Trenger du noen å snakke med om seksualitet, kjønn og identitet?

Her er en oversikt over organisasjoner med nettsider, chat- og telefontilbud for deg som er, eller lurer på om du er, lesbisk, homofil, bifil, skeiv, eller trenger å snakke med noen om kjønnsidentitet.

Jente som holder mobilen sin og smiler.
GODE SAMTALER: Det hjelper ofte å dele tankene sine med noen som har vært der før deg. Foto: Colourbox.

Mange går ofte rundt og holder spørsmål om identitet og seksuell orientering inne i seg.

Det kan føles som du er alene i verden om å kjenne på slike følelser og det er lett å føle seg ensom. I denne artikkelen har vi samlet gode tjenester for deg som trenger noen å snakke med. Her er det en god blanding av frivillige ungdommer og fagpersoner du kan kontakte.

Ungdomstelefonen

Har du spørsmål om seksualitet, følelser, kjønn og identitet? Ta kontakt med Ungdomstelefonen.

Du kan både ringe og chatte på denne tjenesten. Her kan du snakke anonymt med andre skeive ungdommer som har kompetanse på disse temaene. Ungdomstelefonen drives av organisasjonen Skeiv Ungdom.

Youchat - Helseutvalget

På Youchat kan du snakke med unge voksne fra Helseutvalget. De er skeive, lesbiske, bifile og homofile, og har selv erfaring med det å forelske seg i noen av samme kjønn, komme ut og det å føle seg litt annerledes.

Chatten er åpen mandag og torsdag fra klokken 17:30 til 20:30.

Helseutvalget arbeider helsefremmende og sykdomsforebyggende for lesbiske, homofile og bifile, og andre kvinner og menn som har sex med personer av samme kjønn.

Sex og samfunn

Stiftelsen Sex og samfunn er Norges største senter for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter.

På Sex og samfunns chat kan du chatte med helsepersonell og ta opp spørsmål som handler om sex, seksualitet og seksuell helse (for eksempel prevensjon og seksuelt overførbare infeksjoner). Du kan også ta opp spørsmål knyttet til kjønnsidentitet og kjønnsinkongruens.

Stiftelsen gjennomfører samtalegrupper for ungdom med spørsmål om kjønn og kjønnsidentitet flere ganger i året.

Sex og samfunn har også en chatbot som svarer på spørsmål om prevensjon. Chatboten er i drift hele døgner.

ichatten.no

Er du usikker på egen kjønnsidentitet? Ønsker du å utforske de ulike måtene å være kjønn på? Trenger du hjelp til å finne støtte og behandling? På ichatten.no kan både barn, unge, foresatte og helsepersonell chatte med helsepersonell.

Chatten er åpen mandag og torsdag 17:00-20.00.

Skeiv ungdom

Skeiv Ungdom jobber for alle skeive unge sine rettigheter og levevilkår. Skeiv Ungdom har lokallag i hele landet hvor man kan være aktiv og få nye venner og gjøre hyggelige ting sammen i trygge rom hvor man kan få være den man er. Det kan være kinoturer, kafèkvelder, hytteturer, spillkvelder og andre aktiviteter som medlemmene i lokallaget selv bestemmer.

Skeiv Ungdom har også forskjellige utvalg hvor man kan arbeide med ting man interesserer seg for politisk og tilbyr en rekke seminarer, samtalegrupper og møteplasser også digitalt for sine medlemmer. 

Alle mellom 13-30 år kan være medlem og aktive i Skeiv Ungdom.

Skeiv verden

Skeiv verden jobber for skeive personer med etnisk minoritetsbakgrunn.

Skeiv verden tilbyr kurs og lager sosiale møteplasser hvor LHBTIQ+-personer med minoritetsbakgrunn utgjør majoriteten. De har fokus på å tilby gode, trygge møteplasser der mennesker kan være seg selv og åpen, komme i kontakt med andre som har lignende erfaringer, og få støtte og kunnskap som gjør det lettere å være skeiv med minoritetsbakgrunn.

FRI - foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold

FRI er en interesseorganisasjon som jobber for homofile, lesbiske og bifiles rettigheter. De har som mål å skape et samfunn hvor alle former for kjønn er likestilte, og mennesker kan leve ut «skeiv» kjærlighet på egne premisser.

FRI tilbyr sosiale møteplasser i de aller fleste fylker i Norge og informerer om homofili på skoler, i konfirmasjonsundervisning, på fritidsklubber og andre steder. FRI satser spesielt på ungdomsarbeid, blant annet gjennom egne ungdomsgrupper. Nettsidene deres inneholder mye informasjon om politikk, jus og forskning om homofili. Skeiv ungdom er ungdomsorganisasjonen til FRI.

Harry Benjamin ressurssenter

Harry Benjamin ressurssenter (HBRS) er en landsdekkende bruker- og pasientorganisasjon for personer som opplever kjønnsdysfori, kjønnsinkongruens og kjønnsidentitetsutfordringer og deres pårørende.

HBRS har lang erfaring med å møte unge personer som trenger råd, veiledning og hjelp med kjønnsidentitetsutfordringer.

HBRSU er ment til å være et sted der man kan treffe personer nærme sin egen alder, og som har mange av de samme opplevelsene og erfaringene rundt opplevelsen av å være født i feil kropp.

HBRS har 5 regionallag og ungdomsorganisasjon som tilbyr sosiale treff. De arrangerer Norges største sommerleir for personer som opplever kjønnsidentitetsutfordringer. Sommerleiren er et fristed for alle som deltar. HBRS informerer på skoler og andre steder. Du kan sjekke ut deres hjemmeside for mye nyttig informasjon om kjønnsidentitet.

Pasientorganisasjonen for kjønnsinkongruens

Pasientorganisasjonen for Kjønnsinkongruens (PKI) er en pasientorganisasjon for personer med kjønnsinkongruens og deres familie og nære i Norge.

På deres nettside kan du lese mer om hvem PKI er for, og der finner du også kontaktinformasjon dersom du ønsker å ta kontakt med dem.

Skeivt kristent nettverk

Skeivt kristent nettverk er et nettverk av lesbiske, homofile, bifile, transpersoner og støttespillere.

I Skeivt kristent nettverk diskuterer de ikke om det er mulig å kombinere kristen tro med likekjønnet samliv eller å være trans-kjønnet. Nettverket er oppretta i full overbevisning om at nettopp det går an.

Salam Norge

Salam er en frivillig organisasjon som fremmer et inkluderende og trygt miljø for lesbiske, homofile, bifile, transpersoner, og/eller andre ikke-kjønnsnormative med muslimsk bakgrunn i Norge.

Salam har som mål å aktivt jobbe med å tilby trygge rom for ytringsfrihet, toleranse, inkludering, tilhørighet og vennskap.

Fakta

Trenger du noen å snakke med? Ønsker du å finne trygge og gode møteplasser?

I tillegg til disse telefon- og chattetjenestene finnes det andre organisasjoner som du kan kontakte:

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 27.04.2021

Offentleg og kvalitetssikra
Jente som holder mobilen sin og smiler.
GODE SAMTALER: Det hjelper ofte å dele tankene sine med noen som har vært der før deg. Foto: Colourbox.

Fakta

Trenger du noen å snakke med? Ønsker du å finne trygge og gode møteplasser?

I tillegg til disse telefon- og chattetjenestene finnes det andre organisasjoner som du kan kontakte:

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Jeg er homofil, lesbisk eller bifil

I ungdomstida kan du være opptatt av å finne ut hvem nettopp du er. Kanskje har du funnet ut at du er skeiv og trenger noen råd?

To gutter som klemmer, den ene blinker til kamera.

Oversikt over gode hjelpetjenester

På ung.no finner du oversikt over gode hjelpetjenester, enten du har det vanskelig hjemme, trenger noen å snakke med, eller har spørsmål om alt fra alkohol til forelskelse.

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom

Helsestasjon for ungdom er et gratis tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også få hjelp til psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Aktuelt

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Gutt og utsatt for overgrep?

Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.

Trist jente