Studieteknikk - hvordan jobbe med leksene?

Dårlig med motivasjon for leksene? Tentamen rett rundt hjørnet? Hvordan skal du egentlig få all informasjon og pensum inn i hodet?

Sist oppdatert: 15.11.2020 Av: Redaksjonen, ung.no

Pappa og datter gjør lekser sammen (colourbox.com)
DISKUTER MED ANDRE: Ofte er det veldig nyttig å få andre til å sjekke om du kan stoffet du har lest.

For mange kan det være vanskelig å finne ut av hvordan man skal lære seg alt man må lære. Hva er det viktigste i teksten? Hvordan skal du klare å huske det du leser, og ikke minst: Hvordan forstå det du leser?

Struktur gjennom hele året

Planlegg: Det er lurt å lage seg en overordnet plan for faget. Skriv ned viktige datoer for prøver og innleveringer, slik at du slipper ubehagelige overraskelser.

Faste tidspunkt: Hvis du setter av faste tidspunkter til leksene, for eksempel to timer etter skoleslutt 3-4 ganger i uka, så trenger du ikke å lure på om du skal gjøre det eller ikke. Da gjør du det bare, og ferdig med det. Så får du kvelden fri til å gjøre noe gøy, uten å ha dårlig samvittighet for at du ikke har gjort det du burde.

Det kan også være lurt å sette seg et sted hvor du ikke blir forstyrret av internett, tv og andre ting. Slå av alt annet enn leksene, så kan du jobbe konsentrert, men effektivt.

Vær opplagt: Husk at du lærer best om du er opplagt. Trening, godt kosthold og gode søvnvaner bidrar til god helse, og du blir mer opplagt til å lære.

Les for å forstå

Hvis du er demotivert og lei, men må lese 3 kapitler i samfunnsfag blir det ofte til at du skummer teksten fort for å bli raskt ferdig. Det fører ofte til at du ikke får med deg det du leser. For å unngå å skumme gjennom teksten kan det hjelpe å lese teksten høyt for seg selv. Det er også viktig å huske at det ikke er meningen at man skal gjengi innholdet i en tekst ordrett, men vise at du har forstått det du har lest.

Selvtest: Å gjenta det du har lest høyt for deg selv er en god studieteknikk for å huske bedre, og for å teste deg selv underveis.

Notater: Det finnes mange ulike teknikker for å notere, og det er viktig at du tester litt for å se hva som passer deg best. Du kan prøve å notere de viktigste punktene fra en side i boka på en post-it-lapp. Eller du kan lage et tankekart. For noen funker det å skrive korte sammendrag av et kapittel. Det viktigste er å formulere det du har lært med egne ord.

Still spørsmål: For å forsikre deg om at du har forstått det du leste, kan du stille spørsmål til teksten. Hva er det egentlig som står her? Hva er de viktigste poengene? Er det noe her jeg må huske?

Diskuter med andre

Ofte kan det vært svært hjelpsomt å diskutere spørsmålene med medelever. Kanskje de kan forklare deg noe du ikke forstår? Og motsatt. Man lærer av å lære bort til andre noe også.

Ofte er det veldig nyttig å få andre til å sjekke om du kan stoffet du har lest. Gi boka til mamma eller pappa og be dem om å stille deg spørsmål fra teksten. Hvis det er noe du ikke klarer å svare på, skriv det ned og les det på nytt etterpå. Dette er også en veldig fin måte å få selvtillit før en prøve på dersom du er usikker på om du har lest godt nok.

Jobb med oppgaver

Det er selvsagt forskjell på hvordan man studerer matte, og hvordan man leser til en prøve i samfunnsfag. Matte er noe de fleste må jobbe hardt med for å forstå og fikse. Det eneste som hjelper for å få inn logikken i matte er å gjøre oppgave på oppgave på oppgave. Øving gjør mester. Og det viktigste: les oppgaveteksten nøye. Dersom du ikke helt har fått med deg hva teksten ber deg gjøre, trør du veldig fort feil og får galt svar.

Lag liste - kryss av

Dersom du har mye lekser kan det være lurt å sette deg noen mål for hvor langt du skal nå med leksene når du setter deg ned. Eller du kan sette mål for uka. På den måten blir det mye mer motiverende å se hvor mye du faktisk klarer å få unnagjort.

Når man har mye å gjøre er det ofte vanskelig å vite hvor man skal begynne, det er vanskelig å komme i gang, og lett å tenke at man aldri kommer til å bli ferdig. En måte å strukturere arbeidet på, komme i gang, og samtidig få enorm motivasjon, er å lage lister. Lag korte lister på forskjellige lapper, og del oppgavene inn i små oppgaver.

Når du er ferdig med en oppgave stryker du over den, og når du er ferdig med en lapp kaster du den og begynner på en ny. Det føles utrolig godt å se at det er gjort, og hvor mye du har gjort ikke minst.

Sliter du? Snakk med lærer og foreldre

Noen plages med både motivasjon, med å finne riktig studieteknikk, og med å klare å følge med i timen. Det er ikke uvanlig. Og ofte får man stempel av lærere og foreldre at man driter i skolen og ikke gidder å gjøre leksene, mens problemet er egentlig noe helt annet. Forklar dette for foreldrene dine og lærerne dine. Vis dem at du prøver og at du er interessert, og be om hjelp til å finne en læringsmetode som passer for deg. Du lærer tross alt for din egen skyld, ikke for dem.

Hvor kan du få hjelp?

 • Leksehjelp: Blant annet Røde Kors tilbyr leksehjelp til ungdom. Ring Røde Kors og spør om nærmeste leksehjelpstilbud, eller let på nett.
 • Google
 • Foreldre
 • Venner

Fakta

Tips til arbeidet med leksene:

 • Ha faste leksetider
 • Lag lister for hva du skal gjøre
 • Lag tankekart eller notater
 • Del oppgavene opp i mindre oppgaver
 • Snakk med læreren og be om å få leksene tilpasset for deg
Pappa og datter gjør lekser sammen (colourbox.com)
DISKUTER MED ANDRE: Ofte er det veldig nyttig å få andre til å sjekke om du kan stoffet du har lest.

Fakta

Tips til arbeidet med leksene:

 • Ha faste leksetider
 • Lag lister for hva du skal gjøre
 • Lag tankekart eller notater
 • Del oppgavene opp i mindre oppgaver
 • Snakk med læreren og be om å få leksene tilpasset for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider

Eksamen

Les mer

Skolehverdag

Les mer

Utdanning

Les mer

Leksehjelp

Les mer