Spørsmål og svar

Er det farlig å spise kjøtt som har vært noen dager i kjøleskapet?

Jente, 16

Hei! Vi hadde taco på lørdag, og i dag er det fredag. Etter tacoen på lørdag puttet vi kjøttdeigen i kjøleskapet i en skål med plast over. I dag spiste jeg kjøttdeigen igjen, altså 6 dager etterpå. Er dette farlig?

Svar

Hei jente 16 år. 

Så fint at du skriver til ung nå som du er så usikker på om kjøttdeigen var dårlig eller ikke. 

Siden du hadde stekt kjøttdeigen før du satte den i kjøleskapet så holder den seg godt i rundt 4 dager. Etter det så kan det være lurt å lukte litt på den for så å vurdere hvordan den ser ut.

Generelt er alle rester etter måltider lett bedervelige. Det betyr at mikroorganismer trives godt i maten, og etter noen dager vil de ha formert seg i så stor grad og begynt å bederve maten slik at du skal være litt forsiktig. Det som virkelig hjelper mikroorganismene på vei, er om du i første omgang ikke har varmet opp maten din skikkelig, og om maten får stå lenge på kjøkkenbenken og kjøle seg langsomt ned før du setter den i kjøleskapet. Da vil den kunne bli dårlig i løpet av kort tid.

I motsatt fall vil skikkelig oppvarming ta livet av det aller meste av bakterier. Hvis du også passer på å kjøle maten raskt ned til romtemperatur og deretter får den inn i kjøleskapet rimelig raskt i en tett beholder, vil du forlenge restematens holdbarhet med flere dager. Med optimal behandling vil i hvert fall gryteretter, supper og grønnsaksformer kunne holde fint i opptil en uke. Kjøtt og fisk holder kortere.

Bakterievekst gir ofte en sur lukt. Maten ser neppe særlig tiltalende ut etter fire–fem dager, men om den lukter og smaker helt normalt, er det bare å spise – så lenge du ikke lot den stå lenge eller over natta på kjøkkenbenken før du satte den inn i kjøleskapet. Er den muggen eller lukter påfallende surt, skal den kastes.

Det er ikke farlig å spise kjøttdeigen etter 6 dager i kjøleskapet. Hvis den har begynt å surne litt så vil du kanskje merket det på smaken eller du vil få litt løsere mage. 

Er det slik at du har en fryser så er det lengre holdbarhetstid på å fryse ned kjøttdeigen etterpå. 

Håper at svaret var til hjelp for deg.

 

Med vennlig hilsen

Helsesykepleier, ung.no.

Besvart: 20.3.2020

Oppdatert: 20.3.2020

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål