Forbered deg til eksamen med tidligere eksamensoppgaver

Visste du at du har tilgang til tidligere skriftlige eksamensoppgaver? Det kan være svært nyttig å jobbe med disse som forberedelse til eksamen.

Gutt sitter på pult foran notisblokk og pc (foto: colourbox.com)
ØVE: Å jobbe med tidligere eksamensoppgaver i faget du skal opp i er god og nyttig øvelse.

Som elev kan man enkelt klikke seg inn på Utdanningsdirektoratet(udir.no) og få tilgang til oppgavetekster som har vært brukt til skriftlig eksamen tidligere. Alle skoler har passord som sender deg inn til oppgaveheftene, og ved å spørre lærer, eller andre ansatte ved skolen, kan du få tilgang til tidligere oppgaver.

For deg som går på ungdomsskolen

Med passord får du tilgang til tidligere eksamensoppgaver til fagene du kan komme opp i til skriftlig eksamen, altså matematikk, norsk og engelsk. Du får også tilgang til forberedelseshefter i norsk, samt eksempeloppgaver.

Det er også åpen tilgang til tidligere innleverte eksamensbesvarelser i norsk og engelsk med vurdering. På udir.no finner du læreplanen for de ulike fagene i ungdomsskolen. En læreplan er en oversikt over hva et fag handler om, hva man skal ha lært og hvor mange timer et fag består av. Klikk deg inn på faget du ønsker å vite mer om, husk å velg riktig årstrinn.

For deg som går på videregående

Med passord får du tilgang til tidligere eksamensoppgaver til fagene du kan komme opp i til skriftlig eksamen, både studieforberedende og yrkesfaglige fag. Det er også åpen tilgang til eksamensbesvarelser i utvalgte fag, disse finner du på Utdanningsdirektoratet sin nettside.

udir.no finner du læreplanen for de ulike fagene i videregående skole. En læreplan er en oversikt over hva et fag handler om, hva man skal ha lært og hvor mange timer et fag består av. Klikk deg inn på faget du ønsker å vite mer om, husk å velg riktig årstrinn.

Hvorfor du bør lese tidligere eksamensoppgaver

Ved å lese gjennom innleverte eksamensbesvarelser med vurdering kan du enkelt skaffe deg oversikt over hva som kreves for de ulike karakterene. Du kan også se hvordan oppgavene kan løses på flere ulike måter.

Selv om du ikke vil få de samme oppgavetekstene vil det gi et overblikk over hva slags typer oppgaver som kan gis, og på hvilken måte disse tekstene vurderes av sensor.

Tips til eksamen

  • Les oppgavene nøye, få med deg alle kriterier og element som skal med.
  • Skriv saklig – bruk variert og passende språk.
  • Bruk fagterminologi, da særlig i saktekster.
  • Det kan også være lurt å sette seg inn i årsplaner og kompetansemålene for fagene.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 29.04.2020

Offentlig og kvalitetssikret
Gutt sitter på pult foran notisblokk og pc (foto: colourbox.com)
ØVE: Å jobbe med tidligere eksamensoppgaver i faget du skal opp i er god og nyttig øvelse.

Fakta

Læreplanen:Her finner du læreplanen for fag i grunnskolen og videregående. Klikk deg inn på faget du ønsker å vite mer om, husk å velg riktig årstrinn.


Eksamensoppgaver:Sjekk ut tidligere eksamensoppgaver for grunnskolen og videregående her.

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Studieteknikk - hvordan jobbe med leksene?

Dårlig med motivasjon for leksene? Tentamen rett rundt hjørnet? Hvordan skal du egentlig få all informasjon og pensum inn i hodet?

Pappa og datter gjør lekser sammen (colourbox.com)

Råd til deg som sliter med eksamensangst

For mange elever og studenter oppleves eksamensresultatet som svært avgjørende, og mange reagerer med stress- og angstsymptomer. Hvis du er en av dem, er du ikke alene.

Jente sitter på eksamen.

Hjelp til eksamen - Se videoene

Trenger du hjelp til eksamen? Gruer du deg? NDLA har samlet eksamenstips som får deg til å prestere maksimalt når det virkelig gjelder. Se flere videoer i denne artikkelen.

Tre ungdommer står ute. En av jentene holder noen skrivebøker, og de smiler til hverandre.
Aktuelt

Små og store penisplager

Ser du noe på penis som ikke har vært der før? Noen plager er ufarlige og forsvinner av seg selv, andre er mer alvorlige og må behandles. Her er en oversikt.

HJELP?! Noe ukjent som skjer i underlivet? Gradvise forandringer som skjer i ungdomstiden er som oftest helt normal. Foto: Colourbox

Er det toll på gaver fra utlandet?

Får du tilsendt en gave fra en privatperson bosatt i utlandet, er den toll- og avgiftsfri hvis verdien på varen er 1 000 norske kroner eller mindre.

Pakke leveers ut fra posten (colourbpx.com)

Be om hjelp hvis du strever psykisk

Livet består av både oppturer og nedturer. Det er normalt å ha vanskelige tanker og følelser i perioder. Noen ganger kan du trenge litt hjelp for å takle det.

Tenåringsgutt lener seg på tenåringsjente mens han holder rundt henne.