Pugger du hele tiden uten at ting setter seg? Det finnes teknikker som gjør det både gøyere og lettere å huske, uten at du bruker mer tid på å lære.

Gutt med kropp som en post it-blokk (ung.no)
PUGGING: Det finnes teknikker som gjør det både gøyere og lettere å huske. Her kan du lære noen teknikker som gjør at du faktisk husker det du pugger. Illustrasjon: ung.no

Repeter og test deg selv

I stedet for å lese gjennom notatene dine mange ganger, kan du heller dekke for notatene og prøve å huske det som står der. Dette er en form for læring som gjør at du må tenke og delta mer aktivt.

Du kan bruke nøkkelkort: ha et begrep på ene siden av kortet og prøv å huske definisjonen du skrev på den andre siden. Dette finnes det også apper for, som Quizlet, StudyStack, og Brainscape. Slik kan du øve på bussen eller andre steder der du ikke har med læreboka.

Lag regler og rim

Du har kanskje lært i naturfag at «Syre i vann går an, men vann i syre blir uhyre»? Det er lettere å huske noe dersom du kan lage en regle av det, og gjerne noe som rimer.

Kanskje du kan lage en huskeregle ved å bruke melodien til favorittsangen din?

Lag forkortelser og huskesetninger

Dette er lurt hvis du skal lære mange ord i en bestemt rekkefølge. Ta forbokstaven til hvert ord du skal lære, og lag et nytt ord. For eksempel gir ROGGBIF alle regnbuens farger: rød, oransje, gul, grønn, blå, indigo og fiolett.

Av og til blir ikke ordet laget av forbokstavene lett å huske, og da kan det være bedre å bruke de første bokstavene i hvert ord og lage en setning av det. «Mjølkemannen Rømte med Fem Ranere til Tyren» kan være en huskeregel for Norges fem største innsjøer (Mjøsa, Røssvannet, Femunden, Randsfjorden og Tyrivannet). Setningen trenger ikke å gi mening, så lenge den er lett å huske.

Assosiasjoner

En smart måte å lære på er å koble ny informasjon til noe du vet fra før. Hvis du sliter med å huske at svartedauden kom til Norge rundt år 1350, kan du se på det slik: 13 regnes av mange som et ulykkestall, og svartedauden betydde stor ulykke. Minst halvparten av Norges befolkning døde, altså 50 prosent, og der har du det: 1350.

Visualisering

Når vi lager oss bilder i hodet, husker vi mye bedre. Sliter du for eksempel med å lære deg at det franske ordet baccalauréat betyr vitnemål, kan du koble det til Star Wars-karakteren Chewbacca (bacca-lauréat) og laurbærblad (bacca-laur-éat). Se for deg at på franske elevers vitnemålsutdelig, gir Chewbacca dem et laurbærblad.

Det er lurt å gjøre bildene dine sprø - jo sprøere de er, jo lettere er de å huske. Hva med at i stedet for å få et laurbærblad av Chewbacca, pakker Chewbacca elevene inn i et gigantisk laurbærblad? Det er et bilde som setter seg i hodet.

Reiseruta

Denne teknikken er også fin hvis du skal huske ord i riktig rekkefølge. Her skal du dra på en liten reise inni hodet ditt. Dette er ofte mye mer effektivt enn å bare pugge rekkefølgen. Lyst til å lære deg verdens fjorten største land her og nå?

Start med å se for deg ditt eget hjem, eller en annen bygning du kjenner godt. Du kommer inn i bygget, og går til syv forskjellige steder i det. Lag deg en logisk rekkefølge, så du kan gå ganske kort fra en plass til den neste. Så skriver du det opp. For eksempel kan det være: inngangsdør, gang, bad, trapp, stue, kjøkken, soverom.

Så skal vi lage en hendelse til hvert sted. Se for deg at du går til bygget, og innom alle stedene du har valgt ut. Ved hvert sted skjer det noe. Disse hendelsene kan virke ganske sprø, og det er nettopp det som gjør at du kommer til å huske dem:

1. Ved inngangsdøra står Russlands president Vladimir Putin, gjennomvåt av lønnesirup.

2. I gangen møter du på frihetsgudinnen. Hun spiser en kinakål.

3. På badet kommer en fotball susende mot deg. Det var en kenguru som sparket den.

4. I trappa finner du masse krydder på gulvet. Fotballspilleren Lionel Messi står på alle fire og prøver å spise det.

5. I stua finner du en kasse. Når du kikker oppi den ser du at den er full av alger.

6. På kjøkkenet står kongen. Han kutter opp grønnsaker.

7. På soverommet finner du en sau som spiser taco i senga di.

Hva nå? Hvis du har gått gjennom disse hendelsene noen ganger, og klarer å huske dem, er jobben gjort. Hver hendelse kan kobles til et land, enten fordi ordet ligner på landet, eller fordi ordet forbindes med landet:

 1. Vladimir Putin - Russland
 2. Lønnesirup - Canada
 3. Frihetsgudinnen - USA
 4. Kinakål - Kina
 5. Fotball - Brasil
 6. Kenguru - Australia
 7. Krydder - India
 8. Lionel Messi - Argentina
 9. Kasse - Kasakhstan
 10. Alger - Algerie
 11. Kongen - Den demokratiske republikken Kongo
 12. Grønsaker - Grønland
 13. Sau - Saudi-Arabia
 14. Taco - Mexico

Så nå har du ikke bare lært deg verdens fjorten største land, men du kommer sannsynligvis til å huske dem også.

Skrevet av Ungdomsjournalist i samarbeid med redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 29.09.2021

Kilder:

Schewe, O. (2014) Superstudent, Oslo: Universitetsforlaget AS, Fn.no, Store norske leksikon(Norges innsjøer) og Store norske leksikon(årstall).

Offentlig og kvalitetssikret
Gutt med kropp som en post it-blokk (ung.no)
PUGGING: Det finnes teknikker som gjør det både gøyere og lettere å huske. Her kan du lære noen teknikker som gjør at du faktisk husker det du pugger. Illustrasjon: ung.no

Fakta

Kort fortalt

 • Prøver du å pugge ulike navn og størrelser, for eksempel de fjorten største landene i verden?
 • Problemet med pugging er at du fort glemmer det du har pugget.
 • Her får du noen teknikker som kan hjelpe deg å faktisk huske det du pugger.
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

God studieteknikk gjennom hele semesteret

Sliter du med å komme gjennom alt av pensum? Ender du alltid opp med skippertak like før eksamen? Vi har samlet noen tips som kan fungere for deg.

Notisblokker med franske gloser (Foto: Colourbox.com)

Lett for å bytte ut leksene med sosiale medier?

Fem gode tips til deg som bare kjapt skal sjekke Snapchat eller Instagram før leksene - men som blir der.

Jente som ligger på en benk og sjekker mobilen.

Hvordan få bedre karakterer?

Det er ikke alltid lett å oppnå gode karakter, men hvordan kan du gjøre det bedre enn sist? Få tipsene her.

Skoleelever sitter med ryggen til kamera og ser mot en lærer som underviser
Aktuelt

Hvordan få til smarte endringer i kostholdet?

Hva og hvordan du spiser er et resultat av vaner du har opparbeidet deg gjennom hele livet. Det kan være vanskelig å endre en vane, men denne metoden kan gjøre det både moro og enkelt!

LAG EN PLAN: Tegn med grønn farge de dagene du klarer målet ditt. På den måten kan du se at du blir litt flinkere hver dag/uke. Foto: Estée Janssens/Unsplash

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Finn ut hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg, utveksling, læreplass og ungdomsrett.

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Promping, rumling og luft i magen

De fleste opplever ulike former for plager i magen og fordøyelsen i blant. Men hva skyldes det egentlig, hva er normalt og hva kan du gjøre med det?