Spørsmål og svar

Hva slags glutenfri mat kan jeg ha med på tur?

Jente, 17

Hei jeg skal på tur fra lørdag morgen til natt til mandag og jeg lurer på hva jeg kan pakke med meg som matpakke. Har glutenallergi også må vi ha med matpakke. Skal ta tog i 7,5 timer så må ha noe mat da også. Kan dere gi meg noe tips til meg som holder seg i romtemperatur over lengre tid slik at jeg ikke blir dårlig av matpakken jeg tar med. Jeg tenkte kanskje noe pizzasnurrer eller noe sånnt men vet ikke om det går fint. Hva med skinkeost på tube hvor lenge kan den holde i romtemperatur, er det et alternativ?? Hjelp!!!

Svar

Hei!

Det høres ut som en spennende tur, og det er lurt å planlegge matpakkene godt, spesielt med tanke på at du har glutenallergi og skal være på farten i flere døgn.

Generelt er det mat som er tørr og pakket godt som er minst utsatt for bakterievekst og som egner seg for turer og lange reiser. Her er noen forslag som burde holde seg fint i romtemperatur i 7,5 timer:

  • Glutenfrie pizzasnurrer kan absolutt være et godt alternativ som holder seg godt. Bruk en glutenfri pizzadeig, og fyll dem med skinke, ost, og kanskje litt tomatsaus eller pesto. Pakk dem godt inn i plastfolie, aluminiumsfolie eller en tett matboks for å unngå at de tørker ut.
  • Glutenfrie knekkebrød kan også være en god base for pålegg. Eksempler på pålegg som holder seg på tur er småbokser med leverpostei og makrell i tomat, kokte egg, syltetøy og peanøttsmør. Grønnsaker som avokado, tomat, paprika og agurk holder seg også fint i romtemperatur og kan være godt å ha på knekkebrød eller brødskiver.
  • Frukt som epler, pærer, druer eller bananer er også lett å ta med og krever ikke kjøling. Nøtter er også et flott alternativ for å få i seg litt energi og holder seg fint i romtemperatur.
  • Tørket frukt kan også være en fin snacks og kan tas med uten problemer.
  • Skinkeost på tube kan holde seg i romtemperatur i flere timer, men hvis du er usikker på hvor lenge det kan holde seg, kan du sjekke på emballasjen, da produsentene ofte gir anbefalinger for hvor lenge det kan oppbevares uten kjøling.
  • Glutenfrie energibarer: Dette kan du få kjøpt, eller du kan lage egne glutenfrie energibarer som er enkle å ha med. Sørg for at ingrediensene ikke inneholder gluten, og at de er pakket tett.

Når du pakker maten bør du bruke tette matbokser, plastfolie eller små fryseposer. Dette hjelper med å holde maten fersk og beskytter mot fuktighet. Hvis du har mulighet, kan du også vurdere å bruke en liten kjølebag for å holde matvarer som yoghurt eller pålegg kjølig. Det finnes små kjølelementer som du kan bruke for å forlenge holdbarheten.

Siden du skal på en lang reise, er det lurt å pakke mat som er praktisk å spise på toget. Hvis du vil unngå problemer med maten, kan du også vurdere å teste ut noen av alternativene før turen for å se hva som holder seg best i romtemperatur.

Ønsker deg alt godt og riktig god tur! Håper dette ga deg noen nyttige tips til reisen.

Vennlig hilsen lege og ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 8.2.2025

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål