Var du sammen med bestevennen din hele tiden før, men ser han/henne nesten aldri nå? Fortvil ikke. Du kan alltid redde vennskapet.

Skrevet av ungdomsjournalist Konstanse.

To gutter står med ryggen til kamera, den ene litt lenger unna enn den andre. Foto: Unsplash / Luke Porter
VONDT: Det kan gjøre vondt å føle at man er i ferd med å miste en venn, men det er mye man kan gjøre for å unngå at det skjer. Foto: Luke Porter/Unsplash

Det er helt normalt

Det skjer for de aller fleste at de mister kontakten med en som før sto dem nær, ofte i ungdomstiden. Noen ganger kan det hende at man rett og slett har vokst fra hverandre. Dette er helt naturlig, og da kan det føles greit å ikke møtes eller snakke så mye sammen mer.

Men andre ganger kan det være at nye venner, en kjæreste, bytting av skole eller nye interesser gjør at man sklir bort fra hverandre. Når man da møtes igjen, kan man føle at man ikke har noe å snakke om. Dette er også helt normalt.

Hvis du føler at du mangler og savner vennen din, finnes det mye dere kan gjøre for å få god kontakt igjen.

Hvilke vennskap bør fortsette?

Dette er det første du bør tenke gjennom. Når du er veldig ung, er det ofte nok å være med på den samme leken som noen for å være gode venner. Etter hvert som du blir eldre, kan det hende du trenger andre ting i en venn.

Du trenger en å prate med. Du trenger å kunne stole på vennen din, og være trygg på ham/henne, slik at du føler du kan være deg selv når dere er sammen. Hvis du føler du har dette med vennen din, har dere virkelig et vennskap som er verdt å redde?

Hvordan redder jeg vennskapet?

Det viktigste dere kan gjøre er å snakke om det. Det kan være veldig vanskelig å snakke om ting som er vondt, men du og vennen din vil nok føle dere mye bedre etter dere har snakket ut om ting.

Avtal å møtes, og prat om alt som har skjedd. Er dere ærlige med hverandre, slipper dere å tenke på å måtte “gå rundt grøten” i samtalen, og vil føle at dere kan stole på hverandre. Fortell at du synes det er trist at dere har mistet kontakten, og at du veldig gjerne vil ha personen som venn. Så kan dere snakke om hvorfor ting ble som det ble, og bli enige om å få bedre kontakt igjen, hvis dere begge vil det. Da er dere et langt stykke på vei!

Det går også an å sende personen en liten melding, så kan dere chatte litt først, og så avtale å møtes når dere føler dere har fått god kontakt igjen.

Alle trenger en god venn, og selv om vennskapsbåndet ikke lenger er så tett, kan du og vennen din igjen bli nære venner.

Skrevet av Ungdomsjournalist, Konstanse.

Sist oppdatert: 09.06.2021

Offentleg og kvalitetssikra
To gutter står med ryggen til kamera, den ene litt lenger unna enn den andre. Foto: Unsplash / Luke Porter
VONDT: Det kan gjøre vondt å føle at man er i ferd med å miste en venn, men det er mye man kan gjøre for å unngå at det skjer. Foto: Luke Porter/Unsplash
Fikk du svar på det du lurte på?
Aktuelt

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Gutt og utsatt for overgrep?

Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.

Trist jente