Spørsmål og svar

Hvilke kilder til karbohydrater er sunne?

Gutt, 20

Heisveis! Jeg har lyst å spise sunnere og også blant anner redusere karbohydrat i kosten, da jeg har intrykk av at det vil gi mer stabilitet i hverdagen og sunnere kropp, mindre betennelsestilstander osv. Har sorstått det slik at det gjelder alle typer karbohydrater og ikke bare sukker. Men man må vel ha litt? Så jeg lurer på hvor beste kilder til karbohydrat er for sunn kropp og stabilt humør? Jeg synes det er vrient å finne sunne alternativer til mat som ikke er for dyrt. Nøtter er for eksempel vanligvis kjempedyrt. Hvilke kilder er best til ksrbohydrat og hvilke kilder bør kuttes? Har spist mye havregryn og brødmat tidligere, men føler det gir ett enormt inntak av karbohydrat selv om det er sunne kilder. Har også spist en del ris med det er vel ikke bra? Er potet bra? Tar gjerne imot alt av råd og synspunkt. Takker :)

Svar

Hei!

Det er ingen grunn til å kutte ned på de grove karbohydratene i kostholdet. Det er ikke sånn at et kosthold med lite karbohydrater vil gi mer stabilitet, sunnere kropp og mindre betennelse. Jeg vet ikke hvor du har lest dette, men pass på at du alltid er kritisk til hvor du henter kunnskap fra. Det er mange steder på nettet å gå seg vill i informasjon som ikke er kvalitetssikret. Når det kommer til råd for kosthold og helse, er det helt essensielt at vi bruker vitenskapelig dokumentert informasjon. Og i denne er det ingen grunn til å kutte ut de sunne karbohydratene, det vil nok heller ha en negativ effekt på helsa di.

De grove, sunne karbohydratkildene i kostholdet er: fullkorn (grovt brød og havregryn for eksempel), fullkornsris/pasta, potet, frukt, grønnsaker, bær, nøtter, belgfrukter (erter, bønner og linser). Melkeprodukter er også en viktig kilde til karbohydrater, i form av melkesukker (laktose), det er noe vi må ha i kostholdet.

De karbohydratene vi skal spise mindre av er sukkerholdige matvarer, hvitt mel, hvit ris, hvit pasta. Det kan også være greit å begrense inntaket av juice til ett glass daglig. 

Karbohydrater i kostholdet er viktig for et stabilt humør. Hvis man spiser lite karbohydrater så blir mengden sukker (glukose) til hjernen lavt, og da kan man bli ukonsentrert, trøtt og irritabel. Det er viktig å spise de grove karbohydratene, fordi disse gir langvarig energi. Et kosthold med mye raske karbohydrater vil kunne påvirke humøret negativt.

Det er ikke normalt å gå rundt med betennelsestilstander i kroppen, så jeg synes ikke du skal bekymre deg for dette.

Kostrådene anbefaler at hovedkilden til næring i kostholdet kommet nettopp fra karbohydrater, mellom 45-60 % av all energi vi får i oss skal være fra det. Så det er ingen grunn til å kutte ned på dette.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Besvart: 10.4.2021

Oppdatert: 10.4.2021

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål