Fakta om snus

Hvordan føles det å snuse? Er det helseskadelig og hva er aldersgrensen? Hvor lang tid tar det å bli avhengig? Er snus farligere enn røyk? Her får du forhåpentligvis svar på alt du lurer på om snus.

Sist oppdatert: 19.01.2021 Av: Redaksjonen, ung.no

snusboks
AVHENGIG: Snus er laget for at du skal bli avhengig og kjøpe mer av det. Flere av stoffene i snus er kreftfremkallende. Foto: Colourbox

Hva er snus?

Snus er et røykfritt tobakksprodukt som legges mellom leppa og tannkjøttet. Stoffene i snusen kommer inn i blodet gjennom slimhinnen i munnen.

Snus er laget slik at du skal like smaken og opplevelsen, og helst bli avhengig av det. Mennesker som er avhengige er trofaste kunder. Stoffet man blir avhengig av heter nikotin. Nikotin stimulerer belønningssenteret i hjernen samtidig som det gir kroppen en stressreaksjon.

Snus er laget av oppmalte tobakksblader blandet med andre kjemiske stoffer. Snusen er brun, svart eller hvit, og selges enten løs eller i ferdigpakkede porsjoner. Alle typer snus inneholder avhengighetsskapende nikotin og tobakk med stoffer som er klassifisert som kreftfremkallende.

Er snus helseskadelig?

Ja, snus skader kroppen. Hvis du ønsker å ta vare på helsa, er det best å la være å snuse.

Hva er verst av snus og røyk?

Det er mye mer helseskadelig å røyke enn å snuse. Røyk er det mest helseskadelige produktet som selges lovlig og minst annenhver røyker dør av røykingen sin. Både snus og røyk inneholder avhengighetsskapende nikotin og flere kreftfremkallende stoffer.

Mange lurer på hva man blir mest avhengig av, men det har vi ikke et godt svar på. Sannsynligvis blir man raskere avhengig av røyk enn snus fordi nikotinet fra røyk når hjernen raskere. Forskning viser at det er flere som lykkes med snusslutt enn røykeslutt.

Hvilke regler gjelder for snus?

 • Det er 18 års aldersgrense på snus.
 • Det er forbudt for elever og ansatte å snuse på skolen.
 • Det er forbudt for elever å snuse i skoletida, også på skoleturer.
 • Det er forbudt å reklamere for snus.
 • Snus må holdes skjult i butikker, derfor er de i kjøleskap uten vindu.
 • På snusboksen må det stå at det er helseskadelig og avhengighetsskapende.
 • Snus er forbudt i alle EU- og EØS-land utenom Norge og Sverige.
 • Alle over 18 år kan ta med seg snus til eget bruk på ferie i EU og EØS, med unntak av Malta og Island hvor snus er totalt forbudt.
 • Alle snusbokser må ha likt design.

Hvor vanlig er det å snuse?

De fleste snuser ikke. Flertallet av ungdomsskoleelever og elever i videregående har aldri prøvd snus. På ungdata.no kan du finne tall på hvor mange elever som røyker og snuser der du bor. 12 prosent av nordmenn over 16 år snuser hver dag. I tillegg er det 4 prosent som snuser av og til.

Snus er mer populært blant ungdom enn røyk. Noen forklaringer kan være at snus ikke lukter like mye som røyk, det skader ikke andre enn en selv, det finnes mange smaker å velge mellom, og det er lov til å snuse mange steder hvor det er forbudt å røyke.

Hva skjer når man legger snus under leppa?

De fleste synes det svir litt i tannkjøttet der man legger snusen. Det man ellers merker i kroppen når man tar en snus er effekten av nikotin.

Nikotin går raskt ut i blodet og når alle kroppens organer. Nikotin stimulerer hjernens belønningssenter, samtidig som kroppen blir satt i akutt stressmodus. Snus har derfor både en oppkvikkende og en beroligende effekt. Risikoen for å bli avhengig av denne effekten er veldig høy.

Er man først avhengig, får man fysiske plager (abstinens) når man er uten snus.

Hva er nikotinavhengighet og abstinens?

Det er ingen som planlegger at de skal bli avhengige av snus. Man vil gjerne bare prøve å snuse litt, men så blir det til at man snuser mer og mer. De fleste som snuser er fysisk avhengige av nikotin. I tillegg kan avhengigheten handle om vaner, følelser og sosiale relasjoner.

De fleste som snuser får abstinenser når nikotinnivået i blodet synker. Det er for eksempel vanlig å få sug etter nikotin på morgenen fordi man ikke har fått påfyll om natten. Å snuse fjerner abstinensene som snusingen har skapt. Det er en ond sirkel.

Abstinens kan gi:

 • Uro
 • Angst
 • Rastløshet
 • Irritabilitet
 • Konsentrasjonsvansker
 • Vektøkning
 • Søvnproblemer
 • Depresjon

Andre plager man kan få når man har gått en stund uten snus: svettetokter, hodepine, forstoppelse, sår og blemmer i munnen, muskelverk og svimmelhet.

Får man «nikotinsjokk» av snus?

De første gangene man prøver snus er det vanlig å reagere så kraftig at mange kaller det et «nikotinsjokk». Den fysiske reaksjonen er ikke et medisinsk sjokk, men symptomer på forgiftning fra nikotin. Det kan være kvalme, blekhet, svimmelhet, svakhetsfølelse, hodepine, svetting, hjertebank og oppkast. Dette er kroppens måte å si ifra om at den ikke har godt av å snuse.

Selv de som snuser fast kan få forgiftningssymptomer om de får i seg mer nikotin enn de er vant til. Å være veldig sliten, sulten eller syk når man snuser kan gi samme ubehagelige reaksjon. Milde forgiftningssymptomer går over av seg selv når man tar ut snusen.

Hvor lenge er nikotin i kroppen?

Det vil mest sannsynlig ikke være noen målbar mengde med nikotin igjen etter 2-3 døgn.

Nikotin har en halveringstid på 2 timer. Det vil si at 2 timer etter at du har tatt ut snusen er nivået av nikotin halvparten så stort, etter 4 timer er nivået en fjerdedel av hva det var og så videre.

Det er teoretisk mulig å måle at du har snust i flere uker etter at du har gjort det, men dette er ikke noe leger eller helsesykepleiere gjør. De tror deg når du sier at du snuser eller ikke, og er ikke ute etter å bevise om det stemmer.

Hva er «juksesnus»?

Produkter som ligner på snus - imitasjoner - inneholder hverken kreftfremkallende stoffer eller nikotin. Alle lover og regler som gjelder for snus gjelder også for disse. Det betyr at aldersgrensen er 18 år.

Tobakksfri snus med nikotin er et nytt nytelsesprodukt som ligner på vanlig snus. Det er ikke tillatt å selge tobakksfri snus med nikotin i Norge.

Fakta

En gjennomsnittlig snuser:

 • Har snus i munnen halve døgnet.
 • Bruker 1000 kroner i måneden på snus.
 • Er avhengig av nikotin.
snusboks
AVHENGIG: Snus er laget for at du skal bli avhengig og kjøpe mer av det. Flere av stoffene i snus er kreftfremkallende. Foto: Colourbox

Fakta

En gjennomsnittlig snuser:

 • Har snus i munnen halve døgnet.
 • Bruker 1000 kroner i måneden på snus.
 • Er avhengig av nikotin.
Temasider

Tobakk

Les mer

Rusmidler

Les mer