Sett dine egne grenser og respekter andres

Alle mennesker har grenser. For at vi skal ha det bra og føle oss trygge, må disse grensene respekteres. 

Sist oppdatert: 01.12.2022 Av: Utarbeidet i samarbeid med Helsedirektoratet

Illustrasjon av en person som er i sin egen boble
DET ER DU SOM BESTEMMER: Ofte blir det bedre etter at en har sagt fra, men noen ganger er man nødt til å avslutte et forhold eller et vennskap. Illustrasjon: ung.no.

Du kan se for deg grensene dine som en sirkel rundt deg. Alt som føles greit, du har lyst til eller er nysgjerrig på, ligger innenfor grensen. Det kan være både kjedelige, morsomme eller skumle ting.

Felles for alle disse tingene er at du enten får en positiv eller en nøytral følelse både mens du holder på, og når du tenker tilbake på det etterpå.

Den dårlige magefølelsen

Hvis grensen din med kjæresten ligger midt mellom kyssing og sex, betyr det at du har lyst til å kysse fordi det gir deg en god følelse, også når du drømmer deg tilbake til det etterpå.

Men hvis kjæresten din forventer sex eller prøver å presse deg til å gjøre andre seksuelle ting du ikke har lyst til, kjenner du kanskje den dårlige følelsen i magen.

Hva du skal tåle?

Noen ganger blir grensene våre tråkket over på en sånn måte at det ikke er sunt å være med personen lenger. 

Hvis du har opplevd vold, fått private bilder eller videoer spredt, blitt presset til å være med på seksuelle eller ulovlige ting eller blir ignorert når du sier nei, bør du vurdere om du skal ta avstand fra personen.

Husk at ingen kan kreve å være sammen med deg. Det er du som bestemmer om du vil avslutte et vennskap eller et forhold, selv om dere har det bra i andre situasjoner.

Hvordan kan du si ifra?

Andre ganger er det mindre alvorlige ting som ligger bak den dårlige magefølelsen og du er villig til å gi personen en sjanse. Her er noen ting det er lurt å tenke på hvis du vil si ifra:

  • Hvis det skal bli en endring, må du fortelle akkurat hva som plager deg.
  • Forbered personen på at du vil ta opp noe som kan være vanskelig. Det kan øke sjansen for at de lytter til det du har å si. Du kan starte en samtale med å si noe sånt som: «har du tid til å snakke litt?» eller «kan vi prate når du får tid?».
  • Et tips er å si noe fint til personen først og så si hva som plager deg. Du finner dine egne ord, men her er et eksempel: «Du er en av mine beste venner, jeg vet at jeg kan stole på deg. Men noen ganger fortsetter du å mase selv om jeg sier nei, og det liker jeg ikke.»
  • Vær ærlig om hvordan dette påvirker deg, men ta opp det du vil snakke om når det er ok eller god stemning mellom dere.

Hvorfor tråkker noen over andres grenser?

Noen av de som tråkker over andres grenser, har selv opplevd å få grensene sine tråkket på, kanskje mange ganger. Dette kan være grunnen til at det er vanskelig for noen å respektere andres grenser.

Presser du andre?

Er du den som prøver å få med deg vennen eller kjæresten på noe hen ikke har lyst til? Kanskje blir du sur hvis du får et nei, eller nekter å gi deg?

Å fortsette å mase når du får et nei, er det samme som å tråkke over grenser. Dette gjelder selv om dere ikke ender opp med å gjøre det du har lyst til.

Å slutte å mase når du får et nei, er en viktig del av et sunt forhold eller et vennskap. Det er en viktig del av det som kalles respekt.

Tråkket over andres grenser, hva nå?

Angrer du på noe du har sagt eller gjort mot andre eller har noen tatt avstand fra deg fordi du tråkket over grensene deres? Her er noen råd for hva du kan gjøre nå:

  • Prøv å forstå hvorfor det skjedde, sånn at du kan unngå at det skjer igjen.
  • Ikke skyld på andre. Du må ta ansvar for det du har gjort, uansett om du var alene eller sammen med noen.
  • Ikke skyld på den som fikk grensene sine tråkket over.
  • Si unnskyld. Hvis personen er åpen for det, kan du fortelle hvordan du skal hindre at det skjer igjen.

Syns du det er vanskelig? Kanskje du har en god venn eller en voksen i livet ditt som du kan snakke med? Du kan også ta en prat med helsesykepleieren på skolen din.

Hvis du ikke fikk svar på alt du lurte på kan du alltid stille anonyme spørsmål her på ung.no.

Respekterer du andres grenser?

Illustrasjon av en person som er i sin egen boble
DET ER DU SOM BESTEMMER: Ofte blir det bedre etter at en har sagt fra, men noen ganger er man nødt til å avslutte et forhold eller et vennskap. Illustrasjon: ung.no.

Respekterer du andres grenser?

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?