Har du gjort noe du angrer på? Skyldfølelse er vond å bære på. Men samvittigheten vår kan også være til god hjelp.

DÅRLIG SAMVITTIGHET? Husk at samvittigheten din er en god ting, og at det er bra den virker. Foto: Colourbox
DÅRLIG SAMVITTIGHET? Husk at samvittigheten din er en god ting, og at det er bra den virker. Foto: Colourbox

Dårlig samvittighet og skyldfølelse henger sammen. Disse følelsene er ofte ubehagelige. Noen ganger kan de også føre til negative tanker og grubling. Det tar mye energi.

Når du bruker mye krefter på negative tanker, kan det føre til en negativ spiral. Det vil si at du bare grubler mer, kjenner mer negative følelser, og ikke kommer noe nærmere en løsning.

Det kan hjelpe å stille nye spørsmål til tankene dine. Hva gir deg skyldfølelse? Tenker andre som deg? Er det til hjelp å gruble over dette? Er det noe jeg kan påvirke nå?

Gjort noe dumt? Hva nå?

Kanskje har du dårlig samvittighet fordi du har såret noen. Det kan være vanskelig å innrømme feil eller ta skylden selv for noe. Men den dårlige samvittigheten forsvinner ikke ved å ignorere situasjonen. Vær ærlig med personen du har såret, og si unnskyld.

Deretter må du tilgi deg selv. For mange er dette det vanskeligste. Det kan være særlig vanskelig å håndtere skyldfølelsen når du føler at du «fortjener» å føle deg sånn.

Dette er en tanke du bør skyve vekk. Alle gjør feil en gang i blant. Husk at du lærer av alle feil du gjør, og at dette bare er en del av det å vokse som menneske.

Samvittigheten kan være til god hjelp

Når vi snakker om samvittighet, tenker vi ofte på den vonde følelsen man kan ha etter at man har gjort noe man angrer på. Men det er viktig å huske på at samvittigheten vår egentlig er en fin ting.

Den kan faktisk være til god hjelp. Samvittigheten vår gjør at vi tar gode valg. Den lærer oss hva som er rett og galt, og hvordan vi kan gjøre ting annerledes neste gang.

Hvis du aldri kjenner følelsen av dårlig samvittighet, er det bekymringsfullt, og da må du nok kjenne litt bedre etter. Hvis du kjenner følelsen veldig mye, uten at du gjør mye galt, trenger du nok å dempe følelsen litt. For eksempel ved å stille spørsmål til veldig selvkritiske tanker.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 12.01.2021

Kilder:

SNL

Offentlig og kvalitetssikret
DÅRLIG SAMVITTIGHET? Husk at samvittigheten din er en god ting, og at det er bra den virker. Foto: Colourbox
DÅRLIG SAMVITTIGHET? Husk at samvittigheten din er en god ting, og at det er bra den virker. Foto: Colourbox

Fakta

Samvittigheten hjelper deg å skille mellom hva som rett og galt. Har du dårlig samvittighet, er det fordi du føler at du har gjort noe galt. Men det er ikke alltid det henger sammen med virkeligheten.

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Har du slitsomme tanker, grubling og tankekjør?

Grubling er når vi tenker på det samme igjen og igjen og ikke finner en løsning. Tankekjør er når det kommer mye tanker på en gang som gjør deg urolig eller sliten i hodet. Her får du råd som kan hjelpe.

Aktuelt

Skal du fjerne hår eller ikke?

Du bestemmer selv om du vil fjerne hår på kroppen og i ansiktet eller ikke. Her får du noen tips og råd om hårfjerning.

Tegning av gutt på badet som har barbert seg på halve kroppen. Illustrasjon: ung.no

Alarmtelefonen har døgnåpen chat

Utsettes du for vold, trusler, overgrep eller omsorgssvikt? Trenger du noen å snakke med? Du kan chatte med Alarmtelefonen for barn og unge hele døgnet.

Holder mobil med Alarmtelefonen 116111 åpent (foto: ung.no)

Små og store penisplager

Svie, nupper, blemmer eller kløe? Plager med penis som ikke har vært der før? Noe er helt ufarlige og forsvinner av seg selv mens annet bør kanskje vurderes av lege.

HJELP?! Noe ukjent som skjer i underlivet? Gradvise forandringer som skjer i ungdomstiden er som oftest helt normal. Foto: Colourbox