Spørsmål og svar

Er det vanlig å brekke seg ved inntak av matvarer med spesifikk konsistens?

Jente, 20

Æ slit med å få ned spesifike typa mat pga konsistensen, noen typa mat får mæ bare til å brækk mæ. Feks fett på kjøtt, tomat, gelé osv. Samme hvis æ spis noe uventet, feks hvis æ spis kylling og plutseli træff ett bein, da brækk æ mæ også og da klar æ ikke fortsette å spise. E dette vanlig?

Svar

Hei!

Takk for at du skriver til oss i ung.no.

Det du beskriver med at du sliter med å spise visse typer mat på grunn av konsistensen, er ikke helt uvanlig. Noen mennesker har en økt følsomhet for tekstur og konsistens, noe som kan påvirke evnen til å nyte eller innta visse matvarer.

Dette fenomenet kan være relatert til ulike følelsesmessige preferanser og oppfattelser knyttet til mat. For eksempel kan følelsen av fett på kjøtt, konsistensen av gelé, eller uventede elementer som et bein i kylling føre til ubehag eller til og med brekninger for noen, slik som du beskriver.

Det er viktig å forstå at smak og preferanser varierer fra person til person, og det er ikke nødvendigvis et tegn på et helseproblem. Hvis denne utfordringen imidlertid påvirker matinntaket ditt i hverdagen slik at du ikke får i deg nok, sunn og variert mat, kan det være svært uheldig. Dersom dette er tilfellet, vil jeg råde deg til å ta det opp med fastlegen din. Legen kan gi deg råd om hvordan du kan håndtere dette og hjelpe deg med å finne alternative matvarer som passer bedre for dine preferanser og behov.

Det er svært viktig å sikre at du får den nødvendige næringen som kroppen din trenger for å fungere optimalt, og at du har et sunt forhold til mat.

Ønsker deg alt godt og lykke til, håper dette var til nytte!

Vennlig hilsen lege og ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 6.12.2023

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål