Kan jeg reise med snus?

Lurer du på om du kan ha med snus i håndbagasjen på flyet, eller om det er lov til å ta med snus til Spania? Her finner du reglene som gjelder om du tar med deg snus på tur.

Gutt ser på infotavla på Oslo S (foto: unsplash.com)
REISE: Sjekk hvilke regler som gjelder før du pakker snus i sekken.

Ulike regler gjelder for reising med snus avhengig av hvor du skal og hva slags type reise du skal på.

Snus på flyplassen

Du skal alltid tømme lommene dine før du går gjennom sikkerhetskontrollen. Du kan ha snusboksen eller løse porsjoner med snus i håndbagasjen eller i lomma på en jakke du legger i plastboksen som går gjennom scanning.

På norske flyplasser er det sjelden de som jobber i sikkerhetskontrollen tar ut snusbokser og ser på dem. I land hvor snus er mer uvanlig, kan det hende du må forklare hva det er.

Snus og reising for deg under 18 år

Selv om du er under 18 år trenger du ikke å bekymre deg for at noen skal ta fra deg snus i sikkerhetskontrollen på norske flyplasser. Det er fullt lovlig for deg å ha snus både på reise innenlands og når du reiser ut av Norge.

Det er først når du skal gjennom grensekontrollen til andre land eller tilbake til Norge at det kan bli problematisk å ha med snus som mindreårig.

Snus på reiser til utlandet

I EU er det forbudt å selge snus, men er du gammel nok, kan du likevel ta med deg en «rimelig mengde» snus som du skal bruke selv. Mengden er som regel ikke større enn 250 gram (cirka ti bokser porsjonssnus eller fem bokser løssnus).

I noen land er snus helt forbudt. Det gjelder for eksempel på Island og i Singapore. Du kan ikke få legeattest på at du er avhengig og "trenger" snus.

Hvis du er yngre enn aldersgrensen for salg av tobakk i landet du skal til, får du sannsynligvis ikke lov til å ta med deg snus inn i landet.

Konsekvensene av å bryte reglene er forskjellige fra land til land. Du kan i verste fall fengsles eller få bot, men det kan også hende at snusen bare blir tatt fra deg.

Her finner du mer informasjon

Vi kan dessverre ikke ha oppdatert oversikt over reglene som gjelder i andre land. Utenriksdepartementet gir reiseinformasjon og kontaktinfo til ambassader for alle land i verden.

Hvis landinfo-sidene ikke sier noe om regler for tobakk, kan du høre med Norges ambassade i landet du skal til eller landets ambassade i Oslo. Undersøk gjerne om landet har offisielle nettsider med informasjon for turister.

Regler for å ta med snus til Norge

Er du under 18 år, kan du ikke ta med deg snus eller annen tobakk til Norge fra utlandet. Du må nemlig være myndig for å ha en tobakkskvote i tollen. Hvis du forsøker å smugle snus inn i landet, blir all snusen tatt fra deg og du kan få bot som foreldrene dine må signere på.

Så mye snus tillater tobakkskvota

  • Voksne har lov til å ta med 250 gram snus til Norge fra utlandet
  • Cirka ti bokser porsjonssnus = 250 gram
  • Cirka fem bokser løssnus = 250 gram
  • Sjekk alltid på boksen hvor mange gram tobakk den inneholder!
  • Har du med mer enn 250 gram blir snusen tatt fra deg og du får bot
  • Bota blir større jo mer du har smuglet
  • Mindreårige har ikke tobakkskvote

Snus på fly, buss og båt

Sannsynligvis er det helt greit å ha med snus i håndbagasjen og også at du snuser mens du flyr. Flyselskaper kan lage sine egne regler for hva som er tillatt på flyet, så hvis du vil være helt sikker bør du kontakte flyselskapets kundeservice før du drar.

Det samme gjelder for reiser med buss og båt/cruise.

Snus på ferie med foreldre

Mange unge snuser uten at foreldrene vet om det. Når dere reiser på ferie sammen er det alltid en risiko for at snusen vil bli undersøkt i sikkerhetskontroll eller toll sånn at foreldre oppdager det. Foreldre har rett til å bestemme at du ikke får lov til å snuse når du er under 18 år.

Hvis du legger snus i innsjekket bagasje vil det være mindre sannsynlig at den blir oppdaget. Ulempen med å sjekke inn all snusen er at du må klare deg uten mens du reiser, men det er kanskje verdt å holde ut? For noen kan familieferie være en god anledning til å slutte helt.

Snus på klassetur

Det er ulovlig for elever å snuse i skoletida. Det gjelder både på barne- og ungdomsskoler og på videregående. Det betyr at du ikke kan snuse hvis du er på klassetur. Det gjelder uansett hvor lenge dere er borte.

Det spiller ingen rolle om du er over 18 år, loven gjelder for deg så lenge du er elev. Her kan du lese hele Tobakkskadeloven/"Røykeloven".

Les mer om snus, røyk og e-sigaretter på temasiden om tobakk.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 28.06.2021

Offentleg og kvalitetssikra
Gutt ser på infotavla på Oslo S (foto: unsplash.com)
REISE: Sjekk hvilke regler som gjelder før du pakker snus i sekken.
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Aldersgrense 18 år på snus, røyk og vape

Får 14-åringer straff for å snuse? Kan de kjøpe lakrispiper? Les om aldersgrenser på produkter med tobakk her.

Vanlige spørsmål om aldersgrensen på tobakk

Vil du slutte å snuse?

Det er vanskelig å slutte med snus, men det er mulig. Kanskje du bare skal hoppe i det? Her får du en slutteoppskrift.

Bilde av snusboks og hender (www.helsedirektoratet.no).
Aktuelt

Å nei, ikke mensen nå!

Skal du ha mensen akkurat den uka du skal på badeferie? Her er noen tips hvis det passer dårlig med mensen akkurat nå.

Skal sette inn tampong på badet (ung.no)

Hva skjer hvis du ikke består alle fag?

Har du strøket på eksamen eller ikke fått godkjent et fag på VGS? Her kan du lese om konsekvensene av det – og hvordan du kan komme deg videre.

Norges grunnlovsdag - 17. mai

17. mai feirer vi Grunnloven og at Norge er et demokrati hvor alle borgerne har de samme rettighetene.

17. mai-tog (foto: colourbox.com)