Norge trenger flere ingeniører. Her finner du informasjon om mulighetene, både for deg med og uten studiekompetanse, og for deg med fag- eller svennebrev.

BLI INGENIØR? Ønsker du å være med på å utvikle nye produkter for fremtiden? Kanskje ingeniør kan være et yrke for deg? Foto: Geir Mogen/NTNU

Som ingeniør har du en teknologisk utdanning som gir jobbmuligheter i mange bransjer.

Du kan være med å skape produkter for fremtiden, jobbe for en mer miljøvennlig industri, bidra til utviklingen innen datasystemer, byggingen av nye hus, eller innen olje- og gassindustrien.

Hvordan bli ingeniør?

Du blir ingeniør ved å ta bachelor eller master i ingeniørfag. Det finnes forskjellige studieretninger innen ingeniørfagene, og det skilles mellom ingeniør- og sivilingeniørutdanning.

Ingeniørutdanningene er 3-årige og tilbys ved en rekke universitet og høgskoler i Norge, der du kan studere alt fra bioingeniør til dataingeniør. På utdanning.no kan du finne en oversikt over de ulike retningene innen ingeniørfagene.

Opptakskrav

Ingeniørutdanningene krever som hovedregel generell studiekompetanse med ulike realfagskombinasjoner. Realfagene som normalt kreves er matte R1 (eller S1+S2) og R2 og Fysikk 1.

Noen ingeniørutdanninger krever andre realfag i tillegg til disse, derfor kan det være lurt å sjekke hvilke krav som gjelder for den utdanningen du er interessert i.

I denne artikkelen kan du lese om hvordan du finner oversikt over opptakskrav:

Alternative veier

Mangler du generell studiekompetanse og/eller realfag for å komme inn på ingeniørutdanningen? Fortvil ikke, det er andre måter å bli ingeniør på. Her får du en oversikt:

Tilleggspoeng for jenter

Jenter får to tilleggspoeng ved opptak til de fleste ingeniørutdanninger. Unntaket er ortopediingeniør, bioingeniør og linjene for kjemi. Les mer om kjønnspoeng på hjemmesiden til Samordna opptak.

Fakta

Vil du vite mer om ingeniøryrket? På utdanning.no kan du blant annet lese om hvilken utdanning som kreves, hvor det er mulig å få seg jobb, hvilke arbeidsoppgaver du har, i tillegg til statistikk om lønnsnivå.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 21.01.2022

Offentleg og kvalitetssikra
BLI INGENIØR? Ønsker du å være med på å utvikle nye produkter for fremtiden? Kanskje ingeniør kan være et yrke for deg? Foto: Geir Mogen/NTNU

Fakta

Vil du vite mer om ingeniøryrket? På utdanning.no kan du blant annet lese om hvilken utdanning som kreves, hvor det er mulig å få seg jobb, hvilke arbeidsoppgaver du har, i tillegg til statistikk om lønnsnivå.

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Opptakskrav til høyere utdanning

Lurer du på hvordan opptak til høyere utdanning fungerer? Eller om du trenger noen spesielle fag eller karakterer fra videregående for å komme inn på drømmestudiet? Her får du en oversikt.

En matteprøve ligger på bordet sammen med en blyant og en kalkulator

Hvordan får jeg generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning. Hvordan oppnå generell studiekompetanse? Og finnes det alternative måter å søke høgskole eller universitet på?

Penal på skolpulten (colourbox.com)
Aktuelt

Å nei, ikke mensen nå!

Skal du ha mensen akkurat den uka du skal på badeferie? Her er noen tips hvis det passer dårlig med mensen akkurat nå.

Skal sette inn tampong på badet (ung.no)

Hva skjer hvis du ikke består alle fag?

Har du strøket på eksamen eller ikke fått godkjent et fag på VGS? Her kan du lese om konsekvensene av det – og hvordan du kan komme deg videre.

Norges grunnlovsdag - 17. mai

17. mai feirer vi Grunnloven og at Norge er et demokrati hvor alle borgerne har de samme rettighetene.

17. mai-tog (foto: colourbox.com)