Hvor farlig er det å spise gluten ved cøliaki?
Jente, 14
Hei, jeg fikk vite at jeg mest sannsynlig har cøliaki og skal ta sånn gastroskopi for å være helt sikker. Jeg lurer på hvor strengt det er i forhold til gluten? Er det helt krise om jeg får i meg litt? Er det sånn at jeg ikke kan bruke samme brødkniv som resten av familien fordi den har vært borti vanlig brød, eller går det fint? Hvor lang tid tar det før jeg merker forbedring i ubehagelig og oppblåst mage etter jeg har byttet kosthold? Hilsen jente 14.
Svar
Hei!
Cøliaki er en autoimmun sykdom. Det betyr at kroppen reagerer på gluten ved å angripe sin egen tynntarm. Det er derfor det er helt nødvendig å kutte ut gluten hvis man får diagnosen, ikke bare for å føle seg bedre, men også for å beskytte kroppen på lang sikt.
Får man påvist cøliaki må man være streng med kostholdet og holde seg helt unna produkter som inneholder gluten. Selv bitte små mengder gluten, som kan være igjen fra en brødsmule eller en brukt brødkniv, kan gjøre skade på tarmen din, selv om du kanskje ikke føler det der og da.
Det varierer hvor raskt man merker bedring etter at man har kuttet ut gluten fra kostholdet, men mange merker forskjell i løpet av noen dager eller uker etter å ha sluttet med gluten. Full tilheling av tarmen kan imidlertid ta måneder, spesielt hvis det har vært mye betennelse, men du vil mest sannsynlig begynne å føle deg mye bedre lenge før det.
Ønsker deg alt godt og lykke til, håper dette ga deg svar på det du lurte på!
Vennlig hilsen legen, ung.no
Besvart: 10.4.2025
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål
