Er det mulig å være allergisk mot brokkoli når man ikke har vært det før?
Gutt, 20
Er det mulig å være allergisk mot brokkoli når man ikke har vært det før? I går spiste jeg kokt brokkoli og jeg fikk en stor klump i halsen, kløe og tyngre pust i 2 1/2 timer etterpå. Bare dagen før reagerte jeg ikke sånn på det, men da hadde jeg ikke kokt brokkolien lenge. Jeg prøvde igjen i dag å spise brokkoli, men akkurat det samme har skjedd. Jeg blir redd av det.
Svar
Hei!
Ja, det er mulig å være allergisk mot brokkoli, selv om dette er relativt sjelden. Sannsynligheten for å være allergisk er også mindre hvis du ikke har reagert på dette tidligere.
Allergi mot brokkoli kan skyldes overfølsomhet for naturlige kjemikalier som salisylater, som finnes i planter som brokkoli. Noen mennesker kan være overfølsomme for selv små mengder salisylater. I tillegg kan brokkoli inneholde proteiner som ligner på pollen, og noen personer med pollenallergi kan også reagere på brokkoli. Dette kalles pollen-frukt-allergisyndrom.
Symptomer på brokkoliallergi kan variere og blant annet inkludere kribling i munnen, kløe, hoste, nysing, hevelse i lepper eller ansikt, hvesing, kvalme, oppkast, svimmelhet og hudutslett. Hvis du mistenker at du har en allergi mot brokkoli eller andre matvarer, kan det være lurt å kontakte fastlegen din for en grundig vurdering.
Ønsker deg alt godt og lykke til!
Vennlig hilsen lege og ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 28.7.2024
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål

