Ikke så gode venner lenger?

Var du sammen med vennen din hele tiden før, men nå sees dere nesten aldri? Her er noen tips og råd som kan få vennskapet på rett kjøl.

Sist oppdatert: 09.06.2021 Av: Ungdomsjournalist, Konstanse.

""
VONDT: Det kan gjøre vondt å føle at man er i ferd med å miste en venn, men det er mye man kan gjøre for å unngå at det skjer. Foto: Luke Porter/Unsplash

Det skjer for de aller fleste at de mister kontakten med en som før sto dem nær, ofte i ungdomstiden. Noen ganger kan det hende at man rett og slett har vokst fra hverandre. Dette er helt naturlig, og da kan det føles greit å ikke møtes eller snakke så mye sammen mer.

Men andre ganger kan det være at nye venner, en kjæreste, bytting av skole eller nye interesser gjør at man sklir bort fra hverandre. Når man da møtes igjen, kan man føle at man ikke har noe å snakke om. Dette er også helt normalt.

Hvis du føler at du mangler og savner vennen din, finnes det mye dere kan gjøre for å få god kontakt igjen.

Hvilke vennskap bør fortsette?

Dette er det første du bør tenke gjennom. Når du er veldig ung, er det ofte nok å være med på den samme leken som noen for å være gode venner. Etter hvert som du blir eldre, kan det hende du trenger andre ting i en venn.

Du trenger en å prate med. Du trenger å kunne stole på vennen din, og være trygg på ham/henne, slik at du føler du kan være deg selv når dere er sammen. Hvis du føler du har dette med vennen din, har dere virkelig et vennskap som er verdt å redde?

Hvordan redder jeg vennskapet?

Det viktigste dere kan gjøre er å snakke om det. Det kan være veldig vanskelig å snakke om ting som er vondt, men du og vennen din vil nok føle dere mye bedre etter dere har snakket ut om ting.

Avtal å møtes, og prat om alt som har skjedd. Er dere ærlige med hverandre, slipper dere å tenke på å måtte “gå rundt grøten” i samtalen, og vil føle at dere kan stole på hverandre. Fortell at du synes det er trist at dere har mistet kontakten, og at du veldig gjerne vil ha personen som venn. Så kan dere snakke om hvorfor ting ble som det ble, og bli enige om å få bedre kontakt igjen, hvis dere begge vil det. Da er dere et langt stykke på vei!

Det går også an å sende personen en liten melding, så kan dere chatte litt først, og så avtale å møtes når dere føler dere har fått god kontakt igjen.

Alle trenger en god venn, og selv om vennskapsbåndet ikke lenger er så tett, kan du og vennen din igjen bli nære venner.

""
VONDT: Det kan gjøre vondt å føle at man er i ferd med å miste en venn, men det er mye man kan gjøre for å unngå at det skjer. Foto: Luke Porter/Unsplash

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?