Seks teknikker for deg som sliter med å huske

Pugger du hele tiden uten at ting setter seg? Det finnes teknikker som gjør det både gøy og lett å huske, uten at du bruker mer tid på å lære.

Sist oppdatert: 09.05.2022 Av: Ungdomsjournalist i samarbeid med redaksjonen, ung.no

Illustrasjon av en gutt som bruker teknikker for å bedre huske det han pugger på skolen
PUGGING: I denne artikkelen kan du lære noen teknikker som gjør at du faktisk husker det du pugger. (Illustrasjon: Ung.no)

Du leser og leser, men ingenting setter seg. Hva gjør man da? Her er seks teknikker som kan gjøre puggingen enklere.

1. Ta notater og test deg selv

I stedet for å lese gjennom notatene dine mange ganger, kan du heller dekke for notatene og prøve å huske det som står der. Dette er en form for læring som gjør at du må tenke og delta mer aktivt.

Du kan bruke nøkkelkort: ha et begrep på ene siden av kortet og prøv å huske definisjonen du skrev på den andre siden. Dette finnes det også apper for, som Quizlet, StudyStack, og Brainscape. Slik kan du øve på bussen eller andre steder der du ikke har med læreboka.

2. Lag regler og rim

Du har kanskje lært i naturfag at «Syre i vann går an, men vann i syre blir uhyre»? Det er lettere å huske noe dersom du kan lage en regle av det, og gjerne noe som rimer.

Kanskje du kan lage en huskeregle ved å bruke melodien til favorittsangen din?

3. Lag forkortelser og huskesetninger

Dette er lurt hvis du skal lære mange ord i en bestemt rekkefølge. Ta forbokstaven til hvert ord du skal lære, og lag et nytt ord. For eksempel gir ROGGBIF alle regnbuens farger: rød, oransje, gul, grønn, blå, indigo og fiolett.

Av og til blir ikke ordet laget av forbokstavene lett å huske, og da kan det være bedre å bruke de første bokstavene i hvert ord og lage en setning av det. «Mjølkemannen Rømte med Fem Ranere til Tyren» kan være en huskeregel for Norges fem største innsjøer (Mjøsa, Røssvannet, Femunden, Randsfjorden og Tyrivannet). Setningen trenger ikke å gi mening, så lenge den er lett å huske.

4. Lag nye assosiasjoner

En smart måte å lære på er å koble ny informasjon til noe du vet fra før. Hvis du sliter med å huske at svartedauden kom til Norge rundt år 1350, kan du se på det slik: 13 regnes av mange som et ulykkestall, og svartedauden betydde stor ulykke. Minst halvparten av Norges befolkning døde, altså 50 prosent, og der har du det: 1350.

5. Bruk bilder og visualisering

Når vi lager oss bilder i hodet, husker vi mye bedre. Sliter du for eksempel med å lære deg at det franske ordet baccalauréat betyr vitnemål, kan du koble det til Star Wars-karakteren Chewbacca (bacca-lauréat) og laurbærblad (bacca-laur-éat). Se for deg at på franske elevers vitnemålsutdelig, gir Chewbacca dem et laurbærblad.

Det er lurt å gjøre bildene dine sprø – jo sprøere de er, jo lettere er de å huske. Hva med at i stedet for å få et laurbærblad av Chewbacca, pakker Chewbacca elevene inn i et gigantisk laurbærblad? Det er et bilde som setter seg i hodet.

6. Husk rekkefølge med «reiseruta»

Denne teknikken er også fin hvis du skal huske ord i riktig rekkefølge. Her skal du dra på en liten reise inni hodet ditt. Dette er ofte mye mer effektivt enn å bare pugge rekkefølgen. Lyst til å lære deg verdens fjorten største land her og nå?

Start med å se for deg ditt eget hjem, eller en annen bygning du kjenner godt. Du kommer inn i bygget, og går til syv forskjellige steder i det. Lag deg en logisk rekkefølge, så du kan gå ganske kort fra en plass til den neste. Så skriver du det opp. For eksempel kan det være: inngangsdør, gang, bad, trapp, stue, kjøkken, soverom.

Så skal vi lage en hendelse til hvert sted. Se for deg at du går til bygget, og innom alle stedene du har valgt ut. Ved hvert sted skjer det noe. Disse hendelsene kan virke ganske sprø, og det er nettopp det som gjør at du kommer til å huske dem:

1. Ved inngangsdøra står Russlands president Vladimir Putin, gjennomvåt av lønnesirup.

2. I gangen møter du på frihetsgudinnen. Hun spiser en kinakål.

3. På badet kommer en fotball susende mot deg. Det var en kenguru som sparket den.

4. I trappa finner du masse krydder på gulvet. Fotballspilleren Lionel Messi står på alle fire og prøver å spise det.

5. I stua finner du en kasse. Når du kikker oppi den ser du at den er full av alger.

6. På kjøkkenet står kongen. Han kutter opp grønnsaker.

7. På soverommet finner du en sau som spiser taco i senga di.

Hva nå? Hvis du har gått gjennom disse hendelsene noen ganger, og klarer å huske dem, er jobben gjort. Hver hendelse kan kobles til et land, enten fordi ordet ligner på landet, eller fordi ordet forbindes med landet:

  1. Vladimir Putin - Russland
  2. Lønnesirup - Canada
  3. Frihetsgudinnen - USA
  4. Kinakål - Kina
  5. Fotball - Brasil
  6. Kenguru - Australia
  7. Krydder - India
  8. Lionel Messi - Argentina
  9. Kasse - Kasakhstan
  10. Alger - Algerie
  11. Kongen - Den demokratiske republikken Kongo
  12. Grønsaker - Grønland
  13. Sau - Saudi-Arabia
  14. Taco - Mexico

Så nå har du ikke bare lært deg verdens fjorten største land, men du kommer sannsynligvis til å huske dem også.

Illustrasjon av en gutt som bruker teknikker for å bedre huske det han pugger på skolen
PUGGING: I denne artikkelen kan du lære noen teknikker som gjør at du faktisk husker det du pugger. (Illustrasjon: Ung.no)

Spørsmål og svar

Kilder:

Schewe, O. (2014) Superstudent, Oslo: Universitetsforlaget AS, Fn.no, Store norske leksikon(Norges innsjøer) og Store norske leksikon(årstall).

Offentlig og kvalitetssikret
Fikk du svar på det du lurte på?