Spørsmål og svar

Kan man spise rå egg i Norge?

Jente, 19

Hei, jeg har spurt rundt en del nå men ingen klarer å svare meg på dette. Jeg har ofte blitt fortalt at man ikke skal spise rå deig pga egg og sånn fordi det kan føre til salmonella. Man skal steke det først. Skjønner at det ikke er så vanlig i norge pga god kvalitet. Så hvorfor kan man da lage topping til feks kaker av egge-hvitte/hele egg uten å behandle det? Det er jo ikke vanlig å steke en topping, heller ikke fryse det ned. Så hvorfor får man ikke salmonella av topping men av rå deig?

Svar

Hei!

I Norge er vi så heldige at de eggene vi produserer er helt trygge for oss å spise, også rå. Vi har ikke fare for salmonellasmitte med våre egg, og heller ikke andre skumle bakterier eller stoffer. Vi produserer nok egg i Norge til at vi slipper å importere fra utlandet. I enkelte perioder av året (sånn som jul) kan det oppstå behov for å importere fra utlandet, men da importerer vi fra land som vi vet har trygge egg (Sverige og Finland).

Det er altså ikke noe problem å spise hverken rå deig eller toppinger lagd med rå egg, så lenge eggene er norske.

I utlandet kan man ikke spise rå egg.

Her er et par saker du kan lese for å lære mer:

Salmonellagarantien for norske egg

Norske egg er verdens tryggeste

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Besvart: 16.1.2019

Oppdatert: 16.1.2019

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål