Vil du bli ingeniør?

Norge trenger flere ingeniører. Her finner du informasjon om mulighetene, både for deg med og uten studiekompetanse, og for deg med fag- eller svennebrev.

Ingeniør på jobb (colourbox.com)
DRØM? Ønsker du å være med på små og store byggeprosjekter? Kanskje ingeniør kan være et yrke for deg?

Det å være ingeniør vil si at du har en teknologisk utdanning. Ingeniører bidrar til å løse tekniske utfordringer i samfunnet. Du kan være med å skape produkter for fremtiden, jobbe for en mer miljøvennlig industri, bidra til utviklingen innen datasystemer, byggingen av nye hus, eller innen olje- og gassindustrien.

Hvordan bli ingeniør

Ingeniørutdanningen tilbys ved en rekke forskjellige universitet og høgskoler i Norge. Du kan ta både en bachelor- og en mastergrad. Tar du mastergrad blir du sivilingeniør. Du kan komme inn på ingeniørstudier både om du har gått studiespesialisering eller et annet studieforberedende utdanningsprogram på videregående, men også om du har gått yrkesfag.

Det finnes fire alternativ for deg som vil inn på ingeniørutdanning:

1. Generell studiekompetanse og fordypning i realfag:

På videregående kan du velge utdanningsprogrammet Studiespesialisering i Vg1, med programområde realfag i Vg2 og Vg3. På den måten er du sikret å kunne velge realfagene som behøves for opptak til ingeniørutdanning. Realfagene som kreves er normalt matte R1 og R2, i tillegg til Fysikk 1. Etter fullført videregående kan du søke deg inn på ingeniørutdanninger gjennom Samordna opptak.


2. Forkurs til ingeniørutdanning:

Du kan søke deg inn på forkurs til ingeniørutdanningen dersom du mangler generell studiekompetanse og programfagene i realfag. Du må minimum ha fullført og bestått vg1 og vg2, eller du kan søke etter at du har oppnådd yrkeskompetanse. Forkurset er et ettårig studium på høgskole og universitet hvor emnene er tilpasset opptakskravene for bachelorstudiet i ingeniørfag. Realfagskurs varer som regel bare et halvt år, og er for deg som har generell studiekompetanse, men som mangler realfagene.

Se oversikt på utdanning.no for finne læresteder tilbyr forkurs og realfagskurs. Ta kontakt med lærestedet du ønsker å gå på for å få informasjon om poenggrenser.

3. Tresemesterordning (Tres), for deg som mangler realfagene:

Tresemesterordningen gjelder deg som har generell studiekompetanse fra før, men som mangler fordypningen som kreves i realfag. Du blir tatt inn på en treårig bachelorutdanning, men den inkluderer i tillegg sommerkurs før år 1 og før år 2. Ordningen innebærer at høgskolen gir deg intensivkurs i matematikk og fysikk med avsluttende eksamen gjennom to sommersemestre og det første studieåret, slik at du får den nødvendige realfagskompetansen som en del av ingeniørutdanningen. Fra og med det andre studieåret følger du det ordinære studiet.

Bruk utdanning.no for å finne læresteder som tilbyr tresemesterordning ved å velge hva slags ingeniørutdanning du er interessert i.


4. Y-veien, for deg med relevant fag-/svennebrev:

Enkelte høgskoler og universitet tilbyr opptak til ingeniørutdanning gjennom Y-veien (Yrkesfagveien). Y-veien betyr at du er kvalifisert for opptak på ingeniørutdanningen fordi du har et fag- eller svennebrev som er relevant for akkurat denne ingeniørretningen. Du trenger ikke generell studiekompetanse i tillegg. Når du søker gjennom Y-veien teller karakterene fra Vg2. Du får tilleggspoeng for svært godt resultat på fagprøven. Du søker gjennom Y-veien direkte til de lærestedene som tilbyr ingeniørstudiet, ikke gjennom Samordna opptak.

Hovedregelen er at du må ha et fag- eller svennebrev som er relevant for den ingeniørutdanningen du søker på. Eksempelvis vil en del fagbrev innen elektrofag kvalifisere for opptak til utdanningen som elektroingeniør. Hvert enkelt lærested bestemmer hvilke fag- og svennebrev som kvalifiserer til opptak. Sjekk høgskolen eller universitetets nettsider for informasjon om hvilke utdanninger du kan søke gjennom Y-veien, og hvilke fag- og svennebrev som kvalifiserer for opptak.

Bruk utdanning.no for å lese mer om Y-veien, og for å finne læresteder som tilbyr Y-veien ved å velge hva slags ingeniørutdanning du er interessert i.

Tilleggspoeng for jenter

Jenter får to tilleggspoeng ved opptak til de fleste ingeniørutdanninger. Unntaket er ortopediingeniør, bioingeniør og linjene for kjemi. Les mer om kjønnspoeng på hjemmesiden til Samordna opptak.

Hva jobber ingeniøren med?

Som ingeniør har du en teknologisk utdanning som gir jobbmuligheter i mange bransjer. Ingeniører er involvert i utviklingen av mange av tingene vi omgir oss med, for eksempel bygninger, fly, datamaskiner, matvarer, vaksiner og avansert utstyr til sykehus og industri. Som ingeniør kan du være med å løse tekniske utfordringer og utvikle produkter for fremtida.

Vurderer du ingeniøryrket, men vil vite mer? På utdanning.no finner du yrkesbeskrivelser innenfor de fleste fagområder. På siden om ingeniøryrket kan du blant annet lese om hvilken utdanning som kreves, hvor det er mulig å få seg jobb, hvilke arbeidsoppgaver du har, i tillegg til statistikk om lønnsnivå.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 23.01.2019

Offentlig og kvalitetssikret
Ingeniør på jobb (colourbox.com)
DRØM? Ønsker du å være med på små og store byggeprosjekter? Kanskje ingeniør kan være et yrke for deg?
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Hvordan får jeg generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning. Hvordan oppnå generell studiekompetanse? Og finnes det alternative måter å søke høgskole eller universitet på?

Penal på skolpulten (colourbox.com)

Matematikk på videregående – hva skal du velge?

T-matte, P-matte, R-matte, S-matte, programfag og fellesfag – det kan være vanskelig å finne veien i mattejungelen. Her får du oversikten, så det blir lettere å velge det som passer best for deg.

Hva skal jeg velge - mattmatikk (colourbox.com)
Aktuelt

10 tips for et godt forhold

Noe av det hyggeligste i verden er å ha kjæreste, men det er ikke alltid lett. Hvordan opprettholder du og pleier et godt forhold?

Kjærestepar sitter på kaia i Oslo (foto: Tine Poppe / bufdir.no)

Hva er BUP?

På BUP får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig. Du får selv være med å bestemme hvordan du får hjelp som passer deg.

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor aldersforskjell? Ungdomsjournalist Hege har sett litt på hvilke utfordringer dere kan møte.

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)