Spørsmål og svar

Er sammalt mel sunt?

Jente, 15

Hei jeg lurer på noe. Jeg vet at sammalt mel er bra og laget av hele kornet, og at både det fine og grove og fibra er sunt fordi det har de samme næringstoffee, men det er jo veldig malt og jeg lurer på om det er bra for fordøyelsen og fortsatt er sunt og spise når det er så prossesert og det er jo hvitt? Hjemme spiser vi et brød som heter hverdagsgrovt, men det er ultraprossesert og jeg tørr ikke spise det, er dette brødet sunt? Jeg tenker også å bake brød selv. Selv om sammalt mel er sunt er det en frykt i meg fordi det er prossesert hvordan kan jeg komme over denne frykten og klare å spise brød og ting med mel i. jeg har spiseforstyrelse burde jeg spise det brødet for å komme over frykten selv om det er usunt? og er siktet mel sånn at fordøyelsen blir dårligere fordi for meg føles det sånn som det blir der for alltid , men det er kanskje bare mentalt. tusen takk for svar håper dere kan hjelpe meg❤️

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss i ung.no.

Dette skjønner jeg godt at du lurer på, da det er mye snakk om prosessert mat for tiden, og hvorvidt det er sunt for oss eller ikke.

Først er der viktig at vi forstår hva begrepet «ultraprosessert» betyr. Begrepet stammer fra en brasiliansk forskergruppe som for noen år siden laget en kategorisering av mat, kalt «NOVA-klassifiseringen». Dette er en skala som går fra uprosessert til ultraprosessert, avhengig av hvor mange ingredienser som brukes og måten maten produseres på. Ultraprosessert mat handler altså om to ting: Ingredienser og produksjonsmetode.

Uprosessert er rene, ubehandlede råvarer. Ultraprosessert forklares ofte som mat som inneholder ingredienser du vanligvis ikke har på kjøkkenet hjemme. Mye av maten som havner i kategorien «ultraprosessert» har mye fett, sukker og salt. Men begrepet tar kun hensyn til antall ingredienser og produksjonsmetode – ikke næringsinnhold. Vi kan altså ikke sette likhetstegn mellom ultraprosessert og usunt. Med andre ord - selv om sammalt mel har blitt prosessert betyr ikke det at det er usunt.

Med andre ord trenger du ikke å bekymre deg for vanlig, grovt brød. Det anbefales å velge brød som har minimum tre kaker på brødskalaen, da dette har et høyere fiberinnhold. Å spise grovt brød er bra for helsa uansett :-)

Hvis du har noen flere spørsmål, eller synes dette med mat og kropp er vanskelig, vil jeg råde deg til å ta kontakt med helsesykepleier på skolen din eller helsestasjon for ungdom.

Jeg håper dette var til hjelp, og ønsker deg alt godt!

Vennlig hilsen

Klinisk ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 9.2.2025

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål