Hva er en orgasme?

Orgasme er et slags høydepunkt under sex, hvor det føles ekstra deilig. Men hvordan får man orgasme, og er det likt for alle? Lær mer om orgasme og utløsning her.

Sist oppdatert: 25.02.2022 Av: sexologisk rådgiver, i samarbeid med ung.no

""
LYKKELIG: Orgasmen kan kan føles på mange forskjellige måter. Når du får orgasme utløses et stoff i hjernen som heter dopamin. Det får oss til å føle oss lykkelige og oppstemt. Foto: colourbox

Å få orgasme omtales ofte som «å komme», «nå klimaks» eller «høydepunktet», men det finnes også mange andre uttrykk for dette.

Hva skjer når man får orgasme?

Rent fysisk skjer det endringer i hele kroppen når du nærmer deg orgasme. Pusten blir raskere, pulsen og blodtrykket stiger og sentralnervesystemet sender mange nytelsessignaler til hjernen.

I tillegg utløses et stoff i hjernen som heter dopamin. Det får oss til å føle oss lykkelige og oppstemt. Dessuten skilles det ut mengder av hormoner, blant annet oksytocin – et hormon som kan kalles «kjærlighets- og nærhetshormonet».

Selve orgasmen består, uansett kjønn, av raske muskelsammentrekninger i muskulaturen i bekkenet og rundt kjønnsorganene.

Hvor lenge varer en orgasme?

Hos gutter varer dette rundt 3–10 sekunder og fører ofte til sædavgang. Hos jenter kan muskelsammentrekningene vare i opptil 20 sekunder eller mer.

De fleste vil ikke klare å fortsette bevegelser eller stimuleringen når orgasmen kommer, og etterpå er ofte lysten til å fortsette borte for en kortere eller lengre stund.

Slik kan du få orgasme

Orgasme kan du få når du har sex med deg selv eller en partner.

Det er vanskelig å si akkurat hvordan du kan få orgasme, fordi det varierer fra person til person hva som skal til. Det kan også variere fra gang til gang for en person, men her er noen gode råd:

 • Bli bli ordentlig kjent med deg selv og nyt kroppen din ved å onanere i fred og ro. På den måten kan du finne ut hva som fungerer for deg. Bruk tid på å bli godt kjent med kjønnsorganet ditt, og hvilken stimulering du synes er deilig.
 • Når du skal onanere, er det først og fremst viktig at du selv har lyst til å gjøre det. Orgasme er ikke viljestyrt. Det vil si at du ikke kan bestemme deg for at nå skal du få orgasme. Nå handler det i stedet om å slippe kontrollen. Derfor er det viktig at du klarer å slippe deg løs og ikke stresser med å få det til.

Prøv å kjenne på nytelsen sexen gir deg, vær i den følelsen og la deg styre av det.

Bevegelse og bruk av musklene i underlivet, samtidig med stimulering av penis eller klitoris, øker blodtilstrømningen og muligheten for å få orgasme.

Hvordan føles en orgasme?

Det er vanskelig å forklare med ord hvordan en orgasme føles. Det kan være veldig forskjellig fra person til person hvordan det oppleves, og det er få andre opplevelser som minner om orgasmen.

Den kan også variere i styrke fra gang til gang eller i perioder. Noen ganger kan det føles nærmest som en eksplosjon, mens andre ganger mer som et lite blaff.

Her noen typiske tegn på orgasme:

 • varmefølelse
 • tissefølelse
 • god kløing eller kribling i kjønnsorganet
 • godfølelse i hele kroppen

Det kan gjøre at man bare må uttrykke et følelsesutbrudd som «AH!» eller lignende. Noen gjenkjenner orgasmen ved at de kommer til et punkt der det blir veldig godt, for så at de ikke orker å fortsette stimuleringen.

Faktorer som påvirker orgasmen

Mye kan påvirke hvordan orgasmen oppleves og føles. Det er avhengig av:

 • hvor lenge det er siden sist
 • dagsformen din
 • situasjonen du får den i
 • om du onanerer eller har samleie
 • hvor godt du klarer å slippe kontrollen
 • om du er stressa eller ikke

Å komme flere ganger

Det å få flere orgasmer etter hverandre kalles gjerne for multiple orgasmer eller serieorgasme.

Det er flere jenter enn gutter som klarer det, uten at man helt vet hvorfor det er slik.

Er det vanlig å komme samtidig med partneren?

Sliter du med at orgasmen kommer for fort eller ikke i det hele tatt sammen med partner, er ikke det så uvanlig.

Får den ene orgasme før den andre, kan man fortsette stimuleringen på ulike måter til den andre også eventuelt har fått orgasme.

Det er bedre å ha fokus på at det man gjør sammen skal føles godt for begge, enn å stresse med å få orgasme, og iallfall at orgasmen skal skje samtidig for begge.

Er spruting og orgasme det samme?

Hos gutter vil ofte sædutløsningen (spruten, sædavgangen, ejakulasjon) henge sammen med orgasmen, men du kan få orgasme uten å ejakulere – eller du kan ejakulere uten å få orgasme.

Grunnen til det er at sædavgangen og orgasmen styres av ulike nervebaner som er uavhengig av hverandre.

Gutter kan også oppleve at det kommer såkalte lystdråper ut av urinrørsåpningen når de blir kåte eller når en orgasme er under oppbygging.

Det kan komme mye uten at det kan sies å være ejakulasjon, men nok til at det kan bli litt vått og klissete. Mengde sæd som kommer ved en sædutløsning, er ca en teskje (3 - 5 ml).

Kan alle jenter «squirte»?

Jenter har ikke den samme sprutemekanismen som gutter, men det finnes kvinner som kan det man gjerne kaller å «squirte» (som er det engelske uttrykket) eller sprute. Dette kan også kalles kvinnelig ejakulasjon.

Noen gjør dette ofte, noen bare av og til, men mange opplever det aldri.

Det finnes ulike forklaringer på hva «squirting» er. Noen mener det kommer fra urinblæra, mens andre mener at det er en væske fra noen kjertler omkring urinrøret som tilsvarer guttens prostatakjertel.

Disse kjertlene produserer en tynn, klar væske som tømmer seg i urinrøret ved sterke orgasmer.

På grunn av plasseringen kan det lukte svakt av urin, men det er ikke det. Væsken kommer ut rett før, under eller etter orgasmen. Den kan komme som en liten stråle eller sive ut.

Dette er ikke noe som er viljestyrt – det betyr at det skjer helt av seg selv uten at du kan stoppe det. Det betyr også at det kan være vanskelig å trene seg opp til å kunne «squirte».

Vanlige reaksjoner etter orgasme

Orgasme kan for noen oppleves som litt ubehagelig. Den kan gi en litt kvalmende følelse, føles overveldende eller føre til at du føler deg veldig sårbar.

Noen opplever at de kan føle seg litt triste, kjenne på tomhet eller få andre negative følelser etter en orgasme. Det kan være veldig forvirrende, fordi en orgasme skal være noe godt og positivt.

Sitter du igjen med en ubehagelig eller forvirrende reaksjon en gang, betyr ikke det at det alltid vil være slik for deg.

Sjeldne reaksjoner på orgasme

For noen få kan det også være litt uvanlige reaksjoner forbundet med ereksjon eller orgasme.

For noen gutter blir ikke penis slapp igjen, og noen jenter som først har hatt en vanlig orgasme opplever at det fortsetter med spontane orgasmer som ikke gir tilfredsstillelse, høy puls med mer.

Det er tilstander som kan gjøre at man trenger legehjelp.

Les mer om kåthet, sex og onanering i artiklene under:

""
LYKKELIG: Orgasmen kan kan føles på mange forskjellige måter. Når du får orgasme utløses et stoff i hjernen som heter dopamin. Det får oss til å føle oss lykkelige og oppstemt. Foto: colourbox

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider