Er jeg skeiv? Og må jeg fortelle det til andre?

Det er naturlig å eksperimentere med seksualitet og kjønnsuttrykk. Hva du vil definere deg som, og si til andre, er ditt valg!

To jenter som ligger i gresset.
DITT VALG: Det er alltid du som bestemmer hva du vil definere deg som, og hva du vil dele med andre om dette. Foto: Unsplash / Marie S

Som ungdom er det naturlig å prøve å finne ut hvem du er, om seksualiteten og kjønnsidentiteten din. For mange tar dette lang tid å finne ut av, og det kan være vanskelig å finne en definisjon som passer for seg selv.

Er man for eksempel automatisk bifil hvis man tiltrekkes både jenter og gutter? Eller er man trans hvis man som gutt liker å gå med sminke eller kjole? Svaret på begge er nei - det er alltid du som bestemmer hva du vil definere deg som, og hva du vil dele med andre om dette.

Hvem vi føler at vi er kan endre seg fra dag til dag eller år til år. Og det er helt greit - så lenge det er du selv som bestemmer!

Du trenger ingen merkelapp

Å eksperimentere er naturlig, og kan være nyttig for å finne ut hva man liker og ikke. Mange har for eksempel kyssa eller eksperimentert seksuelt med noen av sitt eget kjønn, uten at de vil definere seg som skeive.

Andre synes kanskje at det er gøy å gå med klær som ikke er typisk for sitt eget kjønn, uten å tenke at de er et annet kjønn.

Kanskje er du redd for hvordan familie og venner vil reagere dersom de oppdager at du eksperimenterer seksuelt eller med kjønnsidentiteten din. Noen synes derfor det er litt skummelt å utforske dette i virkeligheten, men har likevel tenkt og fantasert mye over hvordan det ville føltes å kysse en av samme kjønn, eller å gå med andre type klær.

Ikke alle ønsker, eller føler at det passer, å sette en merkelapp på seksualiteten sin eller kjønnsidentiteten sin – og det er helt greit.

Men mange føler at definisjonene som finnes er “for trange”, eller bare vil ikke definere seg. Hvis du er nysgjerrig på hvilke ulike seksuelle orienteringer og definisjoner som finnes kan du lese denne LHBTIQ-ordboka:

Trenger du noen fine ord som kan beskrive det å være skeiv på arabisk eller somalisk? Da kan du lese denne artikkelen fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi).

Det kan føles godt å definere seg

Selv om man ikke trenger å sette noen merkelapp på seg selv er det også mange som føler en stor lettelse ved å finne ut hvilken “definisjon” de vil tilhøre. Det kan føles både trygt og godt for sin egen selvfølelse og identitet, og man kan finne andre som kjenner på det samme som seg selv.

Hvis du tror at du er homofil, bifil eller lesbisk og trenger noen råd kan du lese denne artikkelen om blant annet forelskelse, og hvordan du kan finne andre i samme situasjon:

Å fortelle eller ikke fortelle

Det finnes mange normer i samfunnet for hva som ses på som «kvinnelig» og «mannlig», og forventninger til hvem man skal tiltrekkes av. Hvis man bryter normene kan det hende man plutselig blir plassert i en kategori av andre som man ikke føler seg hjemme i.

Disse normene og forventningene kan variere. Kanskje vennene dine på skolen forventer at du oppfører deg på en måte, mens familien din forventer noe annet. Kanskje har du også slekt i et annet land som forventer at du oppfører deg på en helt annen måte igjen. Det kan føles veldig vanskelig å sjonglere forventningene om hvem du skal være. Og kanskje spesielt dersom du fortsatt ikke helt har funnet ut hvem du selv ønsker å være.

Hvis man bryter normer kan det hende man plutselig blir plassert i en kategori av andre som man ikke føler seg hjemme i.

Som skeiv, og ikke-skeiv kan du føle et press fra andre om å fortelle om din egen seksualitet eller kjønnsidentitet, fordi andre har tatt seg friheten til å prøve å definere deg. Eller kanskje du føler et press til å skjule eller undertrykke din egen seksualitet eller kjønnsidentitet. Husk at det alltid er ditt valg hvor mye du vil dele om din egen seksualitet og kjønnsidentitet.

Å fortelle om sin egen seksualitet eller kjønnsidentitet kan være en lettelse for mange, men det kan også være veldig skummelt. Hvis du kjenner at du vil fortelle, men ikke vet helt hvordan, kan du lese denne artikkelen med nyttige tips:

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 25.10.2020

Offentlig og kvalitetssikret
To jenter som ligger i gresset.
DITT VALG: Det er alltid du som bestemmer hva du vil definere deg som, og hva du vil dele med andre om dette. Foto: Unsplash / Marie S

Fakta

Trenger du noen å snakke med?

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Trenger du noen å snakke med om seksualitet, kjønn og identitet?

Her er en oversikt over organisasjoner med nettsider, chat- og telefontilbud for deg som er, eller lurer på om du er, lesbisk, homofil, bifil, skeiv, eller trenger å snakke med noen om kjønnsidentitet.

Jente som holder mobilen sin og smiler.

Ordliste LHBTIQ

Lesbisk, homofil, bifil, trans, interkjønn eller queer. Det er sikkert ord du har hørt før, men hva betyr de egentlig alle sammen?

To jenter som har et regnbueflagg surret rundt seg

Jeg er homofil, lesbisk eller bifil

I ungdomstida kan du være opptatt av å finne ut hvem nettopp du er. Kanskje har du funnet ut at du er skeiv og trenger noen råd?

To gutter som klemmer, den ene blinker til kamera.

– Jeg tør ikke å «komme ut av skapet»

Er du redd for hva andre rundt deg vil si og gjøre hvis du står fram som skeiv? Her er noen tips til deg som vil fortelle.

Gutt som ser tankefult inn i kamera.
Aktuelt

Har du hatt en kjip opplevelse i møte med helsetjenesten?

Visste du at du kan få gratis hjelp? Pasient- og brukerombudet svarer på hvilke rettigheter du har og gir råd når kontakten med helsevesenet ikke ble helt som du trodde.

Forelsket i den samme som bestevennen din?

Det kan fort bli problemer når bestevennen din er forelsket i den samme som deg. Skal du ta hensyn til bestevennen og droppe forelskelsen...eller?

To gutter og en jente venter på bussen (foto: Tine Poppe / bufdir.no)

Hvordan diskutere på nett?

Det kan være gøy å diskutere på nett, men det er lurt å følge noen retningslinjer: Hold deg til saken og ikke gå til personangrep.

Tegning av sinna gutt foran laptop som viser fingeren. Illustrasjon: ung.no