Denne lista er inspirert av LHBTIQ-ordlista til Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet og Skeiv ungdoms ordliste «Skeiv fra A-Å». Her på ung.no kan du klikke deg inn på de ordene du vil lære mer om.

 • arrow_drop_down_circle  Androgyn
  Ordet androgyn brukes om personer som har både maskuline og feminine kjennetegn eller trekk. Uttrykket brukes ofte for å beskrive en person som bryter med normer for hvordan det er typisk at menn og kvinner framstår.

 • arrow_drop_down_circle  Aromantisk
  Å være aromantisk betyr at man ikke, eller i liten grad, blir forelsket i andre. Som aromantisk kan man gjerne sette pris på nære relasjoner og vennskap, men unngår gjerne relasjoner som innebærer romantikk og forelskelse.

 • arrow_drop_down_circle  Aseksuell
  Å være aseksuell innebærer at man ikke, eller i liten grad, kjenner seksuell tiltrekning. Man kan være aseksuell på mange ulike måter. Noen ønsker ikke å ha sex i det hele tatt. Andre ønsker for eksempel kun å ha sex med seg selv, men ikke med andre.

  Noen synes det er fint å ha sex med andre uten å selv kjenne seksuell tenning.

  Mange aseksuelle blir forelsket og ønsker seg partner. Andre blir sjelden eller aldrie forelsket, og kan identifisere seg som aromantiske.

 • arrow_drop_down_circle  BDSM
  BDSM er en samlebetegnelse for flere ulike seksuelle preferanser. Disse er gjerne knyttet til dominans og underkastelse. Enkelte som utøver BDSM liker også å gi og få smerte. Det er alltid snakk om aktivitet som er frivillig og basert på samtykke. BDSM-preferanser er like vanlig for heterofile som for skeive.

  BD står for Bondage (binding med tau eller lignende) og Disciplin, DS står for Dominance (å dominere og bestemme) og Submission (å bli bestemt over, underkaste seg) mens SM står for sadomasochisme – det å like å gi og få smerte. Begrepene kommer i par, for å vise at det er frivillig og ønsket aktivitet det er snakk om.

 • arrow_drop_down_circle  Bifil
  En bifil person tiltrekkes av eller forelsker seg i mennesker uavhengig av hvilket kjønn den andre har. Bifil som begrep, levemåte eller identitet, bryter med en forståelse om at befolkningen kan deles inn to grupper, heterofile og homofile. Bifile kan dermed oppleve usynliggjøring, ikke å bli tatt på alvor og annen diskriminering blant både heterofile og homofile.

  En fordom er at det å være bifil er en forbigående fase. Det er også en utbredt misforståelse at en bifil person må ha forhold til både menn og kvinner for å være tilfreds. Siden kjønn ikke er avgjørende for de fleste bifile gir det muligheten til å føle forelskelse og tiltrekning til alle mennesker, ikke bare til mennesker med ett bestemt kjønn.

 • arrow_drop_down_circle  Cisperson
  En person som identifiserer seg med det biologiske kjønnet man fikk tildelt ved fødsel. For eksempel en person som har penis, ble tildelt kjønnet gutt ved fødsel, og som ser på seg selv som gutt.

  Begrepet er tatt i bruk som en motsats til transperson/transkjønnet/trans, og tydeliggjør at alle har en kjønnsidentitet. Både heterofile, bifile, homofile, lesbiske og interkjønnpersoner kan være cispersoner.

 • arrow_drop_down_circle  Crossdressing
  Crossdressing er å kle seg i klær, sko, sminke, smykker etc, som tradisjonelt tilhører motsatt kjønn. Noen vil også bruke parykk/skjegg eller brystproteser/penisproteser for å gjøre kjønnsuttrykket mer overbevisende.

 • arrow_drop_down_circle  Drag
  Å drive med drag vil si å ikle seg et kjønnsuttrykk som tradisjonelt forbindes med et annet kjønn enn det en er. Til forskjell fra crossdressing og transvestisme, som er en hverdagslig ikledning, er drag et show. Mannlige dragartister skaper gjerne et hyperfeminint uttrykk med sminke, glitter, høye hæler, sang og dans.

  Drag er en forkortelse for «dressed as a girl». Det mindre kjente begrepet drab er en forkortelse for «dressed as a boy».

 • arrow_drop_down_circle  Fetisj
  Fetisjisme er en seksuell preferanse der bestemte kroppsdeler eller kroppstyper, gjenstander, materialer eller handlinger er fokus for seksuell tilfredsstillelse.Man kan for eksempel bli tent på føtter, blondeundertøy, lærbukser eller høye hæler.

  Fetisjisme finnes blant alle seksuelle orienteringer.

 • arrow_drop_down_circle  Født i feil kropp
  Et uttrykk som brukes for å sette ord på følelsen av å ikke passe inn i det kjønnet man ble tildelt ved fødselen. For eksempel at man blir født med penis og er forventet å være gutt, men kjenner med seg selv at man er jente.

  Noen foretrekker å beskrive seg selv som trans eller transkjønnet, og andre foretrekker å beskrive seg selv som født i feil kropp.

 • arrow_drop_down_circle  Genderqueer
  Å være genderqueer betyr at man har en kjønnsidentitet som verken er jente eller gutt. Genderqueer er et samlebegrep, og det finnes mange ulike måter å kjenne på kjønn på. Man kan for eksempel kjenne seg som både gutt og jente, som ingen av delene eller man kan oppleve av kjønnsidentiteten veksler mellom jente, gutt eller noe annet. På norsk brukes blant annet ordene ikke-binær, kjønnsskeiv og kjønnsfri.

 • arrow_drop_down_circle  Hen
  Hen er et kjønnsnøytralt pronomen som brukes om personer som ikke kan settes i bås som enten kvinne eller mann. Det kan også brukes om personer når man ikke vet hvilket pronomen de bruker, eller når kjønn ikke spiller noe rolle. Da kan man skrive hen i stedet for å skrive hun/han.

 • arrow_drop_down_circle  Heterofil
  En heterofil person tiltrekkes av og forelsker seg i mennesker med et annet kjønn. Man er heterofil dersom man er en gutt som blir forelsket i og seksuelt tiltrukket av jenter, eller en jente som blir forelsket i og seksuelt tiltrukket av gutter.

  Både cispersoner og transpersoner kan være heterofile.

 • arrow_drop_down_circle  Heteronormativitet
  Normer er uskrevne regler vi møter i samfunnet. Heteronormativitet betyr at heteroseksualitet og ciskjønn stort sett alltid blir tatt for gitt når mennesker møtes. Det blir ofte forventet at gutter skal være interessert i jenter, og jenter skal være interessert i gutter.

  I et heteronormativt samfunn kan lhbt-personer bli usynliggjort og ansett som annenrangs. Når vi møter en forventning om å være heterofil eller ciskjønnet, kan det oppleves vanskelig å være noe annet.

 • arrow_drop_down_circle  Homofil
  En person som blir forelsket i og seksuelt tiltrukket av mennesker av samme kjønn. En homofil gutt tiltrekkes av andre gutter, mens en homofil (lesbisk) jente tiltrekkes av andre jenter.

  Både cispersoner og transpersoner kan være homofile.

 • arrow_drop_down_circle  Homofobi
  Homofobi er frykt for homofile og homoseksualitet. Det kan komme fram gjennom fordommer og/eller aggressivitet. Homofobi brukes for å beskrive negative handlinger, holdninger og ytringer rettet mot homofile og bifile.

  Homofobi kan også være et personlig trekk. Personer som selv er homofile eller bifile kan ha blitt påvirket av samfunnets homofobe holdninger, som har ført til en frykt eller avsky for sin egen og andres seksuelle orientering.

  Også innad i lhbt-miljøer kan noen ha negative holdninger til andre grupper, for eksempel kan en homofil person være negativ til bifile, eller en transperson kan være homofob.

 • arrow_drop_down_circle  Ikke-binær
  En samlebetegnelse for personer som ikke opplever å høre til i den såkalte to-kjønnsmodellen, mann eller kvinne. Noen kan oppleve å være en blanding av ulike kjønn eller flyte mellom flere kjønn. Andre identifiserer seg bare som mennesker.

  Dette har ikke sammenheng med hvordan kroppen ser ut, men handler om kjønnsidentiteten. I samfunnet deles ofte kjønn inn i to kategorier, jente og gutt. Denne inndelingen passer ikke for alle.

 • arrow_drop_down_circle  Interkjønn/intersex
  Intersex, eller interkjønn, vil si å ha en kropp som både har såkalt mannlige og kvinnelige kroppstrekk. Intersexkropper er veldig forskjellige fra hverandre, men har til felles at de ikke enkelt lar seg plassere i kategoriene «mannskropp» eller «kvinnekropp».

  Det kan for eksempel være at man er født med vagina og har et høyere nivå av testosteron enn hva som er typisk, eller at man har typisk mannlige kromosomer og vulva.

  Noen personer som er intersex blir også født med et kjønnsorgan som man ikke vet om er en stor klitoris eller en liten penis.

  Man regner med at ca. 1 av 200 personer er intersex.

 • arrow_drop_down_circle  Kjønnsidentiet
  En persons grunnleggende følelse av eget kjønn, uavhengig hvilken kropp, juridisk kjønn eller kjønnsuttrykk vedkommende har.

  Kjønnsidentiteten sier ikke noe om personens seksualitet eller seksuelle identitet. Opplevd kjønn eller psykologisk kjønn er også begrep som brukes tilsvarende

 • arrow_drop_down_circle  Kjønnsinkongruens
  En medisinsk diagnose som betegner et manglende samsvar mellom det kjønnet en person fikk tildelt ved fødsel og det kjønnet vedkommende føler seg som. Før het denne diagnosen «transseksualisme».

 • arrow_drop_down_circle  Kjønnsmangfold
  Et perspektiv som står i kontrast til tokjønnsmodellen, og som handler om at det finnes mange måter å være kjønn på. Begrepet åpner også opp for at det finnes flere kjønnsidentiteter enn kvinne og mann.

 • arrow_drop_down_circle  Kjønnsuttrykk
  Hvordan man uttrykker kjønnet sitt gjennom for eksempel klær, stil, frisyre og kroppsholdning. Noen av oss har et maskulint kjønnsuttrykk, noen foretrekker å være feminin, og noen av oss blander både feminine og maskuline uttrykk.

 • arrow_drop_down_circle  Kjønnsbekreftende behandling
  Medisinsk behandling som bidrar til at kroppen er stemmer bedre overens med kjønnsidentiteten.

  • Behandling med kjønnshormoner
  • Operasjon på brystkassen eller underlivet (genitalkirurgi)
  • Annen behandling som hårfjerning, reduksjon av adamseple, feminisering av ansiktstrekk og fettsuging av enkelte områder på kroppen

 • arrow_drop_down_circle  Komme ut
  Å «komme ut» innebærer å fortelle andre om sin seksuelle orientering og/eller kjønnsidentitet. Ofte antar folk rundt en at man både er heterofil og cisperson inntil det motsatte er bevist.

  Derfor er det som regel de av oss som ikke er heterofile og/eller cispersoner som er nødt til å «komme ut». Fordi forventningen om å være f. eks. heterofil kan oppleves sterk, bruker mange av oss litt tid på å fortelle andre hva vi føler.

 • arrow_drop_down_circle  Lesbisk
  En lesbisk jente tiltrekkes av eller forelsker seg i personer av samme kjønn, altså andre jenter.

  Både cispersoner og transpersoner kan være lesbiske.

 • arrow_drop_down_circle  Panfil
  En person som kan forelske seg i alle kjønn, eller forelsker seg uavhengig av kjønn og kropp. Begrepet overlapper delvis med bifil.

  «Pan» kommer av det greske ordet for «alle».

  Noen ønsker å bruke dette begrepet for å understreke at det finnes flere enn to kjønn. Som pan kan man være tiltrukket av f. eks. menn, kvinner og folk som identifiserer seg som andre kjønn.

 • arrow_drop_down_circle  Polyamori
  Polyamori betyr å ha et forpliktende kjærlighetsforhold som inkluderer mer enn to personer. Et polyamorøst forhold kan bestå av bare kvinner, bare menn eller begge/alle kjønn.

  I noen slike forhold har alle et følelsesmessig og seksuelt forhold til alle de andre i forholdet, mens andre har en primærpartner som de lever sammen med, i tillegg til andre kjærester på hver sin kant. Et polyamorøst forhold med både menn og kvinner trenger derfor ikke bety at alle partnerne er bifile.

  Det å leve polyamorøst betyr at alle parter kjenner til og er enige om at man kan ha flere partnere.

 • arrow_drop_down_circle  Queer
  Queer er det engelske ordet for skeiv.

  Queer brukes som en samlebetegnelse for de som ikke er ønsker å bli plassert i en bestemt identitetskategori basert på hvilken seksuell orientering de har eller hvilket kjønn de tilhører.

 • arrow_drop_down_circle  Seksuell orientering
  Seksuell orientering, eller seksuell legning, handler om hvilke ord man bruker når man skal beskrive sin egen seksualitet. Man kan omtale seg selv som homofil, bifil, panfil, lesbisk, aseksuell, heterofil, skeiv eller andre begreper man føler at passer.

  Man kan også velge å ikke plassere sin seksualitet i en kategori. Hvordan man identifiserer seg er opp til en selv, og ingen andre.

  Både cis- og transpersoner kan benytte seg av ord og merkelapper slik man selv føler det blir riktig.

 • arrow_drop_down_circle  Skeiv
  Skeiv er en norsk oversettelse av det engelske begrepet queer. Mange bruker «skeiv» som et synonym til LHBT. For andre er «skeiv» en identitet som utfordrer og overskrider kategoriene heterofil, lesbisk, homofil og bifil, og som innebærer en kritikk av samfunnet heteronormativitet.

  Skeiv brukes også av personer som opplever at de ikke passer inn i samfunnets inndeling av mennesker i to kjønn.

  Folk som kaller seg skeive kan ønske å utfordre forestillinger om hva som er vanlig, naturlig eller normalt (streit/straight) i samfunnet.

 • arrow_drop_down_circle  Streit/straight
  Streit, fra engelsk straight, kan brukes synonymt med heterofil eller det heteronormative samfunnet.

  Begrepet kan også bety å være «mainstream» eller vanlig og står i kontrast til å være skeiv.

 • arrow_drop_down_circle  Tokjønnsmodellen
  Tokjønnsmodellen er en vanlig forståelse av kjønn som to motsatte og gjensidig utelukkende kategorier; «mann» og «kvinne». Forskjellene mellom menn og kvinner sees her på som biologiske og er knyttet til reproduksjon, dermed blir heteroseksualitet sentral i denne måten å forstå kjønn på.

  En alternativ måte å forstå kjønn på er «kjønnsmangfold», som anerkjenner et mangfold av kroppslige og kjønnslige identiteter, utover de to kjønn.

 • arrow_drop_down_circle  Transperson
  De av oss som har en identitet(er) eller kjønnsuttrykk som bryter med cisnormen, eller det kjønnet de fikk tildelt ved fødsel.

  Transpersoner kan ha mange forskjellige kjønnsidentiteter og kjønnsuttrykk. Man kan identifisere seg som kvinne eller mann, veksle mellom ulike kjønn, identifisere seg et sted midt i mellom mann og kvinne, eller som et kjønn helt utenfor tokjønnsmodellen.

 • arrow_drop_down_circle  Transvestitt
  En person som av og til ønsker å opptre som det «motsatte» kjønn, gjennom helt eller delvis å kle seg slik. Transvestitter kan være heterofile, lesbiske, homofile eller bifile.

  Noen kler seg slik fordi det er en del av deres kjønnsidentitet som de vil uttrykke. Andre vil rett og slett bare ha friheten til å kle seg som de vil. For noen er det å kle seg som det «motsatte» kjønn en viktig det av deres seksualitet.

  Ordet transvestitt forbindes ofte med menn som kler seg som kvinner, men kan også være kvinner som kler seg som menn. Kvinner bruker oftere betegnelsen drag king eller transperson om seg selv.

  Transvestitter er inkludert i paraplybegrepene transpersoner, trans, skeiv, og lhbt. Å kle seg i det annet kjønns klær kan også kalles «crossdressing» eller «å transe» (slang).