Spørsmål og svar

Hvorfor selges ultraprosessert mat i butikkene? Potetmel eller rifla ost?

Gutt, 20

Hei. Jeg vil bare legge til noe som forstyrrer meg litt. Det handler om mat i mange av matbutikkene slik som for eksempel Coop Ops, Extra, Rema, osv. Mye av maten i disse butikkene er veldig dårlig for helsa di. Mye av maten er altså ultraprosessert slop som selges noen ganger som normal mat. Altså, ost og brød er et godt eksempel på dette. Hvorfor selges potetmel som rifla ost i alle våres matbutikker? Og hvorfor er alt av brødet solgt som vi spiser nesten hver dag fullt med emulgatorer, enzymer og konserveringsmidler? Margarin er også mange ganger solgt som smør. Jeg blir veldig bekymret for helsen til den Norske populasjonen med alt dette og mer, spesielt når jeg ser mer og mer feite folk rundt omkring. Det burde gjøres mer regulasjon på hva som er lov og å engang selge i Matbutikken syntes jeg.

Svar

Hei!

Takk for spørsmålet ditt. Du peker på et stort og viktig samfunnstema her.

Du har et viktig poeng, og det er at mange av matvarene i norske butikker er ultraprosesserte og inneholder tilsetningsstoffer som ikke nødvendigvis bidrar til bedre helse.

Produkter med lange ingredienslister, smøreprodukter som ser ut som smør men ikke er det, og "ost" som i praksis er sammensatt av melkepulver, stivelse og emulgatorer, kan lure forbrukere til å tro at de spiser noe naturlig og næringsrikt.

I vitenskapelige studier så finnes det noe hold for at ultraprosessert mat laget på en slik måte at vi spiser større mengder av disse (dårligere mettehtsfølelse). Dette gir også en økt risiko for vektøkning, slik som også du beskriver.

Kraftig vektøkning kan også være med på å øke risikoen for livsstilssykdommer når slike matvarer blir en stor del av kostholdet, særlig i kombinasjon med fysisk inaktivitet.

Bekymringen din for folkehelsen, spesielt med tanke på overvekt og fedme, er altså veldig forståelig og støttes av forskning.

Samtidig er det viktig å forstå hvorfor slike produkter finnes i hyllene. Ultraprosessert mat er ofte billig, har lang holdbarhet og er lett å produsere i store mengder. Dette er noe som gjør den tilgjengelig for folk f.eks med lavere inntekt eller lite tid til å lage mat fra bunnen.

For mange er dette den eneste måten de får i seg nok mat i en travel hverdag. Ikke all prosessering er negativ heller: f.eks. hermetisering, pasteurisering eller frysing kan bidra til trygg og næringsrik mat, og tilsetningsstoffer kan hindre matsvinn og bakterievekst. Prosessering kan faktisk gjøre maten spiselig for oss.

Det er også viktig å peke på at ikke all ultraprosessert mat dårlig. Det at man velger grove kornvarer og brød av fullkorn med mye protein og fiber og lite sukker er et godt og sunt valg! Hele kategorien "ultraprosessert mat" er litt urettferdig ettersom fiskekaker skal være likestilt med frossenpizza. Det er veldig ulik næringsverdi i disse to selv om de begge kan regnes som ultraprosesserte.

Butikkjedene vil selge varene sine og tjene penger, og det er deres første interesse. Hvor mye de bryr seg om folkehelse kan derimot diskuteres.

Vi vet også fra studier at forbrukere i butikken bryr seg først og fremst om pris, og deretter om det er lett/enkelt å lage heller enn helse. Det hadde vært gledelig om all sunn mat ble billigere, og motsatt.

Løsningen på dette problemet du beskriver ligger trolig ikke i å forby visse matvarer, men heller i å bedre merking, folkeopplysning og regulering av markedsføring. Det å gjøre noen tiltak på samfunnsnivå vil nok være til god hjelp!

Ettersom det er ulike interesser som styrer markedet (pris, tilbud, tilgjengelighet, helse, salg, gevinst), så vil det også ha konsekvenser for oss. Jeg har ikke en magisk løsning eller forklaring på hvorfor det ikke gjøres mer, men jeg deler din frustrasjon.

Takk for spennende innspill. Vi får krysse fingrene for at det snart gjøres noe på politisk nivå slik at folkehelsen blir bedre.

Ønsker deg alt godt - Håper dette var et svar på det du lurte på!

med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog

Besvart: 22.7.2025

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål