Alt du trenger å vite om visum

Hvis du skal reise til et land utenfor Europa bør du sjekke om landet krever at du skaffer deg visum. Land med visumplikt vil ikke slippe deg inn uten at dette er i orden.

visum (www.colourbox.com)
VISUM: Unngå å bli stående igjen på flyplassen, skaff deg visum!

Hva er visum?

Visum er en tillatelse til at du får lov å reise inn i et bestemt land. Det kreves visum for at landets myndigheter skal ha oversikt over hvem som oppholer seg i landet og hvorfor de er der.

Hva slags type visum du får, er avhengig av formålet med besøket ditt i landet. Det finnes både turistvisum, besøksvisum, foretningsvisum, arbeidsvisum og transittvisum. En del land har laget egne avtaler som gjør at du ikke trenger visum for å besøke land som er med i avtalen. Schengenavtalen er et eksempel på dette.

På nettsiden landsider.no finner du praktisk reiseinformasjon og praktiske opplysninger, sikkerhetsinformasjon, innreisebestemmelser og relevant informasjon om landets helsetilbud.

Hvordan søker du?

  1. Start planleggingen tidlig. For en del land tar prosessen med å skaffe visum lang tid.
  2. Holder passet ditt på å gå ut, bestill nytt! En del land krever også at passet er gyldig i en viss periode etter at du har kommet hjem igjen.
  3. Sjekk med landets ambassade eller konsulat i Norge om du behøver visum for å besøke landet.
  4. Undersøk hvilken dokumentasjon du trenger for å søke om visum til landet. Ofte er det mange papirer som skal fylles ut og dokumentasjon som skal legges ved. Hva som kreves for å få visum og hvor lang gyldighetstid selve visumet har, varierer fra land til land. I noen land er det også slik at man kun behøver visum dersom man skal oppholde seg der over en viss lengde (eksempel: Thailand krever kun visum for opphold over 30 dager).
  5. Finn ut om du må oppsøke ambassaden for å søke, eller om du kan gjøre det gjennom reisebyrået, på nettsidene til ambassasen til landet du skal besøke eller gjennom turoperatøren. For noen land kan du også kjøpe visum på flyplassen når du ankommer landet.
  6. Dobbeltsjekk at søknaden er fylt ut slik den skal, så du unngår unødvendig ekstra behandlingstid.

Eksempler

Her er noen av landene som krever visum av norske statsborgere for innreise:

Australia, USA, Cuba, Egypt, Ghana, Hviterussland, India, Iran, Kina, Nigeria, Pakistan, Russland, Tyrkia.

Husk at dette bare er eksempler, så sjekk i god tid hva som gjelder der du skal reise. Hvordan du søker om visum varierer også fra land til land. Undersøk derfor med landets ambassade i god tid.

Råd ved reiser til utlandet

Fakta

Sjekk ut Utenriksdepartementets nettside www.landsider.no for oversikt over hvilke land du behøver visum for å reise til.

Søk i god tid før du skal reise, noen steder er behandlingstiden for visumsøknader lang.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no.

Sist oppdatert: 15.06.2021

Kilder:

Regjeringen.

Offentleg og kvalitetssikra
visum (www.colourbox.com)
VISUM: Unngå å bli stående igjen på flyplassen, skaff deg visum!

Fakta

Sjekk ut Utenriksdepartementets nettside www.landsider.no for oversikt over hvilke land du behøver visum for å reise til.

Søk i god tid før du skal reise, noen steder er behandlingstiden for visumsøknader lang.

Fikk du svar på det du lurte på?
Aktuelt

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Gutt og utsatt for overgrep?

Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.

Trist jente