du være en støtte for den som har fått bildet sitt delt.

Noen ganger deler barn og unge også bilder eller filmer helt åpent med andre, men angrer kanskje etterpå, eller var ikke klar over hvilke konsekvenser det kan få. Ved å ikke dømme og å unngå å dele slikt innhold videre, uansett om de ligger ute åpent eller ikke, kan du minske risikoen for at personen som har delt noe får det vanskelig etterpå.

Vær ærlig og spør hvordan det går

Forklar hvorfor du gjorde det. Kanskje handlet det ikke om at du ønsket å såre personen, men mer om at du ville vise at du hadde fått et bilde? Uansett hvorfor bildet ble delt videre, er dette viktig å vite for den som sitter igjen som offer fordi det kan være veldig vanskelig å forstå for den som er rammet.

Samtidig kan du også spørre om hvordan personen har det, og vise at du vil ta ansvar for det du har gjort ved å gjøre det du kan for å hjelpe offeret.

Be om hjelp

Å oppdage at man har gjort noe som er ulovlig og noe som sårer andre er ofte vondt og vanskelig å stå i alene.

Det hjelper å snakke med noen du stoler på, gjerne en voksen. Å få styr på bilder som er spredt kan være vanskelig alene. Foreldre, lærer, politiet eller helsesykepleier på din skole kan hjelpe deg. Hvis bildet ligger ute på ulike nettsider, kan du også kontakte slettmeg.no for hjelp og råd.

Alle gjør feil

Det viktigste er at vi forstår at det vi har gjort er feil og lærer av det. Hvis du har gjort en feil, så vær modig og rydd opp. Hvis noen andre har gjort en feil, så hjelp dem med å forstå.

Hvis du oppdager at noen blir offer for spredning av nakenbilder, så grip inn. Det de trenger aller mest nå er noen som står opp for dem!

Fakta

KORT FORTALT

  1. Slett bildet eller videoen
  2. Be om unnskyldning
  3. Fortell hvorfor du delte det
  4. Ikke skyld på offeret
  5. Be om hjelp

Husk: Det er lov å gjøre feil. Vær modig og rydd opp!

To unge gutter som ser på mobilskjermen sammen
SLETT: Sørg for at bildene blir slettet, både på din egen telefon og hos dem du har sendt videre til. Foto: Colourbox.

Fakta

KORT FORTALT

  1. Slett bildet eller videoen
  2. Be om unnskyldning
  3. Fortell hvorfor du delte det
  4. Ikke skyld på offeret
  5. Be om hjelp

Husk: Det er lov å gjøre feil. Vær modig og rydd opp!

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?