Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)
FARLIG: Å spise lite kan være farlig. Du mister ikke bare fett hvis du spiser for lite, men også muskler.

En vanlig grunn til at unge jenter og gutter spiser for lite mat, er at de ønsker å gå ned i vekt. Mange ungdommer kjenner på et sterkt kroppspress, og til og med normalvektige har et ønske om å gå ned i vekt.

De fleste har hørt at oppskriften på å gå ned i vekt er mindre mat og mer trening. Da kan det jo virke logisk å spise så lite mat som mulig for å få resultater raskt. Problemet er bare at det er helt feil.

Lite mat gir lav forbrenning

Hva skjer med kroppen din hvis du spiser for lite? Hvis du spiser lite mat én eller to dager, skjer det ikke så mye. Kroppen merker at du har spist litt for lite i noen dager, og de neste dagene vil du kjenne deg litt ekstra sulten og spise litt mer for å ta igjen det tapte.

Hvis du spiser lite over en lengre periode, vil du som regel oppleve at vekta går litt nedover. Dette kan skje de første ukene og noen ganger de første månedene. Det mange så oppdager, er at vektnedgangen plutselig stopper opp. Hvorfor skjer det?

Hvis kroppen din merker at vekta begynner å gå nedover, gjør den alt den kan for å stoppe dette. Den gjør deg mer sulten, og den setter ned forbrenningen. Det at forbrenningen går ned, betyr rett og slett at du forbruker mindre energi enn før, selv om du er fysisk aktiv.

Til og med når du begynner å spise mer igjen, vil forbrenningen være lav. Kroppen prøver å komme tilbake til den vekta du hadde før du gikk ned i vekt. Det er derfor det er så vanskelig å holde vekta nede etter at du har gått ned noen kilo. De aller fleste går opp igjen, det sørger kroppen for.

Kroppen får ikke i seg det den trenger

Som sagt vil mange oppleve å gå ned i vekt den første tiden man spiser lite. En gjennomsnittlig jente i tenårene trenger mellom 2000-2500 kalorier om dagen, mens en gutt trenger mellom 2500-3000 kalorier. Det er ikke nødvendigvis farlig å spise noen hundre kalorier for lite i en kort periode, men hvis du begynner å spise veldig lite, kan det være farlig.

I ungdomstida utvikler kroppen seg hver dag. Skjelettet skal vokse og strekkes, og de fleste får mer muskler på kroppen. Visste du at hjernen ikke er ferdig utviklet før du er mellom 25 og 30 år?

Både kroppen og hjernen trenger nok og riktig mat for å utvikle seg som den skal. Jenter skal få mer fett på hofter, lår, rumpe og bryst. Dette er nødvendig for å komme i puberteten og få menstruasjon. Hvis du spiser lite mat i denne perioden, vil ikke kroppen få den energien og de næringsstoffene den trenger til å utvikle seg riktig.

Fakta

Du trenger nok og riktig mat for at kroppen og hjernen skal utvikle seg normalt.

  • Hvis du spiser lite, tror kroppen at du sulter, og den begynner å spare på energien. Resultatet er lavere forbrenning.
  • Å spise lite er derfor en dårlig metode for å gå varig ned i vekt.
  • Det eneste du oppnår med å spise for lite, er at kroppen settes på pause, og at du ikke får i deg de næringsstoffene du trenger.

Hvis du fortsetter å spise lite, bryter du ned muskler og organer

Når vektnedgangen etter hvert stopper opp, tror noen at det eneste riktige er å spise enda mindre. Dette er helt feil og kan være farlig. Du mister ikke bare fett når du spiser for lite, musklene begynner også å forsvinne, og etter hvert kan også de indre organene dine brytes ned.

Hvis ikke kroppen din får nok energi fra mat, henter den nemlig energi fra egen kroppsmasse, som fett, muskler og organer. Dette er ikke bra for deg og kan på sikt være livstruende.

Kroppen din trenger daglig påfyll av vitaminer og mineraler. Noen vitaminer og mineraler har vi et lager av i kroppen som vi kan bruke av i perioder med lite mat, mens andre trenger vi påfyll av hver dag. Allerede etter en kortere periode med lite mat vil du kunne utvikle mangler på næringsstoffer, som igjen kan føre til sykdom og dårlig helse.

Du kan få profesjonell hjelp

Siden kroppen din fortsatt utvikler seg hver dag når du er ungdom, er det ikke anbefalt å slanke seg med mindre du er svært overvektig.

Hvis du har problemer med vekt, kropp eller mat, så kan du be om profesjonell hjelp og veiledning. Både helsesykepleier og fastlegen din kan hjelpe deg og vurdere om du trenger å gå ned i vekt.

Skrevet av Ernæringsfysiologen, ung.no

Sist oppdatert: 01.02.2022

Offentleg og kvalitetssikra
TRØTT GUTT (colourbox.com)
FARLIG: Å spise lite kan være farlig. Du mister ikke bare fett hvis du spiser for lite, men også muskler.

Fakta

Du trenger nok og riktig mat for at kroppen og hjernen skal utvikle seg normalt.

  • Hvis du spiser lite, tror kroppen at du sulter, og den begynner å spare på energien. Resultatet er lavere forbrenning.
  • Å spise lite er derfor en dårlig metode for å gå varig ned i vekt.
  • Det eneste du oppnår med å spise for lite, er at kroppen settes på pause, og at du ikke får i deg de næringsstoffene du trenger.
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Hva er kalorier og hva brukes det til?

De fleste vet at kalorier finnes i mat og er noe kroppen bruker når man er i bevegelse. Men hva betyr det, og hvor mye trenger kroppen egentlig? Her er en oversikt.

Varedeklarasjon (ung.no)

Lurer du på hva det er vanlig å veie?

Alle kropper er forskjellige, så det er umulig å si. Lurer du på hvilken vekt som er normalt for deg, bør du snakke med en lege eller helsesykepleier.

Jente står på gata med en sekk i hånda.

Alt du trenger å vite om næringsstoffer

Kroppen din trenger proteiner, karbohydrater og mange andre næringsstoffer for å virke som den skal. Her kan du lese om hva næringsstoffene gjør, og i hvilken mat du finner dem.

Alt om næringsstoffer (colourbox.com)

Føler du på kroppspress?

Fra vi er unge blir vi utsatt for skjønnhetsidealer. På grunn av dette føler mange at de ikke er bra nok. Men det trenger ikke å være sånn.

Skrevet av ungdomsredaksjonen

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Hvordan kan du like deg selv bedre?

Du kan føle deg verdiløs eller tenke at du ikke er bra nok. Det er noe mange kjenner på innimellom. For å få bedre selvfølelse kan det hjelpe å endre måten du tenker på om deg selv.

Aktuelt

Å nei, ikke mensen nå!

Skal du ha mensen akkurat den uka du skal på badeferie? Her er noen tips hvis det passer dårlig med mensen akkurat nå.

Skal sette inn tampong på badet (ung.no)

Hva skjer hvis du ikke består alle fag?

Har du strøket på eksamen eller ikke fått godkjent et fag på VGS? Her kan du lese om konsekvensene av det – og hvordan du kan komme deg videre.

Norges grunnlovsdag - 17. mai

17. mai feirer vi Grunnloven og at Norge er et demokrati hvor alle borgerne har de samme rettighetene.

17. mai-tog (foto: colourbox.com)