Sett dine egne grenser

Alle har rett til å sette sine egne grenser for hvor nærgående andre får være. Hvem tør du slippe inn?

Tegning av jente med grenser rundt seg.
SELV: Det er alltid du som skal bestemme hvor grensene dine går. Det er lurt å tenke gjennom hvem du skal slippe nærmere inn på deg. Illustrasjon: ung.no

Noen må du stoppe et godt stykke unna. Andre får lov til komme næmere, og noen får komme veldig tett. Utfordringen for deg kan være at du ikke alltid vet helt sikkert hvor du vil sette grensene.

Husk at du alltid bestemmer

Kan foreldrene eller søsknene dine komme inn til deg uten å banke på? Har vennene dine lov til å kreve at du skal fortelle dem alt? Hvor langt får kjæresten din gå før du sier "hit, men ikke lenger"? Kanskje er det slik at noen av de rundt deg synes de har rett til å komme nærmere enn du har lyst til?

Ikke glem at det er du, og bare du alene, som bestemmer. Derfor er det viktig at du tenker gjennom grensene dine og vet hva du vil.

Andre ser ikke grensene dine

En annen utfordring er at andre ikke ser grensene dine - eller at de ikke bryr seg om dem. Hvorfor blir det sånn? Kanskje kan det være fordi du ikke sier ifra tydelig nok?

Mange ganger må du hjelpe andre til å "se" de usynlige grensene, f.eks. grensene som gjelder kroppen din. Kanskje opplever du at noen mennesker tråkker over grensene dine, selv om du sier tydelig ifra. Det er et faresignal som du skal være på vakt overfor.

Husk også at andre mennesker har sine grenser, enten de er kamerater, kjærester eller bare bekjente. Er du flink nok til å oppfatte grensene deres? Alle mennesker har sine private områder. Der får ingen lov å trenge seg på.

Lag dine egne rom

Du har rett til å ha slike "egne rom," både rundt deg og inni deg. Poenget er ikke nødvendigvis at grensene skal være så strenge. Poenget er at det er DU som setter dem. Fortell andre hvor grensene går og krev at de blir respekterte. Da må selvsagt du også respekterer grensene som de andre setter.

Det handler om forelskelse og seksualitet om mobbing og maktbruk, om hva som er OK og hva som ikke er det. Kort sagt handler det om å få det bra sammen med andre, på skolen og i fritida di.

Lær deg å kjenne dine egne grenser

Det kan være vanskelig å vite hvor du skal sette dine egne grenser. Ofte kjenner du dem ikke godt nok heller.

Lag et bilde for deg selv - kanskje det kan hjelpe. Tegn tre sirkler og plasser deg selv i midten. Sirklene er forskjellige grenser for intim kontakt:

  • I den innerste sirkelen kan bare de som har lov til å være helt nær kroppen og sjelen din lov til å være. Kanskje kjæresten din? Kanskje ingen?
  • I den neste sirkelen plasserer du de som du er glad i, de du synes det er naturlig å gi en god klem.
  • I den ytterste sirkelen kan det være kamerater og kjente, personer som du vil ha et vennskapelig forhold til.

Utenfor sirklene havner de du ikke vil ha noe med å gjøre, og de du ikke liker.

Husk: Det er DU som bestemmer hvem du vil beholde.

Skrevet av redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 18.02.2021

Offentleg og kvalitetssikra
Tegning av jente med grenser rundt seg.
SELV: Det er alltid du som skal bestemme hvor grensene dine går. Det er lurt å tenke gjennom hvem du skal slippe nærmere inn på deg. Illustrasjon: ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Er det greit å mase seg til sex?

Du gleder deg kanskje veldig til å ha sex, men det å mase om sex kan oppleves som press. Det er aldri greit å presse noen til sex.

Par i en seng (colourbox.com)
Aktuelt

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Gutt og utsatt for overgrep?

Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.

Trist jente