Jeg fingret en på 13 år, er det ulovlig?
Jeg har fingret en 013 som en 011 kan jeg få konsekvense om dette hu va full jeg var brisen jeg viste akkurat hva je gjorde men jeg var kåt
Hei,
Jeg forstår det slik at du er 15 år i år, og at hun er 13 eller blir 13 år i løpet av året.
Den seksuelle lavalder er 16 år i Norge. Det betyr at det ikke er lovlig å ha seksuell kontakt med noen som er yngre enn 16 år, fordi man er under den seksuelle lavalder. Dette gjelder uavhengig av om begge har lyst og samtykker. Når man fyller 16 år, kan man altså lovlig ha seksuell kontakt med andre som også har fylt 16 år.
Vi har denne aldersgrensen for å beskytte barn og unge mot overgrep fra voksne, og for å beskytte barn og unge mot å bli utsatt for seksuelle handlinger man ikke er moden for. Du kan lese mer om dette i artikkelen nedenfor.
Å fingre noen regnes som seksuell omgang og omfattes av reglene om seksuell lavalder. Det var derfor ikke lovlig å fingre henne. Dette kan, etter straffeloven § 299, straffes med fengsel i inntil 10 år.
Siden du er 15 år, er du over den kriminelle lavalderen, som betyr at du kan straffes for lovbrudd dersom du også hadde fylt 15 år da hendelsen skjedde. Du må imidlertid bli anmeldt for dette for at du kan få straff. Samtidig finnes det en bestemmelse i straffeloven § 308 som sier at dersom de to som har sex er «omtrent like i alder og utvikling», kan straffen falle bort eller bli satt lavere. Vurderingen her er om de to partene er omtrent like gamle og omtrent like utviklet både fysisk og psykisk. Dette er en konkret vurdering i hvert enkelt tilfelle der alder på begge og aldersforskjellen mellom dem spiller inn.
Hilsen juristen, ung.no
Besvart: 4.11.2026
Vi har valgt ut dette for deg
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål