Er det farlig å spise mat? Kan jeg bli syk?
Jente, 13
Hei! Jeg har emetofobi og lurer på noen ting. 1. jeg spiste rått egg med et uhell (dårlig stekt omelett) og lurer på om man kan bli syk av egg generelt, som salmonella. Eller andre sykdommer der man spyr. 2. jeg har hørt at man ikke skal spise fryste frukter som er fra utlandet for de kan inneholde blant annet norovirus. Er det sant? Og gjelder det isåfall også is med frukt? 3. her om dagen spiste jeg en burger som var rosa inni, livredd for at det gjør meg syk, hvor «rått» må kjøttet være før man blir syk, kaster opp? Takk❤️
Svar
Hei!
1. I Norge har pakkede egg (egg du kjøper fra pakning i butikk) en salmonella-garanti. Det betyr at man i Norge skal kunne spise pakkede egg rå.
Derfor er det lite sannsynlig at du får i deg salmonella hvis du spiser litt rått egg i Norge. Det er ellers lite sykdommer fra egg i Norge. Det er trygt å spise.
2. Fryste frukter fra utlandet, som ikke er varmebehandlet, KAN inneholde blant annet norovirus og Hepatitt A (som er en mage-og tarmsykdom, enkelte sagt). Derfor er rådet fra myndighetene å varmebehandle frukt og bær som kommer fra utlandet. Det er likevel sjelden at folk faktisk blir syke av å spise ikke-varmebehandlede utenlanske bær og frukter. Dette er en forsiktighetsregel.
Hvis is inneholder frukt som kommer fra utlandet og som ikke er varmebehandlet, vil det samme rådet gjelde denne isen.
Men jeg tror nok at den isen som produseres i Norge og som har frukt eller bær i seg, er trygg å spise. Alle bedrifter som lager og selger mat (inklusive is) skal bli sjekket av Mattilsynet og skal følge strenge regler. Hvis du spiser hjemmelaget is eller is som ingen bedrift har laget, KAN det derimot være virus i den hvis man har brukt utenlansk frukt uten å varmebehandle det først.
3. Det er heldigvis veldig sjeldent at man blir syk av å spise hamburger som er rosa inni. Men for sikkerthets skyld anbefaler myndighetene nå at man ikke spiser eller serverer hamburger som er rosa inni. Man sier at hamburgeren bør være minst 70 grader i kjernetemperatur, altså den temperaturen som er i midten. Dette for å unngå smitte.
Men - man blir som sagt ikke nødvendigvis syk, selv om man spiser en hamburger som er rosa inni. Som regel blir man IKKE syk av dette.
Man blir som regel ikke syk at å spise utenlandske bær og frukter heller. Man skal jo i tillegg ha litt "uflaks" for å bli syk.
Det er heller ikke slik at man alltid kaster opp, selv om man blir syk. Hvorvidt man kaster opp, avhenger mye av ens egen kropp og av hvilket virus eller sykdom det er. Man kan bli syk, men få diare også.
Det er ubehagelig å kaste opp, men det går heldigvis raskt før det er over. Og det er ikke farlig å kaste opp hvis man er blitt matforgiftet eller smittet. Tvert imot er det kroppens måte å kvitte seg med smitten på, noe som er lurt.
Hvis du er mye bekymret for sykdom, kan du godt snakke med lege eller helsesykepleier om det. Det kan hjelpe.
Besvart: 20.5.2024
Oppdatert: 20.5.2024
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål



