Som ungdom er det naturlig å prøve å finne ut hvem du er, om seksualiteten og kjønnsidentiteten din. For mange tar dette lang tid å finne ut av, og det kan være vanskelig å finne en definisjon som passer for seg selv.

Er man for eksempel automatisk bifil hvis man tiltrekkes både jenter og gutter? Eller er man trans hvis man som gutt liker å gå med sminke eller kjole? Svaret på begge er nei - det er alltid du som bestemmer hva du vil definere deg som, og hva du vil dele med andre om dette.

Du trenger ingen merkelapp

Å eksperimentere er naturlig, og kan være nyttig for å finne ut hva man liker og ikke. Mange har for eksempel kyssa eller eksperimentert seksuelt med noen av sitt eget kjønn, uten at de vil definere seg som skeive.

Andre synes kanskje at det er gøy å gå med klær som ikke er typisk for sitt eget kjønn, uten å tenke at de er et annet kjønn. Ikke alle ønsker, eller føler at det passer, å sette en merkelapp på seksualiteten sin eller kjønnsidentiteten sin – og det er helt greit.

Men mange føler at definisjonene som finnes er “for trange”, eller bare vil ikke definere seg. Hvis du er nysgjerrig på hvilke ulike seksuelle orienteringer og definisjoner som finnes kan du lese denne LHBTIQ-ordboka:

FAKTA

Trenger du noen å snakke med?

Det kan føles godt å definere seg

Selv om man ikke trenger å sette noen merkelapp på seg selv er det også mange som føler en stor lettelse ved å finne ut hvilken “definisjon” de vil tilhøre. Det kan føles både trygt og godt for sin egen selvfølelse og identitet, og man kan finne andre som kjenner på det samme som seg selv.

Hvis du føler deg sikker på at du er homofil, bifil eller lesbisk og trenger noen råd kan du lese denne artikkelen om blant annet forelskelse, og hvordan du kan finne andre i samme situasjon:

Å fortelle eller ikke fortelle

Det finnes mange normer i samfunnet for hva som ses på som «kvinnelig» og «mannlig», og forventninger til hvem man skal tiltrekkes av. Hvis man bryter normene kan det hende man plutselig blir plassert i en kategori av andre som man ikke føler seg hjemme i.

Som skeiv, og ikke-skeiv kan du føle et press fra andre om å fortelle om din egen seksualitet eller kjønnsidentitet, fordi andre har tatt seg friheten til å prøve å definere deg. Husk at det alltid er ditt valg hvor mye du vil dele om din egen seksualitet og kjønnsidentitet.

Å fortelle om sin egen seksualitet eller kjønnsidentitet kan være en lettelse for mange, men det kan også være veldig skummelt. Hvis du kjenner at du vil fortelle, men ikke vet helt hvordan, kan du lese denne artikkelen med nyttige tips: