God studieteknikk for studenter
Sliter du med å komme gjennom alt av pensum? Ender du alltid opp med skippertak like før eksamen? Vi har samlet noen tips som kan fungere for deg.
Sist oppdatert: 18.02.2025 Av: Redaksjonen, ung.no

Er du ny student og overveldet over antall sider i pensum? Eller har du bestemt deg for å jobbe annerledes og bedre med studiene i år?
Det fins ulike teknikker for hvordan du leser og lærer når du er student. Men en teknikk som funker for sidemannen er ikke sikkert at hjelper deg, så velg de teknikkene du tror passer best for din måte å lære.
Her er noen tips som er lurt å prøve ut i starten av semesteret.
Få oversikt over hva du skal lære
Aller først er det lurt å få overblikk over hva det er du skal lære og sette deg inn i. Les nøye på emnesidene til lærestedet ditt, der står det beskrivelse av emnet og hva dere skal gjennom.
Ofte finner du en punktliste med oversikt over hva som er forventet at du skal ha lært gjennom året. Det er lurt å sjekke denne oversikten jevnlig gjennom semesteret.
Sett deg også godt inn i timeplanen, obligatorisk oppmøte, eksamensformen og andre praktiske ting, da får du et samlet overblikk over hvordan semesteret ditt vil bli.
Ha god struktur
Lag ukeplan og semesterplan
Det er lurt å lage seg en overordnet plan for hele semesteret. Skriv ned viktige datoer for innleveringer og eksamen, slik at du slipper ubehagelige overraskelser. I denne planen kan det være en fordel å lage seg delmål for hva du må lese/løse av oppgaver.
Last ned mal for ukeplan og semesterplan på sidene til utdanning.no
Finn studierytmen din
Finn det tidspunktet på dagen som passer best for deg. Noen jobber best på morgenen, andre trenger mer søvn og jobber best på ettermiddagen. Er det noen tid du føler deg spesielt motivert og klar for å lære?
Prøv også ut hvilke steder du jobber best. Noen trives på en stille lesesal uten støy og distraksjoner, andre foretrekker å jobbe på en kafé med summing i bakgrunnen.
Vær opplagt
Planer og studierytme er bra, men husk at du lærer best om du er opplagt. Trening, godt kosthold og gode søvnvaner bidrar til god helse, og du blir mer opplagt til å lære.
Hvis det nærmer seg eksamen og du ligger etter, kan det være fristende å kutte ned på både søvn, trening og kosthold for å komme i mål. Men det er fortsatt lurt å gi kroppen din riktig påfyll av energi og hvile!
Les om søvn og søvnvansker (ung.no)
Korte økter
Det er ikke alltid bra å lese sammenhengende i flere timer. Det kan være en fordel å dele opp øktene i kortere perioder, og variere hva du jobber med. Kanskje leser du i 20-30 minutter, før du varier med at du «hører deg selv» for å teste hva du har lært.
Ikke glem pauser! Husk at semesteret ditt er et maraton, ikke en sprint.
Les for å forstå
Det kan være fristende å skumme pensumet ditt raskt for å komme gjennom - spesielt hvis du føler at du er demotivert og ligger bak. Men hvis du leser for raskt gjennom, er det ikke sikkert at du får med deg alt du leser.
For å unngå å lese for raskt, kan det hjelpe å lese teksten høyt for deg selv. Det er også viktig å huske at det ikke er meningen at du skal gjengi innholdet i en tekst ordrett, men vise at du har forstått det du har lest.
Test deg selv
Å gjenta det du har lest høyt for deg selv er en god studieteknikk for å huske bedre, og for å teste deg selv underveis. Hvis du ikke klarer å gjenta noe av det du har lest, kan det være et tegn på at du burde lese på nytt.
Notater
Det finnes mange ulike teknikker for å notere, og det er viktig at du tester litt for å se hva som passer deg best. Å notere kan både være bra for læringen når du gjør det - og det hjelper deg å få oversikt senere når du skal repetere.
Når du leser pensum kan du notere på post-it-lapper, på datamaskin eller lage tankekart. For noen funker det å skrive korte sammendrag av et kapittel. Det viktigste er å formulere det du har lært med egne ord.
Still spørsmål
For å forsikre deg om at du har forstått det du leste, kan du stille spørsmål til teksten og deg selv. For eksempel: Hvordan henger dette sammen med andre ting du kan? Er det noe av du har lest som får deg til å tenke på lignende ting?
På denne måten kan du også se etter sammenhenger og assosiasjoner, og kanskje husker du bedre det du har lært.
Samarbeid med medstudenter
Ofte kan det vært veldig hjelpsomt å diskutere spørsmålene med andre. Kanskje de kan forklare deg noe du ikke forstår? Og motsatt. Man lærer selv av å lære noe bort til andre også.
Kollokvier/seminar
Å delta i kollokvier eller på seminar er både sosialt og lærerikt. Her kan du diskutere pensum/oppgaver med dine medstudenter.
Lær gjennom å forklare
Dersom du skal forklare noe til en medstudent og du sliter litt med å finne de rette ordene kan det være et hint om at du ikke helt har forstått det du har lest enda. På denne måten kan du korrigeres, og du kan lære noe nytt av andre.
Jobb med oppgaver
Det er forskjell på hvordan man studerer matte, og hvordan man leser til eksamen i et samfunnsvitenskapelig fag. Men selv med disse forskjellene, er det nyttig å jobbe med oppgaver i emnet.
Når det begynner å nærme seg eksamensperioden kan det være en fordel å besvare tidligere eksamensoppgaver. Disse finner du ofte på nettsiden til studiested.
Realistiske mål
Føler du at du gjør alt riktig, men kommer deg fremdeles ikke gjennom alt i pensum? Det er ikke nødvendig å lese alt, og det er ikke nødvendig å huske alt.
Kanskje skal du ikke begynne med å lese åtte timer om dagen, eller sette deg mål om å lese ferdig en bok på en uke. Kanskje er det bedre å jobbe noen få effektive timer om dagen.
Sett deg realistiske delmål, og vær fleksibel og snill med deg selv hvis du ikke klarte å følge planen en periode.
Husk motivasjonen din - og det store perspektiv
Kanskje føler du at du går deg fast, eller blir sliten og stressa? Da kan det være fint å ta en liten pust i bakken, og prøve å huske det større perspektivet.
Hva er det viktigste du skal lære? Er det noe du ikke trenger å lese? I de fleste tilfeller må du ikke lese alt i pensum, eller svare på absolutt alle oppgaver i boka. Ta et skritt tilbake, se på hva som er det viktigste, og prioriter.
I blant kan det også være fint å tenke på det store bildet. Hvorfor studerer du? Er det et yrke du vet at du vil bli, hvor ser du for deg selv om noen år? Husk at alle dine små arbeidsøkter er en del av en større helhet.
Å løfte blikket litt kan være bra for balansen, og bra for motivasjonen.
Les også:
