Kan tannlegen se at jeg snuser?

Tannlege eller tannpleier er ofte de første som oppdager at du snuser. Men de kan også hjelpe deg med å slutte.

Porsjonssnus
SPOR: Hvis du snuser over tid blir det spor i tannkjøttet der du plasserer snusen. Foto: Colourbox

Det er umulig å si hvor mye snus som skal til før man kan se spor av det i tannkjøttet. Ulike mennesker har ulik sårbarhet for skader fra tobakken. Det er lite sannsynlig at det vil synes hvis du kun har prøvd å snuse noen ganger.

Snus kan gi misfarging på tenner, men siden det finnes flere ting som kan gi gule og brune tenner, er det ikke så lett for tannhelsepersonell å vite grunnen. Det er ofte mulig å lukte at en person snuser eller se misfarging på fingre fra løssnus.

Du bør svare ærlig når du blir spurt om tobakksbruk. Tannlege og tannpleier spør fordi det er viktig for tannhelsen din, ikke fordi de vil ta deg i å gjøre noe galt.

Varig skade

Snus kan få tannkjøttet til å trekke seg opp slik at tannhalsene blir synlige og ubeskyttet. Dette gir ofte ubehagelig ising i tennene. Snusen kan igjen etse direkte på festet av tennene, og i verste fall bidra til at tennene løsner.

Lange tannhalser er en skade som kroppen ikke kan reparere selv om du slutter å snuse. Mange som snuser pusser tennene ekstra nøye. Det er bra, men pass på at du ikke pusser hardt på tannkjøttet – det kan gjøre vondt verre og få tannkjøttet til å trekke seg opp enda mer. Bruk den mykeste tannbørsten man får kjøpt og husk tanntråd.

Sårhet og spor

Tannkjøttet kan være ekstra rødt og du kan få striper i tannkjøttet der snusen plasseres. Det ser man oftest som røde og hvite striper i slimhinnen (nesten som sår). Dette blir som regel helt bra igjen hvis du slutter å snuse.

Det er ikke vanlig å få sår fra selve snusingen, men når man først har et munnsår, vil stoffene fra snusen irritere dette så det svir. Hvis du legger snusen et annet sted under leppa, vil såret få fred mens det gror. Hvis du lar helt være å snuse, får du bedre blodsirkulasjon som kanskje hjelper såret å gro raskere.

"Snuslomme"

"Snuslomme" er en slags fordypning i munnens slimhinne som oppstår ved regelmessig snusing. Det oppstår fordi munnens slimhinner blir irritert over lang tid, som regel i flere år. Under leppa der du plasserer snusen kan tannkjøttet bli tykt og hvitaktig. Etter hvert blir området rynkete, gulbrunt og får sprekker.

Når man slutter å snuse, vil skader på slimhinnen vanligvis reverseres, men det er ikke garantert at tannkjøttet blir helt reparert. Det er sannsynligvis mindre risiko for snuslomme hvis du bruker porsjonssnus enn hvis du bruker løssnus.

Hvit snus og porsjonssnus

Hvis du velger å snuse, er det muligens litt bedre for tannkjøttet å snuse porsjonssnus enn løssnus. Da er det sjeldnere man får "snuslomme". Når det er sagt, så gir alle typer snus sterk avhengighet og økt risiko for sykdom. All snus inneholder kjemiske stoffer som virker irriterende på munnens slimhinne, tannkjøtt og tenner.

Det finnes hvit snus og produsentene hevder at denne ikke misfarger tennene. Tannleger kan nok være enige i at denne typen snus sannsynligvis gir mindre misfarging, men den inneholder uansett skadelig tobakk.

Det finnes ikke god forskning som sammenligner skader fra ulike snustyper. Om du vil slippe å bekymre deg, er det best å ikke snuse.

Får foreldre vite det?

Tannlege, tannpleier og tannhelsesekretær har taushetsplikt fra du fyller 16 år. Når tannlegen ser spor av snusing, er hun/han forpliktet til å snakke med deg om det. Det er fordi tannlegen skal motivere deg til å slutte med snus, siden snus er skadelig for kropp og tannhelsen. Ikke ta med foreldre til timen hvis du ikke vil at de skal høre det som blir sagt.

Er du under 16 år, kan foreldre kontaktes av helsepersonell ved bekymring for helsen din. Snusing eller røyking er god grunn til bekymring. Det er likevel ikke veldig vanlig at tannlege eller tannpleier tar kontakt med foreldre. De prøver å hjelpe deg å slutte og det er ikke alltid nødvendig å involvere foreldre for å få det til.

Fakta

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 16.11.2020

Kilder:

Tannlege i fagpanelet og fhi.no (Folkehelseinstituttet)

Offentleg og kvalitetssikra
Porsjonssnus
SPOR: Hvis du snuser over tid blir det spor i tannkjøttet der du plasserer snusen. Foto: Colourbox

Fakta

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Vil du slutte å snuse?

Det er vanskelig å slutte med snus, men det er mulig. Kanskje du bare skal hoppe i det? Her får du en slutteoppskrift.

Bilde av snusboks og hender (www.helsedirektoratet.no).

Sånn tar du vare på tennene dine

Gode vaner gir sunne og friske tenner. Tannpleieren gir deg råd for å unngå hull og betennelse i tannkjøttet.

TANNPUSS: Å pusse to minutter to ganger om dagen er bra. Husk at tennene dine skal vare hele livet! Foto: Colourbox

Aldersgrense 18 år på snus, røyk og vape

Får 14-åringer straff for å snuse? Kan de kjøpe lakrispiper? Les om aldersgrenser på produkter med tobakk her.

Vanlige spørsmål om aldersgrensen på tobakk

Gule tenner og tannbleking

Det er få som har kritthvite tenner fra naturens side. Les tannlegens informasjon om tannbleking og gode råd mot misfarging.

Gule tenner (colourbox.com)

Helsepersonell har taushetsplikt

Får foreldrene dine eller andre vite hva du har sagt til legen eller helsesykepleier? Hva menes det egentlig med at de har taushetsplikt?

Helsesykepleier og taushetsplikt
Aktuelt

Å nei, ikke mensen nå!

Skal du ha mensen akkurat den uka du skal på badeferie? Her er noen tips hvis det passer dårlig med mensen akkurat nå.

Skal sette inn tampong på badet (ung.no)

Hva skjer hvis du ikke består alle fag?

Har du strøket på eksamen eller ikke fått godkjent et fag på VGS? Her kan du lese om konsekvensene av det – og hvordan du kan komme deg videre.

Norges grunnlovsdag - 17. mai

17. mai feirer vi Grunnloven og at Norge er et demokrati hvor alle borgerne har de samme rettighetene.

17. mai-tog (foto: colourbox.com)