Hopp til hovedinnholdet

Skader ved spiseforstyrrelser

Kropp (ung.no)
Kropp

Du kan få fysiske helseskader av slanking og underernæring. Du kan også få skader på kroppen av overspising, oppkast, misbruk av avførings- og vanndrivende midler, overdreven fysisk aktivitet og fasteperioder. De fysiske skadene kan igjen gi psykiske plager.

Offentlig og kvalitetssikret
Kropp (ung.no)
Kropp

Hva som kan skje med kroppen ved anoreksi (Anorexia nervosa)

 • Søvnløshet
 • Tenner kan løsne
 • Nedsatt kroppstemperatur/forandret temperaturregulering
 • Muskelsvakhet/tap av muskelmasse
 • Væskeansamling i underhuden
 • Håravfall
 • Svimmelhet
 • Lavt blodsukker
 • Langsom hjertefrekvens
 • Forstoppelse
 • Nyreskader
 • Dunaktig behåring(lanugo-hår)
 • Benskjørhet
 • Blå og kalde føtter og hender
 • Nedfor, deprimert, dårlig humør
 • Mindre sexlyst
 • m.m.
 • Menn: Nedsatt testosteronproduksjon
 • Kvinner: Forsinket brystutvikling
 • Kvinner: Uregelmessig mens/tap av mens

   

  Hva som kan skje med kroppen ved bulimi (Bulimia nervosa)

  • Tannskader
  • Spiserørskatarr
  • Rytmeforstyrrelser i hjertet
  • Utspilt magesekk
  • Tarmproblemer/diaré, forstoppelse
  • Mangelsykdommer
  • Nedfor, deprimert, dårlig humør
  • Håravfall
  • Sår i munnvikene
  • Hevelse av spyttkjertler
  • Slapphet i muskulaturen
  • Stiv/støl/smerter/prikking/stikking/diffuse smerter
  • Sår på hendene
  • Nyreskader
  • Urinveisinfeksjoner
  • Tørr hud
  • m.m.
 • Kvinner: Menstruasjonsforstyrrelser
 • Menn: Nedsatt testosteronproduksjon

  Anoreksi

  Den eneste måten å reparere og redusere helseskadene på, er å spise mer. Kroppen vil da gå i gang med å reparere skader, og så øke forbrenningen og kroppstemperaturen og så vil kroppen din og prøve å øke vekten. Når du begynner å spise mer, vil det derfor ta tid før du går opp i vekt.

  Bulimi

  Skadene man får av bulimi skyldes overspising, oppkast, misbruk avførings- og vanndrivende midler, at du trener for mye og at du har fasteperioder. Om man overspiser og kaster opp en gang hver uke eller oftere, kan man få forstyrrelser i saltbalansen (natrium- og kaliumbalansen) i kroppen. Dette blir vanligere og alvorligere jo mer man overspiser og kaster opp. Cirka én av 20 har så lave kaliumnivåer at de må legges inn på sykehus straks.

  Bruk av avføringsmidler

  Mange som har anoreksi eller bulimi bruker avføringsmidler. Mange tror at det «renser» kroppen for kalorier, men det man mister, er sporstoffer og salter. Man kan også få skader i tarmen som senere reduserer tarmens evne til å suge opp næring. Det hjelper ikke å bruke avføringsmidler som vektkontroll for å kompensere for kaloriinntaket etter overspising. Alle de fortærte kaloriene blir tatt opp i tynntarmen, før maten når tykktarmen. Avføringsmidler virker bare på tykktarmen. Det som kan virke som vekttap skyldes væsketap, og vekten kommer derfor fort tilbake igjen. Oppkast og misbruk av vanndrivende og avførende midler fører til at kroppen får for lite kalium, den blir basisk (får høyere ph) og en taper væske (dehydrering). På grunn av basisk urin, som er kroppens egen kompensasjon for syretapet ved oppkast, kan det bli hyppig og smertefull vannlating. I enkelte tilfeller oppstår det urinveisinfeksjoner. Særlig ved kaliummangel oppstår det en rekke komplikasjoner.

  Mentalt kan du føle trøtthet, slapphet, nedstemthet, få nedsatt konsentrasjonsevne, bli lett irritert og apatisk.

  Oppkast og skader på tenner

  Oppkast kan gi tannskader som er varige og dyre å reparere. Innsiden av tennene får etseskader. Emaljen slites ned slik at tannbeinet kommer til syne. Kaster man opp ofte, kan det føre til uttørking og redusert produksjon av spytt i munnen. Nedsatt spyttproduksjon vil ofte føre til mer tannråte. Det er derfor viktig å gå til tannlegen for å begrense skadene mest mulig. I det daglige bør en skylle tennene med 0,05 prosent fluorløsning og alltid skylle tennene umiddelbart etter oppkast. Fluortabletter 0,25 mg kan også være nyttige. En kan suge tre–fire slike per dag for å redusere etseskadene. Før tannpuss bør tennene skylles for å unngå at tannbørsten bare gnir saltsyren enda mer inn i tennene. Bruk av sukkerfri tyggegummi med xylitol øker spyttsekresjonen og kan redusere risikoen for tannråte.

   

  Artikkelen bygger på brosjyren Spiseforstyrrelser og overvekt hos barn og unge som er en informasjonsbrosjyre i Program for foreldreveiledning

 • Var dette til hjelp?
  Var dette til hjelp?

  Kommentarer fra brukere Kommentarer


  Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

  Legg inn en melding!

  Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

  (HTML-tagger fjernes)
  cis
  2
  08.12.2016 11:31:08
  Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss mvh JAAAAAAAAAN
  heh
  0
  08.12.2016 11:58:44
  very explode
  anonymenn
  0
  07.11.2016 13:16:20
  hvorfor får men de forskjellige skadene i bullimi?
  Anonym
  2
  07.04.2016 15:28:14
  Hei. Jeg er. Jente på 16 og syns jeg spiser for mye. For noen år siden holdt jeg på og overspiste sykt og kaste opp mes vilje. Og det var oftest fordi jeg ikke likte kroppen min. Jeg er 154 og skal veie 53 kg men veier 62 kg og spiser mye enda. Vis jeg fortsetter så går jeg opp 5 kg til. Vil helst gå ned i vekt. Tror jeg å har hatt nesten spiseforstyrrelse for 4 år siden. Ville ikke spise ble kvalm ovs droppa mat i skolen og på morgenen og av og til middag spiste kanskje veldig mye og kasta opp. Men nå vil jeg ned i 50-52 kg igjen. Noen tips pliss (red: Du kan stille spørsmål om kropp og helse på www.klara-klok.no)
  AnomymSomspørr
  2
  03.11.2015 15:45:29
  Men hvorfor skjer det? kan du gi en mer nøye forklaring
  Anonym7
  5
  18.05.2015 19:32:54
  Hei! Jeg er ei jente på 13 år og er alt for tynn!!! Jeg veier bare 35 kg! Og ut i fra det jeg vet så skal ikke en 13 åring bare veie 35 kg!! :-( Hvordan kan jeg legge på meg? Er dette farlig? Pliiis hjelp!!
  bumsen
  2
  02.05.2016 13:53:05
  Nei, det er ikke noe farlig, det er bare bra!! da får du spise myyyye snnnnnooooopppp. Hilsen ein bums som har stjålet en pc, og liker snnnnnnnnooooooppppp.
  Litt mer nyttig tips
  0
  17.12.2017 01:24:49
  Spis mye karbohydrater (og gjerne også proteiner dersom du ønsker å bygge muskler) innen 30 minutter etter at du har trent. Spis det god og mett. Da får du både en positiv effekt ved at du får mer vekt og en sterkere kropp.
  Anna83
  2
  01.04.2014 00:01:36
  Hei, jeg er ei jente som har builimi, har vert innlagt mange ganger og faktisk er jeg 31 år gammel. Det høres nok gammelt ut for mange men sånn er det. Mange innleggelser og terapi men ingenting har hjulpet. Jeg overspiser og kaster opp hvertfall annen hver dag. Ofte flere ganger hver dag. Jeg vet ikke men dette er noe jeg har slitt med siden jeg var 16 år gammel. Vet ikke om det blir bedre. Håper det. Jeg er og en selvskader og skadene jeg påfører meg følger mine tanker ang mat. Dette er min måte for å straffe meg. Skade meg og nekte kroppen min mat er det jeg fortjener.herregud, da jeg skriver dette hører i mitt indre att dette er så sykt. Det er sånn jeg føler det. Jeg vil leve lenge og godt sunt og fint, men hvordan. ?
  Anonym22
  0
  29.08.2013 23:52:34
  Jeg har ikke selvtillit til meg selv, og jeg er deprimert det meste av tiden... Jeg er 1.66.... Tenker jeg veier 80 kilo eller noe.. Det er derfor jeg ikke vil mer....
  Anonym.
  17
  20.04.2014 09:54:45
  Heh, kan vi ikke gi hverandre en high-five for å veie det samme og være ca. like høye? Og drite i hva alle andre sier og prøve å tenke positivt?
  Anonym22
  5
  29.08.2013 23:50:04
  Jeg er drittlei av åssen jeg ser ut... Hater magen og lårene mine !! Jeg orker bare ikke tanken på mat lenger... har prøvd å spise passe med porsjoner til frokoset, lunsj, middag og kvelds, men føler det bare blir altfor mye... Jeg orker ikke dette mer... Jeg kaster aldri opp mat jeg akkurat har spist.. Har kaustrofobi for å kaste opp, og noe av grunnen til det, er at når jeg var syk som liten, kasta jeg opp, var livredd og begynte å gråte... Jeg har opplevd at andre har brekt seg, og kasta opp, og da har jeg som regel holdt meg for ørene for ikke å høre på det, og holdt meg for øynene for ikke å se.. Jeg ble mye mobba som liten, og jeg føler meg forferdelig !!!! Er en 22, (snart 23) år gammel jente, som ikka har behov for å spise mer... Har det alfor fælt ... Sliter med depresjoner, problemer med arbeidskollegaene mine på jobb, og jeg er lei av alt... Har bare lyst til å slutte å spise.... Vil føle meg bedre hvis jeg hadde gått ned noen kilo, men har ikke motivasjon til å trene i noenting av det som kan gjøres.... Har mange ganger hatt lyst til å ta selvmord, for har følt at INGEN har brydd seg eller har vært glad i meg.. Jeg føler de står og baksnakker meg, og tenker at jeg er feit og stygg... Vet ikke hvor mye jeg veier.. Tør ikke .... Jeg vet dette kan høres veldig grusomt ut, men jeg har tenkt å gjøre noe med dette problemet mitt, og det er å slutte å spise !!! Jeg bryr meg ikke lenger om hva andre mener... De som velger et liv med spiseforstyrrelser, har det valget selv !!! Og jeg velger det !!!!!
  v
  5
  28.08.2013 23:41:37
  jeg har hatt spiseforstyrrelser (av og på) i hele 13 år nå. Jeg har ikke mensen, og vil ikke klare å få barn. Jeg har konstant mangel på jern og vitaminer, håret mitt er blitt veldig tynt og i periodevis faller ut i store mengder. Neglene mine er oppfliset og unormalt korte. Huden min er konstant likblek, og leppene grenser til blåhet. Så selv om jeg får kjøpe klær i størelse S og har mellomrom mellom lårene, så er spiseforstyrrelse ikke verdt det. Det er 10000 ganger vanskligere å bli kvitt enn du tror, for tankene blir der altid. Tren, ha det gøy, spis sunt, men ikke ta det for langt. Kampen er ikke verdt det, og det er overhode ingenting ved anorexia som er vakkert.
  Antonie
  5
  06.05.2013 20:00:19
  Hei, ville berre poengtera at det finnes andre og fleire typar spise forstyrrelsar, som megareksi der ein trener alt for mykje og blir fiksert på å trene meir og meir, og overspising. Eg veit ikkje kva min forstyrrelse er eller kvifor det er sånn at eg har den, men det er vell på grensa til sulting. Eg er ikkje syltynn slik du sikkert førestillar deg at eg er, eg er ikkje direkte tjukk men mellom det og lubben ein stad. Eg seier ikkje dette mens eg sitt her med bein stikkande ut i alle kantar, for då hadde eg gått og spist til eg vartfall fekk kjøtt på kroppen, men eg sitt her med 42 i bukse str og L/XL i toppar og genserar. Med strekkmerker på låra, armane, hoftene osv, nokon gongar når eg har spist mykje usunt dritt av mat kjenner eg at dei veks og det gjer så utrulig vondt, både fysisk og psykisk. Men kva skal ein eigentlig gjera når ein er 17 år, bur på internatskule og føler seg like aleine som ein kanarifugl på nordpolen.
  Rae
  5
  11.03.2013 00:25:08
  Jeg har ikke hatt mensen på 6 måneder nå. Grunnen har vært en god start på anoreksi. Men jeg skal bli frisk igjen, jeg må opp i vekt. Men jeg skal ta det sakte og sikkert, så jeg ikke blir FOR redd for nummerene. Jeg er 170 cm og veier 47.5 til 48.5 kg. Det høyeste jeg har veid er ca 53-54 kg. Målet mitt er minst 49 kg! Ønsk meg lykke til!
  Ruth
  5
  10.12.2012 21:04:51
  Hvorfor får man lanugo-hår?
  Meg
  5
  28.08.2012 21:59:21
  Det føles litt rart å lese gjennom listene, og tenke "men det er ikke så ille" og "det kan jeg skjule". Uansett er det en bra artikkel.
  Mordi
  17
  04.06.2012 22:15:20
  Bra dere tar opp temaet! :) Men jeg ser en feil her, FLOTT OM DERE LESER DETTE: "Anoreki, den eneste måten å reparere og redusere helseskadene på, er å spise mer." FEIL. Det er mye mer som trengs. Selvtilliten må bygges opp igjen, man må finne ut hva som forårsaket at det ble sånn, for det begynner i psyken. Om det ikke er noe som kan ha brygget opp til annoreksi, DA må man bare spise. De må få igjen livsgnisten noen av de. Noen vil rett og slett bare dø. Derfor sulter de seg.... Magnler litt her! :)
  Joda
  1
  26.02.2016 08:20:30
  Joda, dette er sant. Men det de skriver er at hvis HELSEPROBLEMENE skal bli bedre, må de spise. Det handlet ikke om at hvis de skulle bli "frisk" fra diagnosen, både fysisk å psykisk, ble du bedre av å spise? Du misforstod nok bare :)
  Helt riktig Joda
  0
  17.12.2017 01:29:22
  Helt riktig Joda.
  Moi
  1
  11.04.2012 17:34:48
  Jeg tror kanskje jeg har anoreksi, sier det ikke til noen, selv om jeg burde..... (red: Du kan skrive inn til oss på www.ung.no/oss og få hjelp og råd)
  Lille meg
  3
  19.02.2012 20:50:47
  Karoline: det er bare mer skadelig å pusse tennene etterpå at man har kastet opp, pga at oppkast er en syre, og man bare skraper av tannemaljen med det. Dettuten, er det som de nevner i teksten, flere skadelige ting ved bulimi enn bare skadete tenner, så å kaste opp hver dag bvare fordi det ikke skader tennene likevel (noe det gjør) vil UANSETT skade deg! Husk det!
  spiseforstyrret
  0
  14.02.2012 21:45:57
  må si meg enig med Lise her, altså! har nettopp begynt i behandlig for mine spiseforstyrrelser, og det er ikke gjort over natten.. Dette er ikke tips til hvordan man "får fine tenner" eller "gir grønt lys" når man har spiseforstyrrelser. Det er derfor bra å vite hvordan man kan unngå senskader som er dyre eller i verste fall umulig å fikse. Tennene blir ødelagt uansett om man skyller, men det kan bremse skadene litt mens man er i overgangsfasen eller ikke klarer å stoppe. :) men jeg forstår at de som ikke er tett oppi dette selv kan tenke at "det er jo bare å slutte å spy" eller "spise mer".
  Lise
  7
  25.04.2011 19:55:36
  Grunnen til at man skriver hvordan beholde tennene fine etter man har kaste opp, er akkurat som å gi rene sprøyter til narkomane. Det fins folk med problemer og noen ganger er det like godt å hjelpe de med problemet ved å unngå at de skader kroppen enda mer enn de gjør. Tenk deg om før du kommenterer du, karoline
  Karoline
  6
  31.03.2011 15:33:45
  Hvem er det som har skrevet denne artikkelen? En slags hjernedød person? Mye fakta er bra, men det under oppkast og skading av tennene er jo bare helt sykt!! Du/dere skriver først alle skadene osv osv, MEN så gir du grønt lys til de som bruker å kaste opp som er slankemiddel med å skrive hvordan man kan unngå skadene??!! Jeg blir flau, matt og irritert!! En mer passende avsluttning til det avsnittet burde heller være, ''det er ikke farlig å kaste opp, tennene kan du holde fine om du bare pusser dem etter oppkastet, men husk å skylde med vann først ;), jeg driter langt i om dere kaster opp hver dag, for det er jo ikke noe farlig når tennene ikke blir ødelagt av like vell! Glemte jeg å fortelle dere at jeg er en KOMPLETT idiot og burde latt noen med en god HJERNEKAPASITET skrive denne artikkelen?'' ARGH
  Marie
  2
  17.02.2011 12:13:04
  Venten = Vekten (skrive feil)
  Anna
  2
  24.01.2011 18:05:28
  Kroppen vil da gå igang med å reparere skader, og så øke forbrenningen og kroppstemperaturen og så vil kroppen din og prøve å øke venten. Hva betyr venten? Veldig bra artikkel!
  :)
  1
  26.02.2016 08:23:17
  Tror de mente vekten.

  Spørsmål og svar

  Jeg har ikke spist på 5 dager fordi jeg vil ned i vekt. Hva skjer med kroppen da?
  Hei For å gå ned i vekt må man ha mat. Uten mat fungerer ikke kroppen, den vil gå på sparebluss og kun prioritere de viktigste funksjonene. Det ...
  Er så kvalm og får ikke til å spise
  Hei Jeg forstår deg slik at du har slitt med psykiske problemer i perioder.  -Din beskrivelse av depresjon som kommer og går som den vil, er jo ve...
  Jente, 15: skal bli innlagt på grunn av anoreksi 
  Hei Takk for at du skriver til oss med spørsmålene dine. Det er ikke rart at du har mye du lurer på før du skal legges inn for behandling. Du er ...
  Når er man for tynn? Er det spesifikke symptomer?
  Hei Takk for at du skriver til ung.no.Det er flott å høre at du får hjelp for din spiseforstyrrelse.Du ønsker å vite om det finnes symptomer og ...
  Blir man tynn hvis man ikke spiser?
  Hei jente, 15 år. Takk for at du skriver til ung.no.Jeg forstår, ut fra det du forteller, at du sliter.Du skriver at du har vært på akuttinstitus...
  Hvorfor dør man av anoreksi og bulimi?
  Hei jente 15 år. Det er heldigvis veldig sjeldent at man dør av anoreksi eller bulimi i Norge, spesielt om man er barn eller ungdom. Grunnen til at...
  Jeg er opptatt av vekt, går fra å sulte meg til å overspise. 
  Hei jente 15 år. Du beskriver en hverdag som flere ungdommer som er opptatt av vekt og mat kan kjenne seg igjen i. Du er inne i et mønster som kan...
  Jeg har ekstra fett på ulike steder, hvordan får jeg dette vekk?
  Hei jente 15 år. Du er undervektig og skal ikke gå ned i vekt. Det er ikke forsvarlig for deg å gå noe ned i vekt. Du bør få hjelp til å gå ...
  Kan å miste mensen få konsekvenser i senere tid, når jeg ønsker å få barn?
  Hei jente 17 år. Takk for at du skrev til ung.no Når man slanker seg så kraftig at man mister mensen, klarer ikke kroppen å produsere nok kvinne...
  Hva skjer med kroppen når man har spiseforstyrrelser?
  Hei Tusen takk for spørsmålene dine, jente 13 år! Spiseforstyrrelser er en betegnelse på flere typer vansker i forhold til mat og spising, kropp...
  Tenker på mat hele tiden, føler meg feit, men jeg er ikke det.
  Hei Takk for spørsmålet! Det er veldig fint at du skriver inn til oss i ung.no for å få hjelp. Beklager at det har tatt så lang tid før du har...
  Hvordan unngå å skade tennene mine når jeg kaster opp?
  Hei jente 14 år Takk for at du skriver til ung.no. Å kaste opp så ofte som du gjør skader båden tannhelsen din og din somatiske helse. Jeg anbe...
  Hvordan kan jeg tørre å spise mer, jeg har anoreksi.
  Hei jente 18 år. Jeg blir veldig bekymret for deg og håper du har helsepersonell som følger deg opp. Jeg synes i så fall du skal gå og snakke me...
  Ønsker så inderlig å få et normalt forhold til mat, hvordan går jeg frem?
  Hei Takk for spørsmålet!   Det er leit å høre at du sliter med ditt eget kroppsbilde.   1500 kcal per dag er svært lite energi for en jent...
  Hvordan slutte med snus når man har spiseforstyrrelse og er redd for å gå opp i vekt?
  Hei Først må jeg si at det er flott at du ønsker å slutte med snus. Det virker som om du vet hvordan du skal slutte og at du har flere grunner ti...
  Anoreksi og lav puls
  Hei Takk for brevet ditt. Ved anoreksi er det vanlig med symptomer som lavt blodtrykk, lav kroppstemperatur og lav puls. Det er fordi kroppen er unde...
  Jeg har lite selvtillitt og får stygge kommentarer på kropp og utseende. Jeg trener hver dag, spiser nesten ikke og får meg selv til å kaste opp. Er det tegn på anroeksi?
  Hei Takk for at du skriver til ung.no. Det er trist å høre om hvordan du har det. At du får stygge kommentarer er ikke greit. Jeg blir bekymret n...
  Jeg har tidligere slitt med spiseforstyrrelse - nå føler jeg meg tykk igjen og spiser derfor ikke før på kvelden og da spiser jeg mye. Hva skal jeg gjøre?
  Hei jente 18 år. Takk for at du skriver til ung.no. Det er ikke så rart at du føler deg sliten. Du går på skole, jobber ved siden av og spiser ...
  Kan man ha en spiseforstyrrelse selv om man ikke er så opptatt av kalorier og trening?
  Hei jente 15 år. Det høres ut som om du ikke har det så helt greit for tiden. Du skriver at du har gått mye ned i vekt og at du sliter med å få...
  Se alle