Er allergisk mot melk, gluten og hvete, men reagerer ikke på det?
Jente, 18
Er allergisk mot både melk og gluten/hvete men reagere ikke noe på det, så jeg spiser mat med både melk og gluten. Er dette noe som er farlig? Eller skadelig på lang sikt? Bør jeg holde meg unna melk og gluten siden jeg er allergisk?
Svar
Hei!
Du stiller gode spørsmål! Her er det viktig å skille på ulike ting. Veldig mange har feilaktig fått beskjed om - eller selv diagnostisert seg - at de er allergisk mot ulike ting. Spesielt gluten finnes det mange myter om, og mange tror det er farlig for alle (det er det ikke!).
Om du har fått diagnostisert glutenallergi (heter cøliaki) hos en ordentlig lege, - så er det viktig at du unngår det helt. Selv om det kalles glutenallergi så er det ikke en vanlig allergi, så det er bedre å bruke ordet cøliaki. Så uansett om du ikke merker noe når du spiser gluten så vil tarmen din bli skadet av det. Du kan finne nyttig informasjon og råd om dette hos cøliakiforbundet, og du kan prate med legen din.
Om du har fått beskjed om at du har allergi for melk og/eller hvete, men ikke reagerer noe når du spiser det, - så har du faktisk ikke en allergi. Man kan få utslag på allergiblodprøver uten at man faktisk er allergisk, det er ganske vanlig. Det er ikke skadelig å spise ting du er allergisk for om du ikke reagerer på det.
Håper svaret var oppklarende!
Mvh
Legen, ung.no
Besvart: 15.11.2022
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål