Aseksuell eller aromantisk?

Det er mye fokus på sex i samfunnet vårt, og man kan ofte få inntrykk av at sex er en selvsagt del av alle sitt liv. Sånn er det nødvendigvis ikke.

Sist oppdatert: 26.07.2022 Av: Redaksjonen, ung.no i samarbeid med Skeiv Ungdom

""
LYST? Noen er mindre opptatt av romantikk og sex enn andre. Alt er normalt. Foto: Unsplash / Nathan Van de Graaf

Mange mennesker velger av ulike grunner å ikke ha sex. Dette kan skyldes for eksempel religiøse, kulturelle eller personlige årsaker. Kanskje tenker man på sex og kjenner seksuell tenning, men man velger likevel å ikke ha sex med andre.

Hva betyr det å være aseksuell?

Noen av oss opplever lite eller ingen seksuell tiltrekning. Da kan det være man vil kalle seg for aseksuell. Ordet er sammensatt av a- og seksuell, og a- betyr ‘ikke’ eller ‘ingen’ på gresk.

Det finnes like mange måter å være aseksuell på som det finnes aseksuelle personer. Noen ønsker å ha nære romantiske forhold, noen foretrekker å date, andre vil gifte seg og få barn, og andre foretrekker å leve alene eller ønsker vennskap fremfor kjærester.

Når det gjelder seksuell tiltrekning er de av oss som er aseksuelle også veldig forskjellige fra hverandre: noen vil aldri ha sex, mens andre kan ha lyst på sex en sjelden gang eller om partneren ønsker det. Noen liker å ha sex med seg selv, mens andre ikke kjenner på noen form for seksuell tiltrekning eller fantasi i det hele tatt.

I hvilken grad folk opplever lyst på sex varierer mye for alle mennesker. Dette kan du lese mer om i denne artikkelen:

Du kan også se videoen under. Her forteller Magnus, lege student og representant for MSO, hva som er vanlig når det kommer til sexlyst og forventninger til sex:

Kan jeg være aromantisk?

Dersom du opplever lite eller ingen romantisk tiltrekning til andre mennesker, kan det hende du vil definere deg som aromantisk.

Begrepet brukes om de av oss som sjelden eller aldri opplever å bli forelsket i andre. Som aromantisk er man dermed kanskje ikke interessert i å ha kjæreste eller andre romantiske forhold.

Vil du lese mer om det å ikke bli forelsket, eller det å ikke ha kjæreste? Da anbefaler vi å ta en titt på artiklene under:

Ikke noe man velger

Aseksualitet og/eller aromantikk er ikke noe man velger, men på lik linje med det å være heterofil eller homofil noe man er.

Man kan være aseksuell og samtidig kjenne romantisk tiltrekning mot andre. Det går for eksempel fint an å identifisere seg som både heteroromantisk og aseksuell. Kanskje blir man romantisk tiltrukket av og forelsket i folk av et annet kjønn, samtidig som man ikke blir seksuelt tiltrukket av noen.

På samme måte kan man også oppleve at man har lyst på sex og kjenner seksuell tiltrekning mot andre, men at man ikke føler på romantiske følelser. Man kan identifisere seg som for eksempel biseksuell og aromantisk.

Man kan også oppleve at man verken kjenner romantisk eller seksuell tiltrekning, og kanskje man dermed identifiserer seg som aseksuell og aromantisk. Det er helt opp til en selv hvilke merkelapper man velger å bruke om seg selv.

Mange aseksuelle og aromantiske bruker forkortelsene "ace" og/eller "aro". “Ace”er en forkortelse av det engelske ordet asexual og “aro” er en forkortelse av ordet aromantisk.

""
LYST? Noen er mindre opptatt av romantikk og sex enn andre. Alt er normalt. Foto: Unsplash / Nathan Van de Graaf

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?