Kan jeg reise med snus?

Lurer du på om du kan ha med snus i håndbagasjen på flyet. Er det lov å ta med snus til Spania? Her finner du reglene som gjelder hvis du skal ta med deg snus på tur.

Sist oppdatert: 28.06.2021 Av: Redaksjonen, ung.no

Illustrasjon av en person som er på reise med snus under leppa.
REISE: Sjekk hvilke regler som gjelder før du pakker snus i sekken. (Illustrasjon: ung.no/EH)

Det er forskjellige regler som gjelder for reising med snus avhengig av hvor du skal og hva slags type reise du skal på.

Snus på flyplassen

Du skal alltid tømme lommene dine før du går gjennom sikkerhetskontrollen. Du kan ha snusboksen eller løse porsjoner med snus i håndbagasjen eller i lomma på en jakke du legger i plastboksen som går gjennom scanning.

På norske flyplasser er det sjelden de som jobber i sikkerhetskontrollen tar ut snusbokser og ser på dem. I land hvor snus er mer uvanlig, kan det hende du må forklare hva det er.

Snus og reising for deg under 18 år

Selv om du er under 18 år trenger du ikke å bekymre deg for at noen skal ta fra deg snus i sikkerhetskontrollen på norske flyplasser. Det er fullt lovlig for deg å ha snus både på reise innenlands og når du reiser ut av Norge.

Det er først når du skal gjennom grensekontrollen til andre land eller tilbake til Norge at det kan bli problematisk å ha med snus som mindreårig.

Snus på reiser til utlandet

I EU er det forbudt å selge snus. Me hvis du er gammel nok, kan du likevel ta med deg en «rimelig mengde» snus til eget bruk. Mengden er som regel ikke mer enn 250 gram (cirka ti bokser porsjonssnus eller fem bokser løssnus).

I noen land er snus helt forbudt. Det gjelder for eksempel på Island og i Singapore. Det hjelper heller ikke at du har en legeattest på at du er avhengig og "må ha" snus.

Hvis du er yngre enn aldersgrensen for salg av tobakk i det landet du skal til, får du sannsynligvis ikke lov til å ta med deg snus inn i landet.

Konsekvensene av å bryte reglene er forskjellige fra land til land. Du kan i verste fall fengsles eller få bot, men det kan også hende at snusen bare blir tatt fra deg.

Her finner du mer informasjon

Det finnes ingen full oversikt over reglene som gjelder i andre land. Utenriksdepartementet gir reiseinformasjon og kontaktinfo til ambassader for alle land i verden.

Hvis landinfo-sidene ikke sier noe om regler for tobakk, kan du høre med Norges ambassade i det landet du skal til eller landets ambassade i Oslo.

Regler for å ta med snus til Norge

Er du under 18 år, kan du ikke ta med deg snus eller annen tobakk hjem til Norge fra utlandet. Du må være over 18 år og myndig for å ha en tobakkskvote i tollen. Hvis du likevel forsøker å smugle snus inn i landet, blir all snusen tatt fra deg og du kan få bot som foreldrene dine må signere på.

Så mye snus tillater tobakkskvota

  • Voksne har lov til å ta med 250 gram snus til Norge fra utlandet
  • Cirka ti bokser porsjonssnus (250 gram)
  • Cirka fem bokser løssnus (250 gram)
  • Sjekk alltid på boksen hvor mange gram tobakk den inneholder
  • Har du med mer enn 250 gram blir snusen tatt fra deg og du får bot
  • Bota blir større jo mer du har smuglet
  • Mindreårige har ikke tobakkskvote

Snus på fly, buss og båt

Sannsynligvis er det helt greit å ha med snus i håndbagasjen og også at du snuser mens du flyr. Flyselskaper kan lage sine egne regler for hva som er tillatt på flyet, så hvis du vil være helt sikker bør du kontakte flyselskapets kundeservice før du drar.

Det samme gjelder for reiser med buss og båt/cruise.

Snus på ferie med foreldre

Mange unge snuser uten at foreldrene vet om det. Når dere reiser på ferie sammen er det alltid en risiko for at snusen vil bli undersøkt i sikkerhetskontroll eller toll sånn at foreldre oppdager det. Foreldre har rett til å bestemme at du ikke får lov til å snuse når du er under 18 år.

Hvis du legger snus i innsjekket bagasje vil det være mindre sannsynlig at den blir oppdaget. Ulempen med å sjekke inn all snusen er at du må klare deg uten mens du reiser, men det er kanskje verdt å holde ut? For noen kan familieferie være en god anledning til å slutte helt.

Snus på klassetur

Det er ulovlig for elever å snuse i skoletida. Det gjelder både på barne- og ungdomsskoler og på videregående. Det betyr at du ikke kan snuse hvis du er på klassetur. Det gjelder uansett hvor lenge dere er borte.

Det spiller ingen rolle om du er over 18 år, loven gjelder for deg så lenge du er elev. Her kan du lese hele Tobakkskadeloven/"Røykeloven".

Les mer om snus, røyk og e-sigaretter på temasiden om tobakk.

Illustrasjon av en person som er på reise med snus under leppa.
REISE: Sjekk hvilke regler som gjelder før du pakker snus i sekken. (Illustrasjon: ung.no/EH)
Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider

Tobakk

Les mer

Reise

Les mer