Aseksuell eller aromantisk?

Det er mye fokus på sex i samfunnet vårt. Film, reklame og blader kan ofte gi oss inntrykk av at sex er en selvsagt del av alles liv. Sånn er det nødvendigvis ikke.

Jente som smiler til kamera.
LYST? Noen er mindre opptatt av romantikk og sex enn andre. Alt er normalt. Foto: Unsplash / Tessa Wilson

Mange mennesker velger av ulike grunner å ikke ha sex. Dette kan skyldes for eksempel religiøse, kulturelle eller personlige årsaker. Kanskje tenker man på sex og kjenner seksuell tenning, men man velger likevel å ikke ha sex med andre.

Aseksuell

Noen av oss har også liten eller ingen interesse av sex. Da kan det være man vil kalle seg for aseksuell. De av oss som er aseksuelle kjenner ikke seksuell tiltrekning. Det finnes like mange måter å være aseksuell på som det finnes aseksuelle personer. De av oss som er aseksuelle er like forskjellige som de av oss som er seksuelle.

Noen ønsker å ha nære romantiske forhold, noen foretrekker å date, andre vil gifte seg og få barn, og andre foretrekker å leve alene eller ønsker vennskap fremfor kjærester. Når det gjelder seksuell tiltrekning er de av oss som er aseksuelle også veldig forskjellige fra hverandre: noen vil aldri ha sex, mens andre kan ha lyst på sex en sjelden gang eller om partneren ønsker det. Noen liker å ha sex med seg selv, mens andre ikke kjenner på noen form for seksuell tiltrekning eller fantasi.

Aromantisk

Ordet aseksuell brukes om alle de av oss som opplever lite eller ingen seksuell tiltrekning. Ordet er sammensatt av a- og seksuell, og a- betyr ‘ikke’ eller ‘ingen’ på gresk. Vi har også ordet aromantisk som brukes om alle de av oss som opplever lite eller ingen romantisk tiltrekning. Det vil si at man sjelden eller aldri opplever å bli forelska i andre. Som aromantisk er man dermed kanskje ikke interessert i å ha kjæreste eller andre romantiske forhold.

Ikke noe man velger

Aseksualitet og/eller aromantikk er ikke noe man velger, men på lik linje med det å være heterofil eller homofil noe man er. Man kan være aseksuell og samtidig kjenne romantisk tiltrekning mot andre. Det går for eksempel fint an å identifisere seg som både heteroromantisk og aseksuell. Kanskje blir man romantisk tiltrukket av og forelsket i folk av et annet kjønn, samtidig som man ikke blir seksuelt tiltrukket av noen.

På samme måte kan man også oppleve at man har lyst på sex og kjenner seksuell tiltrekning mot andre, men at man ikke føler på romantiske følelser. Man kan identifisere seg som for eksempel biseksuell og aromantisk.

Man kan også oppleve at man verken kjenner romantisk eller seksuell tiltreking, og kanskje man dermed identifiserer seg som aseksuell og aromantisk. Det er helt opp til en selv hvilke merkelapper man velger å bruke om seg selv. Mange aseksuelle bruker forkortelsene "ace" og/eller "aro".

Hvor mange er aseksuelle?

Det anslås at rundt 1 av 100 personer i befolkningen er aseksuelle. Det er imidlertid vanskelig å tallfeste dette fordi folk bruker ulike ord og begreper for å beskrive seg selv og identifiserer seg på ulike vis.

I hvilken grad folk opplever lyst på sex og romantikk varierer mye for alle mennesker. Noen har lyst på sex ofte og kjenner på sterke seksuelle følelser. Andre tenker kanskje på sex som noe de er gira på innimellom men ikke for ofte. Andre igjen kan sjeldnere være interessert i sex. Det er også vanlig at man kan ha mer lyst på sex i noen perioder, og mindre eller ingen lyst i andre perioder. For noen går sex og romantikk hånd i hånd, kanskje man kun liker å ha sex med noen man har sterke følelser for. Andre kan derimot trives med seksuelle relasjoner med andre uten romantiske følelser involvert. Alle har litt forskjellige opplevelser og behov når det kommer til seksualitet og romantikk.

Du kan lese mer om aseksualitet på sidene til organisasjon for Aseksualitet.

Fakta

  • Mennesker med liten eller ingen interesse av sex defineres som aseksuelle.
  • Rundt 1 av 100 personer i befolkningen er aseksuelle.
  • Seksualitet og/eller aromantikk er ikke noe man velger, men på lik linje med det å være heterofil eller homofil noe man er.

Skrevet av Skeiv ungdom for ung.no

Sist oppdatert: 14.10.2018

Offentleg og kvalitetssikra
Jente som smiler til kamera.
LYST? Noen er mindre opptatt av romantikk og sex enn andre. Alt er normalt. Foto: Unsplash / Tessa Wilson

Fakta

  • Mennesker med liten eller ingen interesse av sex defineres som aseksuelle.
  • Rundt 1 av 100 personer i befolkningen er aseksuelle.
  • Seksualitet og/eller aromantikk er ikke noe man velger, men på lik linje med det å være heterofil eller homofil noe man er.
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Å ikke ha kjæreste

For mange har det aldri helt passet. Kanskje er det ikke rett tidspunkt, kanskje har du ikke tid, eller kanskje liker du friheten. Ungdomsjournalist Julie har med om det å være singel.

Jente smiler (colourbox.com)
Aktuelt

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Gutt og utsatt for overgrep?

Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.

Trist jente