8 tips til før og under festen

Hvordan bli bedt eller ta initiativ til en fest? Og hva er lurt å tenke på under selve festen? Her er noen tips!

Skrevet av Dina, ungdomsjournalist

Sist oppdatert: 25.05.2021 Av: ungdomsjournalist Dina.

En gjeng ungdommer har vorspiel hvor de drikker øl og har det gøy sammen
FEST: Hvordan bli inviter til en fest, hvordan sørge for at du får det hyggelig - eller hvordan du kan inviteter til fest? Ungdomsredaksjonen har noen tips til deg. Foto: Colourbox.

Før festen:

Ta initiativ

Vis interesse – engasjer deg hvis det allerede finnes en fest du ønsker å gå på. Å ikke bli bedt med én gang kan være en kjip følelse fordi man kan ta det personlig. Vårt tips er å prøve å sette seg inn i festarrangørens situasjon: Hen ber kanskje mange, og det er ikke alltid lett å huske på alle. Den som arrangerer vil jo at festen skal bli bra, og blir nok glad hvis folk virker interesserte i å komme.

Ta kontakt med han/hun direkte, eventuelt snakk med noen du allerede kjenner som skal på festen og si at du synes det hadde vært veldig gøy å komme. Noen ganger må man satse for å vinne!

Omgivelsene dine

Tenk over situasjonen din. Hvem er du venner med? Blir disse bedt på fest? Noen ganger kan det være en god idé å sette ting litt i perspektiv og ut fra hvordan situasjonen er. Det trenger ikke ha noe med deg å gjøre at du ikke blir bedt på fest – kanskje det bare ikke er noen fester enda i ditt miljø?

Om det er en fest du ikke blir bedt på; Gjør det beste ut av situasjonen, og bruk tiden på noe du for eksempel har utsatt en god stund, eller vær med venner eller familie. Husk også at det kommer flere fester og at det ikke er for sent.

Vær arrangør

Be selv! Hvis det ikke er noen fester, kan jo du være den som starter det hele? Det er ofte slik at om én person begynner å arrangere, så vil andre også få lyst.

Å være arrangør kan virke stressende, men det behøver ikke å være sånn. Avtal med foreldre, be kun folk du kjenner og sett på god musikk. Tips kan være å be folk ta med seg litt mat hver, ha temafest eller sette i gang ulike festleker.

Eventuelt kan dere gå sammen to, eller flere, og arrangere sammen. Det er samtidig viktig å huske på at når du har lagt til rette for at folk kan samles, må de som gjester også ta ansvar for at stemningen blir god!

Vær aktiv

Andre arenaer fører til kontakt. Ofte er det slik at et større nettverk, altså hvor mange man kjenner, fører til flere invitasjoner. Kanskje vil du begynne på en ny fritidsaktivitet? Bli med i et ungdomsparti? Melde deg som frivillig i en organisasjon?

Dette er eksempler på steder der du kan bli kjent med nye mennesker og eventuelt få invitasjoner til ting som skjer. Det kan virke som et stort prosjekt, men målet med en fest er jo å være mange sammen – likt som når man sosialiserer på andre steder også. En hobby eller aktivitet kan være sosialt og gjøre deg klar til fest.

Under festen:

Vær deg selv

Før du skal på eller arrangere en fest er det viktig å være komfortabel. Pynt deg på en måte du selv liker. En trygg person er det alltid lettere å snakke med, og om du er trygg på deg selv vil dette smitte over på andre.

Ta initiativ: Start samtaler, vær imøtekommende og hyggelig. Sist, men ikke minst bør du være deg selv. Det er den beste versjonen av akkurat deg, og folk merker lett om man prøver å være noen andre.

Forbered deg

Allier deg gjerne med noen, eventuelt undersøk hvem andre som skal på festen. Dette kan være lurt om du har litt nerver før du skal gå, noe som er helt normalt.

Om du har undersøkt litt om festen i forkant, gjerne pratet litt med noen som skal dit, er det både lettere å finne ting til felles på forhånd og dermed samtaletema til kvelden. Gjør disse temaene til en naturlig del av samtalen. Et annet tips kan være å gå sammen med en venn, så du vet med sikkerhet at det er noen du kjenner godt på festen.

Ikke gjør noe du ellers ikke ville gjort

Ikke gjør ting du ikke vil, men det er lov å ha det gøy. Det finnes ulike festkulturer på ulike steder, men felles er kanskje at folk samles og har det hyggelig.

Hva ulike mennesker tenker at dette innebærer er nok litt forskjellig. Det er også en kjent sak at mange velger å drikke alkohol, og gjøre ting de kanskje angrer på senere.

Vårt tips til deg er kanskje å lage noen ”regler” for deg selv før du går, gjerne sammen med foreldrene dine dersom du er mindreårig. Disse avtalene behøver ikke å begrense hvor gøy du kan ha det, for på fest er det så klart også lov å ha det moro. Du kan danse, snakke med nye mennesker og tenke litt ”her og nå”. Samtidig er det kanskje lurt å ta noen forholdsregler.

For eksempel kan det være andre på festen som har en annen oppfatning av hva som er rett og galt enn det du har, og dømmekraften kan i tillegg bli svekket av alkohol. Ikke la deg selv presse til å gjøre noe du ikke vil uansett situasjon. Dersom du er på fest kan for eksempel et tips være å gå to og to på toalettet og passe litt på sine egne venner, samtidig som man har det gøy.

Alkohol gjør ikke festen bedre

Noen ting er morsommere enn andre, men de tingene er ikke alltid det man tror. Som sagt er det mange som velger å innta alkohol på fest. Om du er mindreårig er jo ikke dette lov, og det finnes grunner til at denne loven finnes.

Vårt tips er å tenke at alkohol ikke nødvendigvis gjør det morsommere, for det kan hende man gjør dumme valg som man angrer på. Når du er 18 år har du lov til å drikke, og man blir tidsnok gammel nok.

Å bli kjent med nye mennesker, å være bevisst på å ta gode valg tjener man mer på når det gjelder fest, enn å drikke for at det skal bli gøy. Er det ikke gøy fra før, blir det trolig ikke bedre med alkohol.

Det handler om å gjøre kvelden best mulig, og etter vår mening blir den bra om man kan ta med seg gode minner. I tillegg er det større sjanse for å bli bedt neste gang, om man klarer å være rolig og balansert.

For å oppsummere bør man ta initiativ, ha det gøy og ta gode valg som gjør at festen kan bli morsom for både deg selv og andre! Det er også viktig å takke for at man fikk komme når festen avsluttes!

Fakta

Oppsummert: Ta initiativ, ha det gøy og ta gode valg som gjør at festen kan bli morsom for både deg selv og andre!

En gjeng ungdommer har vorspiel hvor de drikker øl og har det gøy sammen
FEST: Hvordan bli inviter til en fest, hvordan sørge for at du får det hyggelig - eller hvordan du kan inviteter til fest? Ungdomsredaksjonen har noen tips til deg. Foto: Colourbox.

Fakta

Oppsummert: Ta initiativ, ha det gøy og ta gode valg som gjør at festen kan bli morsom for både deg selv og andre!

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider