Hvordan starte en skoleoppgave?

Har du opplevd at oppgaven du har fått på skolen virker umulig? Vet du ikke hvor du skal begynne? Her er noen tips som kan gjøre det lettere for deg.

Tips til å starte en skoleoppgave (colourbox.com)
TIPS: Sliter du med å komme igang med skoleoppgaven? Ikke fortvil, her får du noen gode tips som kan sette tankene i sving.


Når du får en oppgave på skolen, kan det noen ganger friste å bare begynne å skrive med en gang. Men kanskje forstår du ikke helt hvordan du skal svare på den. Eller du vet ikke hva du skal ha med. Da kan det være lurt å ta seg god tid i starten til å forstå hva oppgaven egentlig handler om.

Les oppgaveteksten

Oppgaveteksten inneholder ofte noen nøkkelord du er nødt å ha med. Dette kan blant annet være:

  • hvilken sjanger du skal skrive
  • hvilken lengde som kreves
  • hvilken målgruppe du skal nå

Slike nøkkelord kan være lurt å streke under eller «gule ut». Les også gjennom eventuelle vedlegg, disse inneholder informasjon det er forventet at du skal bruke i oppgaven.

Skaff deg oversikt

Hva vet du om emnet du skal skrive om fra før? Skriv det ned slik at du har det foran deg. Visualisering er alltid en bra plass å starte.

Har du tilgang på nett? Da kan et enkelt google-søk være til hjelp for å få noen tips til hva du kan ta med i oppgaven.

Sett opp disposisjon

Lag deg en oversikt over hva som skal hvor i teksten din. Hva er problemstillingen din? Hva skal innledningen din inneholde? Om du skriver skjønnlitteratur bør du ha klart for deg hvordan du skal avslutte teksten din.

Sitter du fast på selve problemstillingen? Nasjonal digital læringsarena (Ndla) har noen gode tips til hvordan lage en god problemstilling. I boksen under kan du lese en oppsummering med fem gode råd til arbeidet med problemstillingen.

Skriv for å få ut tankene dine

Bare begynn å skrive. Skriv det du tenker, prøv å filtrere så lite som mulig. Få ut tankene du har, for så å gå gjennom etterpå og velg ut hva som er relevant for nettopp denne oppgaven. Hvis du skriver saktekst må du ta med, og beskrive, relevante faguttrykk/begrep.

Jobb med strukturen

God struktur gjør det lettere å lese oppgaven din. Kommer de ulike elementene inn på riktig sted? Har du problemstillingen tydelig formulert i innledningen? Er det en tydelig sammenheng mellom det du har skrevet?

God struktur er viktig, men hjelper lite dersom du ikke faktisk svarer på det oppgaven spør om. Har du fått med deg alle elementene oppgaven ba om? Les gjennom nøkkelordene du har streket under og pass på at disse er med og brukt på riktig måte.

Rett slurvefeil før levering

Helt til slutt ser du over alle ord og setninger, se opp for eventuelle skrive- og grammatikkfeil. Har du husket å henvise til og liste opp alle kildene du har brukt?

Se noen nyttige videoer på skrivesenteret.no.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 11.11.2019

Offentlig og kvalitetssikret
Tips til å starte en skoleoppgave (colourbox.com)
TIPS: Sliter du med å komme igang med skoleoppgaven? Ikke fortvil, her får du noen gode tips som kan sette tankene i sving.

Fakta

Seks tips til når du skal skrive oppgave

  1. Les oppgaveteksten: Ta deg tid til å forstå hva du faktisk skal svare på.
  2. Skaff deg oversikt: Skriv ned hva du allerede vet om emnet.
  3. Lag en plan for oppgaven: Tenkt gjennom hvordan du skal starte og slutte oppgaven.
  4. Begynn å skrive: Få ut tankene dine, og ikke vær veldig kritisk til hva du skriver.
  5. Jobb med strukturen: God struktur gjør det lettere å lese.
  6. Rett slurvefeil: Sjekk om det er skrivefeil, og vær sikker på at alle kilder er listet opp.
Fikk du svar på det du lurte på?