Spørsmål og svar

Finnes det trikiner i alle typer kjøtt?

Jente, 17

Er det makk i all type kjøtt (trikiner)? Finnes det kjøtt som har null organismer før det varmebehandles?

Svar

Hei!

Nei, denne typen parasitt finnes ikke i alle typer kjøtt. For mennesker er svinekjøtt den viktigste smittekilden, men heldigvis ses dette svært sjelden i Norge. Dersom kjøttet inneholder parasitten kan de overføres til mennesker hvis man spiser rått eller lite varmebehandlet kjøtt. Varmebehandler eller fryser man kjøttet tilstrekkelig, vil de imidlertid dø. I Norge er det også slik at alle griser undersøkes for trikiner ved slakting.

Det er umulig å si om det finnes kjøtt som er helt fritt for mikroorganismer før det varmebehandles da dette kommer an på en rekke faktorer hvor blant annet hygiene og hvordan kjøttet er oppbevart spiller en viktig rolle.

De beste rådene for å unngå smitte med mikroorganismer via kjøtt er å kjøpe det ferskt, spise det i god tid før utløpsdatoen, sørge for god hygiene under tilberedning, samt varmebehandle alt kjøtt som krever dette tilstrekkelig.

Når det er sagt er det ikke slik at vi ikke tåler å få i oss mikroorganismer fra kjøtt i det hele tatt. Ofte skjer dette helt uten at vi blir syke eller merker det på noen som helst måte.

Vennlig hilsen,

ernæringsfysiologen

Besvart: 21.6.2021

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål